karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Australien har världens högsta huspriser

Den australiensiska ekonomin är på många sätt spännande. Dynamiken riktigt känner man i luften här. Den kan förstås till stor del hänföras till de goda tiderna för Australiens råvaruindustri. Den sektorn hade gyllene år före finanskrisen. Och något riktigt dramatiskt fall i efterfrågan kom aldrig under krisen, Kina och de andra asiatiska ekonomierna fortsatta att växa och behövde järnmalmen och kolet och gasen från Australien. Arbetslösheten gick aldrig över 6% när det var som mörkast 2008, Australien var det enda OECD-landet som inte hade en recession etc. Överhuvudtaget framstår Australien som det västland som klarade krisen bäst och som idag har den starkaste ekonomin. Klart bättre än den svenska (som jag har skrivit om här).

I ett sådant läge finns det risk för överhettning och att det uppstår bubblor. Med bubbla menas då att priset på en tillgång, låt oss säga kommersiella fastigheter (som det handlade om vid den svenska finanskrisen under 1990-talet), lämnar verklighetsförankringen. Priserna stiger, och stiger och stiger. Mot slutet, just innan bubblan spricker, går det dessutom så snabbt att ingen riktigt har greppet över vad som sker. Plötsligt händer något som skapar oro, det utlöser ett prisfall , det gör att priserna faller ännu mer osv. En bubbla har spruckit. Exemplen är hur många som helst. Nu senast husmarknaden i USA.

namnlost-11Det är många som tror att Australien håller på att bygga upp sin egen husbubbla. Den här figuren (klicka för en stor bild) bidrar avgjort till att man blir oroad. De australiensiska småhuspriserna är idag mycket höga – högre än i Kanada, England och USA, kanske världens högsta. Medianhuset i Australien kostar i år (2010) enligt den här beräkningen $415 000. Det är över fyra gånger vad en tvåinkomsters familj tjänar.

kuststaderTittar man på de mer attraktiva områdena längs kusterna stiger ”P/E”-talet ännu mer. En australiensisk bank har tagit fram en jämförelse av huspriserna relativt hushållsinkomsterna i några attraktiva kuststäder i olika länder. Också den pekar på att Australien har de högsta relativpriserna (Korrigeringen med rött i figuren är gjord av Steve Keen som inte ansåg sig kunna godta bankens, i hans tycke, manipulerade siffror. Hans argumentation verkar övertygande).

Är det en bubbla vi ser? Ja, det kan man inte säga med säkerhet förrän den brustit. Men tecknen är illavarslande.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-10-23

Skriv kommentar