karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Är Putins Ryssland ett ekonomiskt misslyckat samhällsexperiment? Högst sannolikt

Till och från har jag de senaste åren läst och skrivit mycket om Ryssland helt enkelt eftersom det pågår ett intressant, och i väst inte särskilt uppmärksammat. samhällsexperiment. Rysslands nuvarande ledning har sedan några år bestämt sig för att landet inte är en del av det västerländska Europa utan ett eget samhällsbygge. Jag kallar det ”Putins Sonderweg” (eftersom just Sonderweg är ett gammalt uttryck för de perioder i Rysslands historia då man vänt sig bort från Europa).

Det ett civilisatoriskt val i Samuel Huntingtons mening. Ryssland väljer i praktiken bort den halvhjärtade samhörigheten med den västerländska civilisationen för att helhjärtat bestämma sig för en modifierad samhällsmodell grundad i den egna rysk-ortodoxa civilisationen. Det behöver inte vara något problem, det finns länder som gjort just precis det och lyckats. Japan är ett exempel.

Den fråga jag försöker besvara är om ”Putins Sonderweg” har möjligheter att lyckas ekonomiskt i meningen förbättra Rysslands position i konkurrensen med omvärlden? Att ”lyckas ekonomiskt” definieras då som att Rysslands BNP per capita långsiktigt skall förbättras i förhållande till OECD-länderna. Ryssland skall börja ”ta ifatt” för att slutgiltigt, om den relativt högre tillväxten är uthållig, faktiskt komma i fatt och åtminstone nå samma BNP per capita nivå som genomsnittet av OECD-länderna. Tidsperspektivet är 2050.

Är svenskar intresserade av frågor om Ryssland? Det verkar så. För att ta ett exempel, “Vad skiljer Rysslands styre från västerländsk demokrati” (se nedan) har i nov 2020 laddats ner mer än 2 800 ggr. Den är i och för sig “värstingen” bland artiklarna om Ryssland på sidan men flera andra har också väldigt många nedladdningar. Ryssland under Putin tycks fascinera.

Analys

Analysen består av ett antal essäer, i första hand dessa fem där rubrikerna är mer eller mindre självförklarande.

Vad skiljer Rysslands styre från västerländsk demokrati?

Varför är korruptionen så hög i Ryssland?

Varför kan inte Ryssland utveckla högteknologi som går att sälja på en global marknad?

Vad skiljer västkulturen från den rysk-ortodoxa?

Nej, Ryssland kommer inte att hämta in väst ekonomiska försprång


Bakgrund och fakta

Bakgrund och mer faktabaserat material finns i bland andra följande:

Putins utmaningar (1): En katastrofal befolkningsutveckling

Putins utmaningar (2): En sårbar ekonomi med dåliga framtidsutsikter

Putins utmaningar (3): En stor och mäktig byråkrati

Putins utmaningar (4): Stora sociala problem och brister i infrastrukturen

Putins Ryssland i grafer och tabeller

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2020-11-25

2 Kommentarer

  1. Thank you for information

  2. I have to thank you for the efforts youve put in writing this blog. Im hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

Skriv kommentar