karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Australien har världens högsta huspriser (2)

Economist har nyligen räknat ut att huspriserna i Australien är övervärderade med ca 60% (i förhållande till det historiska  genomsnittet för skillnaden mellan att bo i hyresrätt och att bo i småhus). Sedan 1997  och fram till idag har huspriserna i Australien stigit  med 220%. Bara ett land, Sydafrika, har enligt Economist haft en kraftigare prisuppgång under samma period.

Verkligheten bakom siffrorna får man en känsla  för när  man tittar sig runt i landet.

Jag har de senaste dagarna åkt längs kusten från Sydney ner mot Melbourne och man slås av hur höga priserna är. I Berry, en charmfull stad på rimligt köravstånd f rån Sydney och med karaktär av “inneställe”,  hittade jag inget hus på mäklarnas anslagstavlor som kostade mindre än 2 miljoner kronor, det högsta priset jag noterade var 17 miljoner kronor. I Bega långt från både Melbourne och Sydney och mitt i bondeland, Bega skulle kunna vara Australiens Mjölby, låg genomsnittspriset för småhus kring 2 miljoner enligt en välinformerad (som jag tror) Bega-bo.

Och när jag läser den stora Melbournetidningen The Age kan man se att det finns mängder av hus som kostar över 20 miljoner, genomsnittet verkar ligga i intervallet 4-6 miljoner kronor.

Kort sagt, Australiens huspriser är klart högre än de svenska. Och det Economist´s siffror antyder är att Australiens husmarknad riskerar att utveckla sig till en bubbla. Om det verkligen är en bubbla är det ännu  ingen som vet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-10-27

Skriv kommentar