karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

90-talskrisen: Bo Lundgren som populist

OmslagHögupplöst

Jag har skrivit en bok om mitt liv, En bankdirektör med skägg, som kommer ut våren 2015 på Ekerlids Förlag (utgivningsdag 17 februari). Även om jag inte tycker om ordet självbiografi, det låter egenkärt i överkant, är det nog just självbiografi de allra flesta skulle kalla det. Jag skriver helt enkelt om vad som har hänt mig i den stora världen under livet, och det har hänt mycket (kolla nedan vad några som redan läst boken tycker). Boken kommer att finnas både som pappersbok och e-bok, och kan på vanligt sätt köpas i bokhandeln.

Kort presentation (“baksidan”)

Läs vad några som redan har läst boken tycker

Köp boken t ex här

Om möten man inte glömmer

Olof Palme ; Jan Wallander ; Per Åsbrink (1) ; Per Åsbrink (2) ; Ingvar Trogen, Sören Mannheimer, Bengt Tengroth mfl ; Gunnar Sträng ; Härje Stenberg ; Göran Johansson ; Richard Normann ; Erik Huss ; Carlo Derkert : Ragnar Lassinantti, Zolo Östlund, Rune Ångström, Börje Hörnlund mfl ; Mara Radic ; Thage G. Peterson

Om att leda företag

Om varför jag tycker att Jan Wallander är en av de verkligt stora företagsledarna

Vad har jag lärt mig av att vara VD?

Om politik och kanslihus

Krister Wickman, Rune B. Johansson, Nils G. Åsling

Varför var den svenska industrin krisförföljd under 1970-talet?

Sensmoralen (mina erfarenheter av den aktiva näringspolitiken)

Vad krävs av en kanslihustjänsteman?

Hur gick det med karriären?

Vad är så speciellt med kanslihuset som arbetsmiljö?

Algotskonkursen och Aktiespararna

Om 90-talets bank- och fastighetskris

Varför förstod vi inte allvaret i krisen?

Vad hade jag som bankVD för ansvar?

Borde jag inte ha sett krisen komma?

Bo Lundgren som populist

Med det perspektiv vi har idag, 25 år efter krisen, är det uppenbart att politikerna agerade populistiskt mot bankerna och bankledningarna. Hur kunde regeringen, trots avrådan från den jurist man anlitat, Otto Rydbeck, en av Sveriges mest ansedda jurister, hota ledningarna i Nordbanken och GOTA med stämning, i praktiken en utpressning, för att tvinga till sig (vilket man lyckades med) ett skadestånd från styrelseledamöter och ledning i dessa banker? Det blir extra anmärkningsvärt när vi vet att en finansiell systemkris alltid beror på politiska misstag. Alltsammans är en politisk skandal som ännu inte kommit till ytan. Så här skriver jag i boken (sid 269-271) om saken.

”Att ha levt så nära själva epicentrum för den största ekonomiska kris som drabbat Sverige i modern tid som jag har fått göra, att ha varit med om att bli hudflängd i media när den egna bankens kreditförluster blev kända, att ha varit en av bankcheferna med fallskärmsavtal som häcklades av media och folk i allmänhet i åratal, att ha levt med oron för att, precis som ledningarna för Nordbanken och GOTA, bli stämd för oaktsamhet i kreditgivningen – allt detta och mera som hör till är en livserfarenhet utöver det vanliga.

En av lärdomarna från denna traumatiska tid handlar om vad en djup kris gör med människorna. Som människor är vi till vardags mer känslomässiga och mindre rationella än vad vi tror oss vara (vilket Daniel Kahneman övertygande visat i sin bok Tänka, snabbt och långsamt). Det är emellertid ingenting mot hur vi uppträder i en djup kris. Vi blir som beslutsfattare då påfallande ofta närsynta, kortsiktiga, ologiska, och vi visar gott om förutfattade meningar i de analyser av läget som vi måste göra. Och som människor blir många av oss känslostyrda, otrevliga, illojala, svekfulla och populistiska, ja till och med hämndtörstiga.

Det är till exempel uppenbart att politikerna blir mer populistiska. Det yttrade sig på många sätt under 90-talskrisen. Ett av de vanligaste sätten för politikerna var att göra vad man kunde för att med uttalanden och utspel misskreditera krisbankernas styrelser och ledningar.

Populismen blommade som värst när politikerna skulle stämma styrelserna och bankdirektörerna i Nordbanken och GOTA för vårdslöshet. “Bankstyrelse slipper inte undan” är en rubrik på en artikel i Dagens Nyheter den 8 februari 1993. Artikeln handlar om att Bildt-regeringen beslutat tillsätta en utredning för att försöka ta reda på om Nordbankens gamla ledning skulle kunna krävas på skadestånd. Det var kulmen på en lång tids diskussion och utredande av om de statliga bankstyrelsernas, och särskilt bankchefernas, ansvar.

Statens utredare vad gäller Nordbanken (och senare också GOTA) blev advokaten Otto Rydbeck. Han rekommenderar ägaren – precis som expertgruppen som utrett ansvaret för Första Sparbankens styrelse hade gjort – att avstå från att föra skadeståndstalan. Det ansvariga statsrådet Bo Lundgren är uppenbart besviken. Han kommenterar Rydbecks rapport några dagar efter det att den lämnats över, och säger i en intervju de statsmannalika orden: ”Det är klart att byken ska tvättas … jag kan tänka mig att jaga en del [bankdirektörer] med blåslampa” (Dagens Nyheter, 19 oktober 1993).

Att staten/ägaren – trots Otto Rydbecks avrådan – valde att gå vidare och förbereda stämning mot Nordbankens ledning (och senare mot GOTA:s ledning) är ett skolexempel på politisk populism. Det fanns hösten 1993 då dessa rapporter presenterades en ohelig allians mellan så gott som alla politiska partier, och tydligast mellan socialdemokraterna och moderaterna, med den praktiska innebörden att en stämning mot gamla Nordbanken- respektive GOTA-styrelsen inte bara hade stöd i breda folklager och i denna mening kunde sägas vara ett “allmänintresse”, utan också hade det goda med sig att politikernas eget ansvar för bankkrisen skulle komma att tonas ned i massmedia för lång tid, åtminstone fram till valet hösten 1994. Att denna strategi också blev framgångsrik i meningen att de styrelseledamöter i Nordbanken och GOTA som riskerade att hamna i domstol accepterade förlikning, har jag berättat om tidigare. Det kan bara förstås mot bakgrund av att det var, som Affärsvärlden uttrycker det, en förlikning under “statlig utpressning”. Den ende som inte med en gång föll undan för utpressningen var Gabriel Urwitz, fd VD och styrelseordförande i GOTA. Men även han gick så småningom med på att betala ett belopp, om jag minns rätt ca 3 miljoner kronor, för att slippa domstolsförhandling.”

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2015-03-24

245 Kommentarer

 1. https://doxycycline.forum/# doxycycline 100mg india

 2. buy medicines online in india: india online pharmacy – world pharmacy india

 3. indian pharmacy paypal: top 10 online pharmacy in india – reputable indian online pharmacy

 4. https://canadiandrugs.store/# reputable canadian online pharmacy

 5. mexican online pharmacies prescription drugs mexican pharmaceuticals online or mexico drug stores pharmacies
  https://www.google.com.bz/url?q=https://mexicopharmacy.store reputable mexican pharmacies online
  buying from online mexican pharmacy mexican pharmacy and reputable mexican pharmacies online mexican mail order pharmacies

 6. is canadian pharmacy legit: international online pharmacy – legit canadian pharmacy

 7. https://ordermedicationonline.pro/# canadian online pharmacies ratings

 8. best mexican online pharmacies: online pharmacy no prescription – mexican online pharmacy

 9. Скоро возводимые здания: коммерческая выгода в каждой части!
  В современной сфере, где часы – финансовые ресурсы, объекты быстрого возвода стали реальным спасением для бизнеса. Эти современные конструкции сочетают в себе высокую прочность, финансовую выгоду и быстрый монтаж, что дает им возможность идеальным выбором для коммерческих мероприятий.
  Быстровозводимые здания из металлоконструкций цена
  1. Скорость строительства: Секунды – самое ценное в финансовой сфере, и скоростроительные конструкции позволяют существенно уменьшить временные рамки строительства. Это особенно ценно в моменты, когда срочно требуется начать бизнес и начать получать доход.
  2. Экономия средств: За счет оптимизации процессов производства элементов и сборки на месте, бюджет на сооружения быстрого монтажа часто оказывается ниже, чем у традиционных строительных проектов. Это предоставляет шанс сократить издержки и получить более высокую рентабельность инвестиций.
  Подробнее на https://www.scholding.ru/
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это превосходное решение для предпринимательских задач. Они объединяют в себе быстроту возведения, эффективное использование ресурсов и твердость, что позволяет им отличным выбором для компаний, имеющих целью быстрый бизнес-старт и извлекать прибыль. Не упустите шанс на сокращение времени и издержек, оптимальные моментальные сооружения для ваших будущих инициатив!

 10. canada rx pharmacy: international online pharmacy – reputable canadian pharmacy

 11. I visited many web sites except the audio quality for audio songs current at this site is actually excellent.

 12. order neurontin online: cheap gabapentin – how much is neurontin
  https://gabapentin.life/# neurontin 800 mg capsules

 13. paxlovid generic: Paxlovid price without insurance – paxlovid buy

 14. https://gabapentin.life/# neurontin gabapentin

 15. cost of wellbutrin in south africa: Buy Wellbutrin XL 300 mg online – 75 mg wellbutrin

 16. http://wellbutrin.rest/# wellbutrin 100mg tablets
  neurontin 202 buy gabapentin 2000 mg neurontin

 17. wellbutrin xl 300 mg generic: Buy Wellbutrin online – wellbutrin sr 150mg
  https://claritin.icu/# ventolin usa

 18. http://gabapentin.life/# cost of neurontin 600 mg

 19. how to get clomid without insurance can you get clomid without insurance or get cheap clomid without dr prescription
  https://images.google.je/url?q=https://clomid.club where can i get clomid without rx
  clomid price where to buy cheap clomid without prescription and where to get cheap clomid without dr prescription generic clomid tablets

 20. can i get cheap clomid without insurance: clomid best price – cost cheap clomid no prescription

 21. can you buy ventolin over the counter in canada: Ventolin inhaler – ventolin hfa
  https://gabapentin.life/# 2000 mg neurontin

 22. Paxlovid over the counter https://paxlovid.club/# paxlovid india

 23. http://wellbutrin.rest/# wellbutrin canada

 24. Everything is very open with a very clear description of the issues. It was truly informative. Your website is very helpful. Thanks for sharing!

 25. buy paxlovid online: buy paxlovid – п»їpaxlovid

 26. ventolin script ventolin 4mg tablet or ventolin tablet 4mg
  https://images.google.nr/url?q=http://claritin.icu can you buy ventolin over the counter
  purchase ventolin inhaler ventolin nebules and where can i buy ventolin over the counter ventolin online australia

 27. how can i get generic clomid price: Buy Clomid Online – buy generic clomid without insurance
  http://wellbutrin.rest/# buying wellbutrin online

 28. where can i get clomid prices: clomid best price – where buy generic clomid online
  https://clomid.club/# where buy clomid online
  generic clomid no prescription Clomiphene Citrate 50 Mg cheap clomid price

 29. http://clomid.club/# can i buy clomid

 30. buy clomid without rx: Clomiphene Citrate 50 Mg – cost cheap clomid without prescription
  http://clomid.club/# generic clomid without rx
  can i purchase generic clomid tablets clomid best price how to get generic clomid without prescription

 31. neurontin gabapentin neurontin cost in canada or neurontin capsules 300mg
  http://cse.google.co.vi/url?q=https://gabapentin.life purchase neurontin online
  neurontin gabapentin cost of brand name neurontin and neurontin 202 neurontin 800 mg price

 32. can i get generic clomid prices where to get cheap clomid price or where to buy generic clomid prices
  https://www.google.com.bh/url?q=https://clomid.club where to buy generic clomid prices
  =tadalafil without a doctor’s prescription]cheap clomid tablets where can i get clomid tablets and can you buy cheap clomid without rx can i get cheap clomid without rx

 33. where buy clomid prices: Buy Clomid Online Without Prescription – order cheap clomid without dr prescription
  https://clomid.club/# how to get cheap clomid pills
  can i buy generic clomid without prescription Buy Clomid Online Without Prescription get clomid without a prescription

 34. where to buy generic clomid now: Buy Clomid Online – cost of cheap clomid without a prescription
  http://clomid.club/# where to get clomid pills
  how can i get clomid prices where can i buy clomid no prescription can i purchase clomid price

 35. wellbutrin cost uk: Buy Wellbutrin XL 300 mg online – wellbutrin 75 mg tablet

 36. where can i buy clomid without rx: clomid no prescription – can i get cheap clomid now
  https://clomid.club/# how to buy cheap clomid without prescription
  can i purchase clomid tablets Buy Clomid Online can i purchase generic clomid

 37. buy cheap clomid without prescription: Buy Clomid Shipped From Canada – can i get generic clomid pills
  https://clomid.club/# can i order generic clomid pill
  can i order generic clomid without insurance Buy Clomid Shipped From Canada where to buy cheap clomid online

 38. where can i get generic clomid pills: Buy Clomid Shipped From Canada – order clomid tablets
  https://gabapentin.life/# neurontin 600 mg coupon

 39. http://gabapentin.life/# neurontin 600 mg coupon

 40. can i purchase clomid without rx: can you buy clomid no prescription – how to get clomid without rx
  http://clomid.club/# can i get generic clomid without prescription
  can you buy generic clomid pills clomid best price where can i buy clomid without insurance

 41. how to buy cheap clomid online: Buy Clomid Shipped From Canada – how to get generic clomid online
  https://clomid.club/# can you get clomid without dr prescription
  can i get cheap clomid online clomid best price where can i get generic clomid

Skriv kommentar