karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Är finanssektorn en enda stor bubbla? (7): Vi kan vänta oss en ny finanskris inom 1-2 år

Det räcker egentligen med att titta på Jim Reids uppdaterade figur för att förstå att faran inte är över. Att finanssektorns vinster fjädrat tillbaka är ju detsamma som att säga, förutsatt att hypotesen om att finanssektorn är en bubbla är sann, att det kommer att ske något dramatiskt ytterligare en gång.

jreid2010
 
Eller uttryckt på annat sätt. Alla de åtgärder för att stabilsera finanssystemet som världens regeringar och centralbanker satte igång under 2008 och 2009 har haft effekt i meningen att finanssektorn återigen har börjat fungera. Real sektor får sina krediter och kan göra sina betalningar. Recessionen är över. Och mera tankeväckande, finanssektorn i USA har att döma av de kvartalsrapporter som kommit på nytt börjat spekulera, och är sannolikt på god väg att än en gång lämna kopplingen till BNP.

För alla som menar att finanssektorn inte är till för sin egen skull, inte kan tillåtas få ta så stora risker att hela världsekonomin hotas den dag bubblan spricker nästa gång, för alla dem är det vi nu kan se (i bland annat Jim Reids figur) minst sagt skrämmande. För det betyder att någonstans i framtiden, kanske inom 1-2 år eftersom finanssektorns pånyttfödelse tycks gå så fort, kommer vi att få en ny djup finanskris. Och den blir ganska säkert värre än den vi just nu, våren 2010, håller på att hämta oss ifrån.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-06-01

4 Kommentarer

Skriv kommentar