karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

De stora förlagen manipulerar e-bokmarknaden, Apropå Svensk Biblioteksförenings uppmärksammade annons

Jag har under de senaste månaderna tvingats lära mig lite mera om  e-böcker (i samband med att jag gav ut Dagbok från USA som e-bok). Och jag har, minst sagt, blivit förvånad, för att inte säga förbannad över hur de svenska (stor)förlagen styr e-boksmarknaden till sin egen fördel, och gör det med metoder som får en ekonom att rysa.

Så egentligen blev jag inte förvånad över att Svensk Biblioteksförening hade köpt en helsida i Dagens Nyheter häromdagen (klicka för att kunna läsa texten) för att klaga på hur förlagen hanterar e-boksmarknaden. De har skaffat sig monopol vad gäller distributionen av e-böcker, och de använder sin monopolsituation för att pressa biblioteken. Så här exemplifieras det i annonstexten:

Via egna monopoldistributören Elib styr i dag storförlagen – inte biblioteken – över vilka e-böcker som ska finnas tillgängliga för utlån, och när de skall släpas till biblioteken. I praktiken innebär det att den som vill låna en e-bok tålmodigt får vänta flera månader tills titeln har ramlat ner från topplistorna. Om boken överhuvudtaget lyckas kvala in i det utbud som förlagen har bestämt, vill säga.

Det är naturligtvis en helt galen situation att förlagen själva skall avgöra när en bok släpps som e-bok till biblioteken. Om inte det förhållandet kan ändras genom förhandlingar mellan parterna, måste det till någon form av myndighetsingripande, kanske av Konkurrensverket, i sista hand en lagstiftning. Det finns emellertid ytterligare en frågeställning som överhuvudtaget inte nämns i annonsen, i mitt tycke minst lika intressant och avslöjande  – vad en e-boksutlåning kostar biblioteken.

Jag har förstått att enligt gällande avtal skall biblioteken för varje utlånad e-bok betala 20 kronor varav hälften går till förlaget, och hälften till Elib. Låt mig för resonemangets skull anta att förlaget ger författaren halva beloppet, fem kronor, och behåller den andra femkronan själv. Det kan verkligen diskuteras om förlaget på en fungerande marknad överhuvudtaget skulle få någon ersättning för att en e-bok lånas ut på ett bibliotek. För givet att förlaget tagit fram e-boken för den öppna marknaden, och det gäller ju alltid, är alla kostnader i praktiken täckta. Det gäller för både förlaget och Elib. Av vilken anledning skall Elib ersättas med 10 kronor för en produkt/tjänst där alla kostnader redan är tagna? Eller uttryckt på annat sätt, marginalkostnaden för förlaget och Elib att tillåta ytterligare en utlåning på ett bibliotek är noll kronor, eller nära noll kronor (om det finns några biblioteksspecifika kostnader). Om Elib inte hade haft monopol och jag hade varit förhandlare för biblioteken skulle jag ha sagt – och då hade jag varit generös: ”10 kronor till författaren, 50 öre till förlaget, 50 öre till Elib.”

Att något är snedvridet med ersättningsmodellen för bibliotekens e-bokutlåning förstår man när man får veta att 90% av de svenska förlagens intäkter från e-böcker kommer från biblioteken (enligt DN Kultur 30 juni). Om det är en korrekt uppgift, och förmodligen är den det, finns det all anledning i världen att protestera. Bibliotekens utlåning har blivit e-bokverksamhetens kassako för förlagen. Säkerligen mycket lönsam. Något sådant kan bara ett monopol åstadkomma, det skulle aldrig ha hänt på en fungerande marknad.

E-böcker är dyrare än vad som är bra för förlagen

Detta om prissättningen gentemot biblioteken. Men prissättningen av e-böcker på den svenska marknaden mera allmänt är också värd en kommentar. Den är kort sagt omogen i meningen att man för många böcker tar ut absurt höga priser – och högre priser än vad som är långsiktigt bra för förlagen. Jag talar då inte om storsäljare typ Jag är Zlatan, och andra liknande där förlagen naturligtvis tar ut vad marknaden tål. Det är de ”normala” e-böckerna som i mitt tycke är gravt felprissatta. Genomsnittspriset för 14 böcker som annonserades just idag på e-bokhandeln Livrel 24 under ”Fokus” var 129 kronor. Det skall ställas mot att marginalkostnaden för att framställa och distribuera en e-bok till bokhandeln är så nära noll man kan komma om vi förutsätter att boken, som är det vanliga, också tas fram i en pappersversion, och att den kalkylen går ihop.

Det synsättet, att e-boken är en företeelse på marginalen (vilket den bokstavligen är med mindre än 1% av marknaden), är ganska säkert främmande för de traditionella förlagens kalkylmänniskor. De ser på marknaden som ett noll-summespel, antingen säljer man 2000 pappersböcker eller också 1800 pappersböcker och 200 e-böcker. Och allstå skall e-boken bära sina fulla kostnader vilket innebär, när man räknar på det att e-boken, blir så där 15-25% billigare än pappersboken (inga tryck- och distributionskostnader, mindre arbetsinsats, å andra sidan kostnader för konvertering och högre moms än på pappersböcker). Läs mera om hur e-böcker kalkyleras av de traditionella förlagen här.

Jag tror att förlagen gör fel när de ser på e-boken på det sättet – av tre skäl:

(1) Väsentligt lägre priser på e-böcker (som följer av en marginalkalkyl) skulle sannolikt ge en större bokmarknad allt annat lika, det är det första skälet. Vissa människor som inte är beredda att lägga ut flera hundra kronor för en pappersbok, skulle kanske betala 50 kronor för en e-bok, i synnerhet eftersom e-boken går hand i hand med modern teknik som smarta telefoner, iPads och liknande. Det skulle inte förvåna mig om man i efterhand skulle kunna påvisa att fler läsare av e-böcker betyder fler bokläsare överhuvudtaget.

Då frågar man sig vad priset för en marginalprissatt e-bok skulle kunna vara. En sådan beräkning blir naturligtvis osäker. Men talar vi om en ”normal”, icke-storsäljande, skönlitterär bok där kalkylen för pappersboken uppfyller genomsnittliga avkastningskrav, med andra ord samtliga kostnader för arbete, distribution, marknadsföring, återförsäljare etc. plus ett visst överskott till förlaget är täckta, skulle följande kalkyl kunna gälla:

Låt oss säga att förlaget kan kalkylera med intäkter på 10 kronor per såld e-bok, i första hand för att täcka specifika e-bok-kostnader som konvertering. Låt oss också anta att den faktiska kostnaden för distributionen och kopieringsskyddet (Elib-ledet) är 5 kronor per e-bok, alltså summa 15 kronor. Givet vad författaren skall få ut netto per såld e-bok, säg 10 kronor, och att bokhandeln, som ju egentligen inte har några hanteringskostnader för e-boken, behöver tjäna 10 kronor, skulle det, inklusive 25% moms, vara mera realistiskt att tala om ett genomsnittspris för ”vanliga”, icke-storsäljande, böcker på 40-50 kronor, att jämföra med 129 kronor i mitt lilla test.

Att använda e-boken som ett bräckjärn för att vidga bokmarknaden är således ett första argument för att införa marginalpriser, och därmed låga priser. Det finns två ytterligare argument.

(2) E-boken är som gjord för att författare skall kunna hoppa över förlagsledet. Det är ingen vågad gissning att hävda att e-boken kommer att leda till att en stor mängd författare väljer att publicera sina böcker på eget förlag, eller i samarbete med förlag som har som affärsidé att som konsult, alltså utan eget risktagande, ställa upp med de kompetenser som författaren saknar (typ layout, konvertering, PR, marknadsföring etc.). För sanningen är ju den att alla författare idag, det finns knappast något undantag, kan leverera sitt manus som en pdf-fil som i nästa steg för ett par tusenlappar konverteras till Epub-fil, och därmed färdig e-bok. Det som återstår är att göra en layout för omslaget, och eventuella PR och marknadsföringsinsatser. Men som sagt, sådant kan också köpas på marknaden till rimliga priser. Det skulle vara ytterligt märkligt om inte den genomsnittlige författaren i denna nya värld väljer att sätta ett lågt pris på sin e-bok, om inte annat som ett led i marknadsföringen. Att fler och fler författare väljer att publicera sig själva är ganska säkert en utveckling som de traditionella förlagen inte kommer att kunna hejda. Men de skulle kunna bromsa den med en annan syn på e-boken, och dess prissättning (och med ett mer okonventionellt sätt att arbeta som förlag).

Det tredje argumentet är självklart att (3) e-boken riskerar att bli piratkopierad, och att den risken ökar avsevärt om människor upplever att priserna för en e-bok är orättmätigt höga.

Till sist

Det man således kan undra över är hur förlagen resonerar inför framtiden. Som det nu känns gör de svenska förlagen vad de kan för att hålla intresset för e-böcker vid ett minimum. E-böckerna i bokhandeln är omotiverat dyra, och genom att laborera med sin monopolställning gentemot biblioteken (inklusive en förnuftsvidrig prissättning per utlåning) hålls också utlåningen nere.

För författarna och för politikerna borde intresset vara ett annat, nämligen att via e-boken få så stor spridning som möjligt av läsandet. Jag kan inte förstå annat än att båda, både de svenska författarnas organisationer och våra kulturpolitiker, borde stötta Svensk Biblioteksförening i dess kampanj mot storförlagen och deras ganska uppenbara manipulerande av marknaden och konkurrensen när det gäller e-böcker.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2012-07-01

96 Kommentarer

  1. http://farmaciaonline.men/# п»їfarmacia online migliore

  2. versandapotheke versandkostenfrei gГјnstige online apotheke or online apotheke preisvergleich
    http://arg-ix.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=onlineapotheke.tech online apotheke versandkostenfrei
    versandapotheke online apotheke preisvergleich and versandapotheke versandapotheke

  3. https://farmaciaonline.men/# acquisto farmaci con ricetta

  4. Porn, This is a good website Porn

  5. Erection, This is a good website Erection

  6. viagra, This is a good website viagra

  7. Stamina, This is a good website Stamina

  8. Tadalafil, This is a good website Tadalafil

  9. Rectum, This is a good website Rectum

  10. Vagina, This is a good website Vagina

  11. Testicles, This is a good website Testicles

  12. Vagina, This is a good website Vagina

  13. migliori farmacie online 2023 farmacie online sicure or acquisto farmaci con ricetta
    http://roughpoodle.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=farmaciaonline.men п»їfarmacia online migliore
    farmaci senza ricetta elenco п»їfarmacia online migliore and farmacia online miglior prezzo migliori farmacie online 2023

  14. acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger pharmacie ouverte or Pharmacie en ligne sans ordonnance
    http://www.armeniahotel.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=pharmacieenligne.icu п»їpharmacie en ligne
    pharmacie ouverte 24/24 acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger and Pharmacie en ligne France п»їpharmacie en ligne

  15. Viagra sans ordonnance 24h

  16. migliori farmacie online 2023 migliori farmacie online 2023 or farmacia online piГ№ conveniente
    http://tectdesign.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=itfarmacia.pro migliori farmacie online 2023
    farmaci senza ricetta elenco comprare farmaci online con ricetta and farmacie on line spedizione gratuita acquisto farmaci con ricetta

  17. Viagra homme prix en pharmacie

  18. https://edapotheke.store/# gГјnstige online apotheke

  19. acheter sildenafil 100mg sans ordonnance

  20. https://edpharmacie.pro/# Pharmacie en ligne pas cher

  21. Pharmacie en ligne livraison gratuite Pharmacies en ligne certifiГ©es or Pharmacie en ligne France
    http://www.safeandsecureschools.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=edpharmacie.pro acheter mГ©dicaments Г  l’Г©tranger
    Pharmacie en ligne fiable п»їpharmacie en ligne and Pharmacie en ligne pas cher Pharmacie en ligne sans ordonnance

  22. canadian pharmacy no scripts canadian family pharmacy or canadian pharmacy world
    http://filemaker.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadapharm.store canadian pharmacy online reviews
    buy canadian drugs online canadian pharmacy and canadian pharmacy world ordering drugs from canada

  23. Generic Name. canadian pharmacy king: canada discount pharmacy – canadian pharmacy com

  24. canadian neighbor pharmacy: canada cloud pharmacy – canadian pharmacy india

  25. reputable canadian pharmacy buy prescription drugs from canada cheap or canadian pharmacy 24h com
    http://kristina-moore.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadapharm.store pharmacy canadian
    canadianpharmacy com canadian mail order pharmacy and canada pharmacy world best canadian pharmacy to order from

  26. mexican pharmaceuticals online mexican drugstore online or mexican drugstore online
    http://settingblocks.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mexicopharm.store&gt mexican pharmaceuticals online
    mexican pharmaceuticals online buying from online mexican pharmacy and mexican rx online mexican drugstore online

  27. pet meds without vet prescription canada: canadian pharmacy prices – canadian pharmacy oxycodone

  28. A trusted name in international pharmacy circles. mexican rx online: medication from mexico pharmacy – mexican rx online

  29. best online pharmacy india buy medicines online in india or online pharmacy india
    http://xmasinc.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=indiapharm.cheap indian pharmacy
    indian pharmacy online п»їlegitimate online pharmacies india and top 10 online pharmacy in india indian pharmacy paypal

  30. Разрешение на строительство – это государственный документ, выделяемый властями, который обеспечивает юридически обоснованное разрешение на работу на запуск строительство объектов, реконструктивные мероприятия, основной реабилитационный ремонт или иные разновидности строительной деятельности. Этот документ необходим для осуществления почти любых строительных и ремонтных процедур, и его отсутствие может повести к важным юридическими и финансовыми последствиями.
    Зачем же нужно разрешение на строительство?
    Соблюдение правил и надзор. Разрешение на строительство объекта – это механизм обеспечивания соблюдения нормативов и законов в процессе становления. Это дает гарантии соблюдение норм и законов.
    Подробнее на http://rns50.ru/
    В итоге, разрешение на строительство и реконструкцию объекта представляет собой важный инструментом, поддерживающим соблюдение законности, гарантирование безопасности и устойчивое развитие строительной сферы. Оно к тому же обязательным действием для всех, кто планирует заниматься строительством или реконструкцией недвижимости, и присутствие способствует укреплению прав и интересов всех сторон, участвующих в строительстве.

  31. Разрешение на строительство – это правовой документ, выдаваемый государственными органами, который предоставляет доступ юридическое санкция на открытие создания строительства, модификацию, капитальный ремонт или иные сорта строительной деятельности. Этот письмо необходим для осуществления в большинстве случаев каких-либо строительных и ремонтных проектов, и его отсутствие может повести к серьезными юридическими и денежными последствиями.
    Зачем же нужно разрешение на строительство?
    Соблюдение правил и контроль. Разрешение на строительство и реконструкцию – это механизм обеспечения соблюдения нормативов и законов в ходе постройки. Разрешение обеспечивает гарантии соблюдение нормативов и законов.
    Подробнее на http://www.rns50.ru
    В итоге, разрешение на строительство и реконструкцию объекта представляет собой фундаментальный методом, предоставляющим законность, обеспечение безопасности и устойчивое развитие стройки. Оно также является обязательным этапом для всех, кто намерен вести строительство или реконструкцию объектов недвижимости, и его наличие помогает укреплению прав и интересов всех сторон, принимающих участие в строительной деятельности.

  32. rate canadian pharmacies: canadian pharmacy reviews – my canadian pharmacy rx

  33. top 10 online pharmacy in india: best india pharmacy – best india pharmacy

  34. They source globally to provide the best care locally. canadian pharmacy online: canadian pharmacy service – canadian pharmacy meds

  35. Their commitment to healthcare excellence is evident. best canadian pharmacy to buy from: global pharmacy canada – global pharmacy canada

  36. п»їbest mexican online pharmacies: purple pharmacy mexico price list – mexican mail order pharmacies

  37. cheapest online pharmacy india indianpharmacy com or indian pharmacy online
    http://artistauto.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=indiapharm.cheap top online pharmacy india
    indian pharmacy best online pharmacy india and indian pharmacy online indian pharmacy paypal

  38. indian pharmacy: world pharmacy india – Online medicine order

Skriv kommentar