karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Är Kina beredd att ta större miljöhänsyn?

Jag befinner mig sedan några dagar i Kina. Det finns mycket att säga om det man redan hunnit uppleva. Men en av de handfasta erfarenheterna är att miljön (och därmed människorna) har fått betala ett högt pris för den snabba tillväxten. Över till exempel 7-miljonerstaden Xian en bit in i landet ligger ett grådaskigt paraply av luftföroreningar. Liksom över stora delar av provinsen Shanxi, Kinas ”kolbod”. Och man kan läsa sig till att det ser ut på samma sätt på andra håll.

Mot den bakgrunden var blev jag förvånad när jag idag på morgon (30 oktober) tittade på en halvtimmeslång diskussion på en engelskspråkig TV-kanal om Kinas miljöproblem, och om den enskilda människans möjlighet att påverka stora industrisatsningar. Programmet var föranlett av att myndigheterna i Ningbo (en stad i östra Kina, inte så långt från Shanghai) tvingats backa vad gäller ett planerat petrokemiskt industriprojekt (”Ningbo backs down from PX-project”, läs mera här). Orsaken var att berörda människor i regionen protesterat.

Det intressanta var med vilken öppenhet frågan diskuterades i programmet. Det framhölls att Kina inte på samma sätt som i väst ser till att miljöhänsyn kommer in i planeringsprocessen på ett tidigt stadium utan alldeles för sent. Och det är sällan som folkliga protester då kan stoppa, eller ens modifiera, ett projekt. Det måste bli en ändring på den ordningen menade man. Människor måste ges en möjlighet till insyn tidigt i processen etc.

Programmet sändes i CCTV News, den statliga nyhetskanalen för besökare och andra som inte förstår kinesiska. Det är uppmuntrande. Det kan antyda en förskjutning i politiken mot krav på ökad miljöhänsyn, och större öppenhet gentemot allmänheten vad gäller stora miljöstörande industriprojekt. Om det skulle komma att bli så, ja, då skulle det vara bra för Kina, och för världen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2012-10-30

18 Kommentarer

 1. js安全 hello my website is js安全

 2. Đại Mỗ hello my website is Đại Mỗ

 3. Zestech hello my website is Zestech

 4. cantikqq hello my website is cantikqq

 5. Fi888 hello my website is Fi888

 6. Alok FF hello my website is Alok FF

 7. fishdom hello my website is fishdom

 8. exotik hello my website is exotik

 9. monster hello my website is monster

 10. Penis, This is a good website Penis

 11. Sexy, This is a good website Sexy

 12. Sex pill, This is a good website Sex pill

 13. Erection, This is a good website Erection

 14. Performance, This is a good website Performance

 15. Adult, This is a good website Adult

 16. Fetish, This is a good website Fetish

 17. Performance, This is a good website Performance

 18. Phallus, This is a good website Phallus

Skriv kommentar