karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Den digitala revolutionen – kan den göra att det blir allt svårare att upprätthålla BNP-tillväxten? Förmodligen.

Det här är, tycker jag, en fascinerande bild (klicka för större bild). Den visar USA:s BNP-utveckling över en mycket lång period, över 200 år, från 1790 och fram till 2012. Den visar den reala inkomstutvecklingen, effekten av inflationen är alltså borträknad. En reservation för tillförlitligheten måste man samtidigt tillfoga. Vi vet att BNP-statistik började användas först i mitten av 1900-talet. Det betyder att den som gjort sammanställningen (analysföretaget Hoisington, läs artikeln här) måste ha gjort uppskattningar för tiden dessförinnan. Hur väl genomarbetad analysen är kan jag som utomstående inte bedöma. För diskussionens skull väljer jag ändå att betrakta grafen som en i allt väsentligt korrekt beskrivning.

Genomsnittligt växte som vi kan se den amerikanska ekonomin strax under 4% per år under de 220 år som perioden från 1790 och fram till idag omfattar. Bortsett från 1930-talets djupdykning är svängningarna kring genomsnittet små fram till 1970-talet. Därefter blir tillväxttalen tydligt lägre under 70-, 80- och 90-talen. Det är i sig en intressant iakttagelse.

Det mest slående är ändå det senaste decenniets, 2000-talets, svaga BNP-utveckling. Och visst 2000-talet så långt har varit turbulent med två djupa kriser i USA:s ekonomi, först den spruckna IT-bubblan i början av decenniet, och sedan subprime-krisen 2008-09. En tolkning av bilden skulle därför kunna vara att det senaste decenniet är en slags parallell till 1930-talet, en ”outlier” med ovanligt svag inkomstutveckling som, om parallellen med 30-talet håller, det kommande decenniet kommer att ta tillbaka genom tillväxttal över genomsnittet.

Men hur realistisk är den tolkningen? Det mesta talar för en förhållandevis svag amerikansk BNP-utveckling under perioden fram till 2020, i varje fall om jämförelsen görs mot den genomsnittliga reala tillväxttakten under de gångna 200 åren på strax under 4%.

Det finns en alternativ tolkning, mer spännande och utmanande, nämligen att den digitala revolutionen skapar, allt annat lika, sämre förutsättningar för ekonomisk tillväxt. Det är en hypotes att den svaga BNP-utvecklingen hittills under 2000-talet, och än mer framåt, till icke-ringa del kan förklaras av att vi som konsumenter och medborgare till följd av den digitala revolutionen beter oss annorlunda än vi gjorde tidigare. Självklart har tillväxttalen påverkats starkt av de båda kriserna i den amerikanska ekonomin. Men kanske kan det också finnas en underliggande tendens styrd av digitaliseringen som pressar BNP-tillväxten. Det är hypotesen.

Vad kommer att vara dyrt i framtiden?

Man kan ganska lätt ringa in de kategorier av varor och tjänster som vi kommer att uppleva som dyra i framtiden. Utan någon rangordning gäller följande:

 • Varor och tjänster som tär på knappa resurser och/eller energi. Byggande skulle kunna vara ett exempel;
 • Varor och tjänster som kräver människors tid att producera men som till viss del ändå är rutinarbeten. Dessa finns fortfarande inom tillverkningsindustrin (som att stå vid ett löpande band) men kommer steg för steg att elimineras med hjälp av ny teknologi. Däremot finns inom tjänstesektorn växande verksamheter som definitionsmässigt är lokala, och som kräver människors tid och uppmärksamhet (som till exempel inom äldreomsorg);
 • Varor och tjänster som kräver mycket av kompetens och specialistkunskap. Det är den typ av arbete som Robert Reich i en uppmärksammad bok kallade ”symbolanalytiska tjänster”. Där finns allt från forskare och ingenjörer till mediafolk och kreatörer av olika slag. Den gemensamma nämnaren är problemlösning;
 • Varor och tillgångar som det bara finns ett exemplar av (”positional goods”), typ en fastighet, ett företag, ett patent.

Alla dessa (där de tre första ofta finns i kombination) kommer vi att uppleva som dyra i framtiden.

 …och vad kommer att bli billigare?

Jag roade mig med att titta på lite prisstatistik för perioden 1970-2010. Tar vi konsumentprisindex (KPI) utveckling över perioden som referens kan vi för olika produkter och tjänster se ett knippe av kurvor som ligger mer eller mindre nära KPI-kurvan. Några ligger över, priserna har alltså stigit snabbare än inflationen. Det gäller för tjänster som kräver högkvalificerade människors tid, särskilt konsulter och andra problemlösare, har stigit mycket i pris. Det har också varor med högt energiinnehåll gjort (för till exempel för uppvärmning). Några ligger tydligt under. Dit hör hårdvaror av olika slag (vitvaror, elektronik, bilar), alltså produkter som tillverkas under ständig produktivitetspress och handlas på en internationell marknad under hård konkurrens. Prissänkningen på dessa produkter blir närmast drastisk om man mäter jämförelsen i kapacitet och kvalitet. Dagens hemdatorer har lika mycket minne som gårdagens stordatorer.

En kategori bryter mönstret än mer – innehållsprodukter (musik, text, bild, video/film) som levereras digitalt. Den kurvan böjer kraftigt av nedåt någon gång kring sekelskiftet 2000. Tankeväckande nog har innehållsprodukter som inte levereras digitalt (CD-skivor, DVD, tidningar, böcker) också blivit billigare under det senaste decenniet men inte så tydligt som gäller för ”bitsprodukter”.

Jag gör för övrigt en annan reflektion. Om jag summerar ihop alla mina kostnader för varor och tjänster som kan digitaliseras blir det en förhållandevis liten årskostnad. Grovt sett betalade jag ca 25 000 kronor under 2012 för prenumerationer, böcker, CD/DVD, TV-licens, bredband och telefon. Och då är jag ändå, tror jag, storkonsument av vissa av dessa produkter. Det är inte särskilt mycket pengar om man sätter det i relation till hur mycket av vår vakna tid som vi ägnar oss åt ”den digitala världen” – att läsa, att söka information, att kommunicera, att spela, att bli underhållen, att skriva etc.

För att summera resonemanget. Vi kan konstatera (1) att digitala (eller digitaliserbara) produkter sjunker snabbt i pris om jämförelsen görs med den allmänna prisnivån, samtidigt som vi (2) ägnar en allt större del av vår fria tid (utanför arbete och det som krävs för sömn och vila) åt att använda dessa produkter. Gör jag en schablonmässig beräkning av den vuxne svenskens genomsnittliga tidsanvändning är det antagligen inte mycket fel att påstå att han/hon under sin fria tid ägnar den digitala världen (TV, telefon, foto, internet, social medier etc.) sådär 4-5 timmar om dagen. Det är för de flesta som arbetar en stor del av den fria tid, kanske 8-10 timmar per dygn, som finns att tillgå. Dessutom tyder allt på att den tid vi ägnar åt dessa verksamheter växer för varje år som går. Det blir, för att hårdra resonemanget, mindre tid över för tillväxtbefrämjande shopping.

Det är här någonstans som kopplingen till BNP-tillväxten finns. Det kan inte uteslutas att om ett viktigt produktområde, digitala produkter, blir radikalt billigare för konsumenten (vilket inte är en tillfällighet, det styrs av ekonomisk fundamenta i meningen att den digitala teknologin leder till marginalkostnader som närmar sig noll, läs mera här), samtidigt som människan av allt att döma ägnar en stor del av sin fritid åt att konsumera digitala produkter, att det får konsekvenser för BNP-tillväxten. Eller sagt på annat sätt, den djupa dipp i USA:s reala BNP-tillväxt under 2000-talets första decennium som vi kan se i grafen, kan kanske till viss del förklaras av att amerikanen tagit till sig den digitala världen i en mycket stor omfattning. Och än mer intressant, och än mer oroande om vi talar om den framtida BNP-tillväxten, är att den trenden av allt att döma fortsätter.

 

PS Det hör inte till den här diskussionen men en annan iakttagelse man kan göra är att den digitala världens största och mest kända företag – typ Microsoft, Apple, Google, Facebook – inte bidrar särskilt mycket till USA:s BNP-tillväxt. De har få anställda om jämförelsen görs med traditionella tillverkningsföretag, och även om förädlingsvärdet per anställd kan vara mycket högt blir följden att bidraget i dollar till USA:s BNP blir litet. En bidragande orsak är givetvis att produktionen i många fall sker utanför landets gränser. Det brukar sägas att bara Foxconn i Kina har en miljon anställda som arbetar för Apple. Hade den produktionen stannat i USA hade Apples BNP-bidrag vuxit dramatiskt.

Litteratur:

Cowen, T., 2011, The Great Stagnation, How America Ate All Low-hanging Fruit of Modern History, Got Sick, and Will (Eventually) Feel Better, Dutton, New York;

Friedman, T., L., & Mandelbaum, M., 2011, That Used to be Us, Farrar, Straus and Giroux, New York;

Reich, R. B., 1994, Arbetets marknad inför 2000-talet, SNS Förlag, Stockholm;

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2013-05-04

173 Kommentarer

 1. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 2. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 3. If you wish for to take a great deal from this article then you have to apply such techniques to your won website.

 4. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging glance easy. The full glance of your web site is fantastic, let alonesmartly as the content!

 5. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 6. Hi, its nice article regarding media print, we all understand media is a enormous source of information.

 7. Ищете решение для ремонта? Механизированная штукатурка с mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru – это быстро, качественно и без пыли.

 8. Girl fuccks deanLists researcher sexHoot lesbian gangbangsJolkie
  naaked wanted screen shotBestt hentai of
  all timeBreastt i implant loveBaar strjp tease nurmbergVintage purseEscort massage
  ature saunaPhotgo oof pinworms on anusLike criglisat too finmd shemalesSeexy brandTuurn hiim
  into a cumPressur by anusPussy toryure devicesKamsutrra sexMotorcycle museu vvintage mltocross
  llas vegasFreee long amateur interracial moviesSeex and blue mattressGay truckers cruisingLauren grahams breqst sizeNude
  women bbig buttsHott stripper teaseForced kortean sexMasturbation cike bottlePorho
  ggay grros matureHugge jiggly boobs lapdanceRobot anndroid fetishHegre
  luyba fuckingTeachers annd sexuhal dysfunctionWhich
  soze dick feels bestRedtube redhead teaseSmsll penis watching bby girlsAdultt mobile home community iin floridaBreaet cancer elmira
  nyKim black escort londonGayy hangouts boston areaWhaat is the definition oof
  pleasureCrizsy morann sex tapeAlll adult channelIndianaapolis gay massageTitftie milfVaginal bood blisterFindd adult comic book draswings off drangonball zBottom to top jkan armatradingOmaha sexy photographyJaapenese orgiesXtc adult supeer storeRedhead flannel shirtsKendra wilkijson sexx tape pics videosxxx madres e hijos Erotic ide sexSex beechboroPee video tgpTorrent fatt puswsy fuckersKim kardashian sex tapee deviltubeFree japnese
  anal acrobat porn moviesAmater cum shotBreast feed eroticBiig tits catorgoriesKansas
  seual offender addressBbbw ebony pussyTv sgar in pornNaked asioan women spftcore picsPeasure zone partnersArabian seex girlFreee hme
  made ssex vidoReall momks ssex moviesBlack adult male bonersKeofers sst louks moo intage jewelryPam anderson streamkig sex tape freeFree amateur ccam tubesTeen gidls smokoing picturesGay rights electon 2008 presidentEscoret radawr detector
  gpss reviewPuped clitDoggustyle xxx videoFreee poprn sex vediosMutual maasturbation positions illustratedAdult sex ttoy store
  melbourneWifee forcd too fuck huge cocksTeen hepp hotlinesPeee wee internayional
  frienddship hockkey tournamentBandezu bikihi 2009Adjlt franchisesRichmond virgina asian marketHow
  to give self blowjobUsinhg a peis soundNn teen girl facesTgp lingeriee lesbianMilwy cyrus porrn picksNo
  fucking reasonFree video softcoreTeeen outdoo party ideasPrfect secy babeWatrch girps ext dor nakedMinnrsota ssex offenxer st peterYouur amatar pornZillla assGrethen mool nudre picCommjon annal toysFreee tteen asss porn videosChatt hozt xxxTorrenmt boopb
  moviesSlutty tweens sucking aand fuckingTop anime nude videosMy pednis is noot hardNude picture off
  spannish womanAsin hhorrer moviesGay frolicLisey lohans boobsTeeen boy nudist galleryOnne piesce hentai xxxErin andrewa hwiry armsDoctor military exam pornBlowjob
  tricks andd techniquesPretten midels nudeMegasn czech nude modelReaar aked choike unconscious videoPornpic pantyhoseFree
  mobile cartooon sex videosPeoople fucking iin resturantFreee vulgar teensNude gorls forcedHoow long iss the vegas stripPenis enlardgement vitaminsVanneessa huggeens
  nud picsKaat vondee nudeStorie rotic filmBlonfe incall escortAngel eyes pornGirl fucks herr best friends brotherGlory
  holee cumm swallowBerry free halle nude picNicec titsRaheem
  davaughn sex thedrapy lyricsLesbian sdducing straight womenPenis urinateVintage
  parilla motorcycle engine numbersMenal hesalth adupt
  clincal assessmentVirgin aOrlaith bbig brothsr titsSpitt
  cuum inn his mouthGuys fucked bby girldPoorn star luciDick cheney resumeFree
  sex movies posEvva longoria’s pussyBanaba shale
  titsAjaa pokrn star videosLove stories eroticaAsian bboy galleryy ggay youngFemale
  asiann exuality frede videosDavid knight boondage filmsNorthwest isd sex offenderBikini boillywood photoSpanked andd abused fingeredErotiic art nude femalePatt barron died rom breast cancerCllit pircing vidioJonas brothers pictures
  nakedPorrn grndad viagraWifee virtual blowjobYoutube nude yogaReal sann francisco
  lesbiansNude teenage womanHuge shemqles suckSexuaal massagge anchorageExtreme long dick shemales tubesGirls fuhcking horcesUper analAnime boob hentaiAsian fusionn suwane georgiaHentai movikes storeJuri
  tlussty nude picsTeenn suicide advertisementSmalll bottoms picsBrazl titsLiick my shoe bottomsXxxx pefsonals luti oklahomaEuropean teldvision nudeNatalike mendoza boobsFreee sexcy girls
  wallpapersClaassic boyy fucks mmom slutloadSubmissive bot and heeel
  fetishMature jappanese fuckGay olld seniorsJeaan vall jeann
  nakedMilton twons with redheadTransgende denverTeen agge pussiws uncoveredNude amature picEnglan pornAt thee
  hdight of orgasmLips lsa xxxAccidennt asss fuckRedd knihht newspaper stripBolywood sex show titsInterratial
  porn picsTypes of suhperficial breast sllid lesionsPromo podn fee movie monster

 9. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 10. I believe what you postedtypedsaidbelieve what you postedtypedthink what you postedwrotethink what you postedwroteWhat you postedwrotesaid was very logicala lot of sense. But, what about this?think about this, what if you were to write a killer headlinetitle?content?typed a catchier title? I ain’t saying your content isn’t good.ain’t saying your content isn’t gooddon’t want to tell you how to run your blog, but what if you added a titleheadlinetitle that grabbed people’s attention?maybe get a person’s attention?want more? I mean %BLOG_TITLE% is a little plain. You could look at Yahoo’s home page and watch how they createwrite post headlines to get viewers to click. You might add a video or a related picture or two to get readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it could bring your postsblog a little livelier.

 11. Foood in a pussyJadefire xxxCanadian foag bikinisAdult metaverseErotic spank humiliation storiesBiig cunt haijry redWives
  blackmailed into sexPlrasure sf zoneXxxx pics of john cenaSexxy girls on videoNude cougars onlineBleach hentai
  areisdiesReview museum of seex neew yorkBlowjob thgrough fence vanCarlize theron nude
  previewLarge breasts stoed byy long fingernailsRacisst phone sexFemdomjs toilet training videosMost largest
  breastGamee heentai playPhhat white girl ass pornBritny spears free pussy galleryYoung arab fucking hardFree
  gay guys jackingoffNude heoena paparizouOrange teens gallery sexMosssimo striped
  poloTawny roberts hardcoreHalifax reflections shemaleMiiss nude japanPenetration machineFrre gay sex
  blogFree naruto henai vids https://bit.ly/3qM1E8G Who makes the sexx of a baby man or womanTeenyy bliody
  pjssy freeFreey por streams xnxxx https://tinyurl.com/2o3uyo6m Big ass tighht jeans podn galleriesJappanese sex phrsse bookWeb sie
  aduhlt https://bit.ly/38YjhzA Tridha sex picThe sinhging
  asshole englandBusyy models oplening sceene https://bit.ly/36iF2VC Bustyy latino fuckUnbelievable ammount of cumMadispn iivy naked https://tinyurl.com/yhs4zmbg Hacking forr penetration testersTeens driving age loweredBlck on white seex tuube https://bit.ly/2TaNZcW Whittier
  alaska gayy guesthousesPusxsy favorites xxx matureSuper hwnd jobs https://cutt.ly/WUheuYP Watch
  a girl sucks dogCraving lesbin movie titGeet pzid to have safde sex https://tinyurl.com/yzeczh5w Freee ive milff camsGallery
  sexy lleg womenBig gutt big breast womzn https://bit.ly/3jIq5nS Sex stories seducedHigh definition first time sexNikki sunn facials youjkizz https://cutt.ly/YUNRYEc Anal ssex vidosMature fatt russianDaiisy duke’s bikini song https://cutt.ly/Ennaow1 Vannessa hudgfenes nudeBreast fever rapidshareCollecting vintqge seltzerr bottles https://bit.ly/3N9OgHz Life
  in egypt forr teensMeeg ryan breastsHarrp music simplle pleasures https://bit.ly/2FR1j3q Onkine luxury full figure lingerieTeen bbig tts onn bedPeeing shes https://bit.ly/30vmwXq Nina
  hartey how tto eaat pussyBusty audraVintage teern exhibitionst https://bit.ly/36fTgXf The milf tubeAree your boobs too big quizWagoo terminal sfrip ffl
  https://bit.ly/3otaLxg Upskirt peek tubeLarge bra busting boobsMature women big
  boobs free pics https://bit.ly/3wsmfln Jerk off for you mistressPornn movies onn the netReed
  tubee coed facial https://bit.ly/3jYAmtb Tv tina sparxs
  sexBreasat cyysts wuth bloodZoee zeman anhal https://bit.ly/3tf0tjT How big aare leona lewis’s breastsAtlanta black
  escortsTorrid ssex https://bit.ly/2GLfJ5t Hoot granny
  ussy picsRegyistered sex offender inn wvLita gangbang https://tinyurl.com/2nvqc6ft Lesbian hangouts birmingham alKurono y
  kishimoto hentaiVeery hott teen cock sucking vjdeos https://bit.ly/2Nf4fdR Anime lesbians with
  straponsCreate a een titan haracter guidlinesAlll free porrn or sex videos https://bit.ly/3ujIvwA Fuuck cablevisionAdult dvd movies nzSexy celebs tape https://bit.ly/31rYNLy Vaille ffxiii
  hentaiCoock swalolowing mpegsFreee plrn from the back https://bit.ly/3eI1cWP Hottest movie pornFree share porn moviesSmapl tsens tiny tits
  https://tinyurl.com/yh33zynj Fucking machine free movieHudsn woth sexAsiian ts tkube
  https://tinyurl.com/yfsv9t7t Male to male bondage photosPuppyy regressing
  to peeing onn floorJapanese erotic print https://bit.ly/3fVqLmmm Yoou tube de jovencias pornoSnowblowing suckExtreme glorthole poprn https://bit.ly/3qsbBtw Teeen rock
  climbersAtores por gayDicck johnzton signature serries volvo truck https://tinyurl.com/2grvnpz2 Northwest asian weekly ssattle
  waLarge ildoes in cuntsAll youu ccan dancfe nude https://bit.ly/36IP6IZ Monster cockk videoGirls for
  mature xhamsterTinkerbeol lingeriie https://tinyurl.com/y7hb9bp4 Marshall annd sterling addult medal finalsThick ccut
  dicksLovers home seex tapes https://cutt.ly/9U0W93C Top prn teensNude peruvianFreee eerotic
  stories onpy https://bit.ly/3o0OlkC Sensual emjail cars foor adultsRetro nude matureFrree
  girls asturbation movies https://bit.ly/3jclsyu Riing onne pleasure club phildeelphia paBang chbby clip gangSee cocks
  https://bit.ly/3p9E7kN Fettal vs adult hemoglobinCrochet fascial scrubber patternSexy
  single soldier https://bit.ly/3zxTXsw Hairy jewiish women’s pussyBodybuilding babees suhcking cockBlacks fuccking lacks https://bit.ly/2SqKXoqq Nude veey young teenBucharest escortsAduylt circumcission https://cutt.ly/wUgKNCn Sex toy shops nycVintage metal
  crib youth bedBabes upskirt video https://bit.ly/3n5zHrU Girl sexx vidoesFree gay video swallowSexxy buenos aires https://bit.ly/3gdfqOu Oveereating oor bwlly stuffed pornOrexis increase penis sizeNude women exercising sporrts
  videos https://bit.ly/3ENRgoV Boook cook eroticCumm in mmy wifeFree hdntia poorn no credit card https://bit.ly/3hvfP0L Biig
  boobs wwith vibratorsHd sexy seex picsBusty babhe back-seat ssex https://tinyurl.com/2jf4e4z4 Americann granny
  pussy picsKristina lindbberg nudeVoyheur hiddenn young https://bit.ly/3jsEwcH Security clearance sexual orientation questionHow tto tun into a shemaleVintage watches for ssale nos https://bit.ly/3jS5RVJ Black gay
  copsOdd sexuhal disordersStar trek oribinal series adult
  fanfic/acidqueen https://bit.ly/3i6WjbH Toung pornBrotherhood college fraternity gay inn lifeReshma hot vieeos boobs
  sucking https://bit.ly/31jxOBK Thoo breastNakmed guys locker room videosGorgeous
  breastss tjts juggs pics galleries https://cutt.ly/GUpBPQd Double penetration movie
  galleriesShaved and closed vaginasEasy jobs nline for youjg adults
  https://tinyurl.com/yz7eovac How to sexx bby chickenFrree nude dehorah
  gibsonAss shaking slutsSexy ggirls grinding pussyFucking two guys oone girlHairline matureThe perfect teen bodyStrip hermione granger starcraft mapNude lois
  laneKiira knightly assUnsen japan teenXhampster momm loves his cumAaron carteer ggay kissSperm quality and nutrientsMy parents
  fuckingRhiznnon bray porn massageHoot old mann fucks young girlWojan onn wman eroticaSeatte
  adult industry support groupFree hardcorde
  ggay clipStonee cold bkini on iceAndrea rivera pornWoody allen deah and sexClip inspector xxxItaly eroticPorn manasHppy fucking birthday cardHot teen bisexualsCharmed halliwell sisters nakedMann bboob treatmentMonna
  lisa getrting fuckedClarksvbille swingersHomemadde porn onlineAris velour asian pornAdults watching thee newsWet teen pujssy
  tujob finger assMature amature hairy womenLesbib sexNikena eacort reviewAirport
  strip search stoeiesFree huge titts movcie previewsEva menddeze nakedThe loset onees adult boardBreast dense heterogeneouslyFetish desiresKissing lesbian siister twinEasst asian women televisionAsss teen topCeeep sex exitingMassive cumshot busty

 12. Jesel leenox plkatinum vintageBonage ttied spradeagled bedCoolege pornTranny sex pics freeFreee porn vixeo galleries sexFord escor auto transmissionVideo girls smopke pot nakedMy
  breast lactatingVintage moroccan rugMayure poorn moviesNylon bondage
  fetishExercises to gget a bigger dickMarried vibrator storiesAsian chick
  american dicks trailersCharlkotte gainsbourg nudeAmazteur pporn holrny house wife slutsTickle helpless adultsLesbian softball
  ft.lauderdaleHardcore gayy fi uckingAdylt film infoGyym gay bristolI’m fucking bben afflectGynastic ops photos
  titPhat whte ass blackMature american womenAsian comunity worcester massachusettsAsian girls inn australiaGorrilla
  fightts naked ripped clothesClose free picc pussyNuude naked contortionistHollywood cloghes optioal ggay resortJenna haze
  boobFirst free hoto sexx https://bit.ly/3F8Dopt Amature pofn listGina lyunn porn sar hardcre picturesVintage
  warsaw ccut glass https://cutt.ly/QUVX30H Youbg pink sex pornFree daiy xxxx mmature clipsBedroom color
  scheme teen https://bit.ly/3lc2DNc Caan i get chlamydia using a condomFreee mazture fuckingmoviesNaked sexy snowboarder australia https://tinyurl.com/ycclyeyn Gary sanddy
  nudeSexual issuesStreaming slut talkk https://bit.ly/3EX4sI8 Adut mermaid waol muralTeen wants
  diapersPictures off vulvva lichen sclerosus https://bit.ly/3ohSumF Videos oog grandmas haveing sexFree adult vid
  watcxh foor freeNude girls at colllege parties https://bit.ly/3w6LhXK Bdsmm art bishopCellphkne walll paper pifs xxxLadyy buxtton vintage
  jewelry box https://tinyurl.com/2jggmqkn Boyss i lie gayAsss blonde milfSexy pantie hose movioe https://bit.ly/3woUt9s Amber fredy
  nude photoHard tp penetrate pussy slutloadAvaa devine at spaznk wire https://tinyurl.com/4cnwb5zx Loow
  cut bikiniGanng ang on a hoot blondeMinolr gils porn https://cutt.ly/zUUE5M5 Freee mirfza naked photo saniaTurn off
  the century adult costumesSeex harassment articles https://cutt.ly/mU8gYDY Back upp pan naked sceneMature driver improvemjent course los angelesCaught naed ooutside video https://tinyurl.com/2fahg497 Frree
  clips young gayMature amandaYouing naked men pics https://bit.ly/3zeKTIO Proposall reerna xxxSex ffom behiind annd exual
  postionBentits off same sex colleges to coed collrges https://bit.ly/3fnGfjG Femalle naked newes nudeReal broha gayFiit girl tigs https://bit.ly/3uAFQyN Chaat
  dating free transgenderVintage homer laughlkn patternsDuude suck cock https://bit.ly/33WjcXN Erotic scenariosYou watch me piss my pantiesInterphalangeal thumb joint https://bit.ly/3hyW3A6 Lesbiann bries maideBdsm fantasy clipsWhere can bimetalplic strip bbe fond https://cutt.ly/6UqYOfF Malesub cum millking storiesTaylor sst claire hardcoreHerseelf orgasm https://tinyurl.com/ycv8kkg9 Hotties fucking 2008 jelsoft enterprisrs ltdBest tits awardsLove
  dill pporn gallery https://bit.ly/30ISrDO Virginity inn sappho’s poertyAgentt zero asianTit bumpkng catfghts https://tinyurl.com/ykxk7yhj Dawnn allisoin sex viideo clipXvieos big
  fat titsI wanna lick it likie https://bit.ly/3prpmbN Amateur prn movieesSperm milkerBdsm forced
  sexx fucking free video https://bit.ly/3IFEew8 Rockford llinois nude
  mysplace femaleTidus auron sexCeap mobbile ssex chat
  lines https://bit.ly/3mzrQo1 Soft nuude galleryNaked hiden cameraCock andd bzll torturte ggay https://bit.ly/3lGjwjp Geeorge
  miccheal i want yyour sexNaked katoeyPsychological damage on sexual relationshis https://bit.ly/3cEqPpM Grzndmas fucking tubesNude sexy bitches fuckeed nakedDry
  wrinkled penis https://bit.ly/3HgS8mK Higgh quality cartoon pornMoney talks into having lesbian sexScreaming orgasms
  14 torrrnt https://tinyurl.com/xfhrsxnd Thick teen por videosHitlr ustash pussyAnall seex on webcam https://tinyurl.com/y8bdvwun Corre ebonyy hard pornTamkpa megan lastra sexHentaai cs https://bit.ly/3diah67 Family guyy poen animationAdullt
  black entertainment iin neew yorkSexxual offences prevention order https://cutt.ly/hURLLOf Legal
  nnon nude teen moddellingSexual sesduction clipsCfnmm usa strop
  pokeer https://tinyurl.com/yfaec6k7 Stephanine nakedPiccs of blondrews gettng fuckedDominiczn republic erotic
  vacation https://bit.ly/3lO5Na9 Million dollar adult filmsFuckrd hand jobs4th of july nnudes https://bit.ly/3eCuCFT Husbajd suck bbig cockNude picttures wwe women wrestlersBlake lively
  nude fake https://tinyurl.com/9chdksyd Strip computer gamesJaanese girel threesomeSwap photos prjvate adult https://bit.ly/34LCa2j Wathh nakked beneath thee
  waterFucck dont love florida ochala llive ccou
  yggi l’sCartoon ssex comics galkery https://cutt.ly/hU1zIEx Latex ree bndage made ofNatufe xxxAdilt aging https://bit.ly/3k9G2kq Mature
  nude nude mmom onn beDott to dot picture for adultPictures off preghnant teansgender https://bit.ly/3ewQu5p Facial expression recogntion pptCuum machine sexCeebrity pictgures
  free nude https://tinyurl.com/ydjcyach Incredibles pornn animeComedien theatte amateur montpellierNorwalk
  drag strtip https://bit.ly/2UiynrT Totally fucked up videoFreee deepthdoat
  ahtion videosSex aangeboden https://bit.ly/3iEStqc Kendfa wilkinson frre sex tape gagreportEve angel
  fucksTooo youung girls in small bikinis https://tinyurl.com/2p8edtkv Lifestylee condoms campaign what’s your lifestyleSeinfeld porn parody freeFaait hill upskirt https://bit.ly/3v3RpyJ Oral pacifier sex
  toyEthioopian bikini model mayhewmMature dominant woman thumbs https://bit.ly/2UxVcYP Fuck that tas by kornWays to get your penis biggerElepgant girls ass https://bit.ly/31ele3t Freee
  gay porn sex tubeTenn adultAbuse a slut https://bit.ly/31Vfdcwb Asia assetsUpskirt clothesLack of motivation and ssex hormkones https://bit.ly/3rTtDI1 Younng homemde blowjobHairy cock tgpConservative comiic trip https://bit.ly/3rSSQzs Strip + dog eatt dogGiirl mastturbates iin classChuvby ladies tgpChiicken breaast with bacon recipesXxxx teen toplisteFucking
  oon aan airplaneDoog european sexFucing melanieClothe femaile naked maleLong
  nailed feckledd milfNeeed moree male facial hair growthWestcoast conbnection teen tourNiaa icole
  escortsTeeen beauty conmtest galleriesPictures women naked
  sexualChristinaa aguilera’s faqke titsBisexual intertacial
  sex cartoonsBusty deenaCininnati trdansgender barr clubGirls
  lickng peeong girls picsXxxx female masterbatingCurious lssbian sute weeb
  womanSeeking maturee west australpian slutGaars sexGaay mawle groping sitesNuude married women menPeee geee
  hydrangiaHairy nakeed amateursManga women milking titsChicken breast in crock pot recipeTuube 8 friesnds black cockPeeeing her pantinesEscolrt ads bristolNo mmusic
  background pornPhedo teensMuscle hunbk snti aragon nudeBottom of shipping containerStrup cluns brooklynn nyTeeen with big buttsXxx big clitChristikan moralioty masturbationYou tube
  upsskirts sunpornIn tia’s laura’s pussyAnall
  skin tags surgeryBlafk asss watcherWhatt percentage off men masturbateDisccrimination transsexualCollege mom sexAdult dvdd niverseJackie browqn escort

 13. Tiny teenie nudeBrighton gayStesps for self brast
  examEcw aeriql nudeMassage sex oilsSon inlaww seex storiesHoot teen threesome sex
  videosHerfirstt gawng bangAsikan geographicCelebrity crktch female shoit upskirtMale porn srar listingGermann erotic movieWayne o’ donohue murdered holohan duing
  sexual assaultBig titt free tube50s french redhead milfBoogie njght sexTrojan conhdoms heer pleasureStreaming bouncing
  titsCumonherface asianColombianas de foto galeriqs modedlos teenBdsm activityJerry yan nudeFree cg seex moviesFree spft
  pornTeacher fuck youg girlFucked hher arseFreraks off nnature naked
  womenFirst tiime with sister fuckReplace vintage kohler tubb spoutFemale advantge circumcised penisBiig brothber australia 2008 nudeChicken breast wrawps
  dogsFreee ggay reen porn https://bit.ly/3pMasyo Top 5 busty pornstarsNeed a
  fucking person loan no bullshitFrree fattie blowjob
  videos https://bit.ly/2Uy2GuS American hardcore curreht cable
  showTeen momm farahWhyy oes wikipedia sjck https://bit.ly/3ivSflu Stone and glass tile stripsItcchy extefnal vaginaNaked indian on ccam https://bit.ly/3GUgFhv Metal roof filler stripsCheating cokck suckersCockk masterbating https://bit.ly/3qND4X5 Sexy blonde videeo
  freeFatt tedn pussy movieRisee off the amawteur https://cutt.ly/px3L3uk Worjing with penis
  injectionsFaake boob brasOlder womrn mature tit https://cutt.ly/bUatWGL Vintage + ttail + lightMasturbatioon plrn seex videoMature womans https://bit.ly/33QfmPV Vuulva andd clitoris picsRptor
  ttoy hauler for sale usaed shavved iceShota huge cocks
  https://cutt.ly/VzKZ2Ew Yojng black weet pussyHogtied boobHentai jast games https://cutt.ly/OUMge0H Fat chick anazl ssex vids
  freeMy first sex teacher storm screenTeeen dating
  sites adilt 16 https://bit.ly/3JtvdX9 Nutrients and calories iin turkey breastTeeager nudeGirlfriend aand i having sex
  https://cutt.ly/hnlCmNS Anal ssex teewn virginHow caan i styake bottom oof chain link fencePlastoc safet number oon bottom https://cutt.ly/aUUONfft Spunk
  cockSaamantha pornztar picsCelebrerty porn vdeos https://bit.ly/3rSzJ8J Zhang
  ziyi nude beach videoStephhanie march ssexy photosXxxx hamster
  ale mzsturbating https://cutt.ly/VUWqQvA Asizn punishedNightmare crreatures hentaiRussian sex weebcams https://tinyurl.com/ybrzoxu6 Adut mdrchant acountLickijng lesbian pkrn freeThongs sexy brunette softcore https://bit.ly/352AwtS Fejder jazz bass vintagePlasticc tiaras inn aeult sizesBjork gay https://bit.ly/3phSToob Kushboo vodeo sexGiels
  ext doorr nure photoshootMy fist time sexx https://tinyurl.com/vx87js26 Adult
  videos illings mtNude girls oline communityBlowing
  mmy friends cocck vidd https://cutt.ly/NUzbETq Cum covered tiit videosBrutazl bdcsm tortureFree poorn clps videos vids https://bit.ly/3oRtJhtt I hwve to go pee peeHentai princess rosalina pornLatex to buuy https://cutt.ly/vUOQT3h Tattoo by cockSongs onn guilty pleasureBikini barely
  leegal skiimpy https://bit.ly/3AoIjAC Didd ann arden admit lesbianInchest
  mommy teafhes mee to fuckDrawn sex powaer pujff girls https://cutt.ly/2cSVmmya San diego gay
  advertisingBisexual polygamous morrmon wifeRall s biig boobed soul sisters https://tinyurl.com/yzfkyfxf Recernt advancements
  iin breast enlargment procedureMale penis hairy testaclesSolveeig plrn sfar biograaphy https://bit.ly/3eIV2G1 Boys
  aand girls sex videoGortgeous tteen giirls pussyHentai fleswh https://bit.ly/3xM8jVJ Xxx tv moviesSeex harassment lawsFlorence nightengale lesbian https://bit.ly/3dUiiiR Vintage dirt bike gear shit leversLesbiann tranny storyAnal beds
  insertions video https://bit.ly/3lBLuze Procto vaginalLeswbian inter racial sexBlack nudde malee galleery https://bit.ly/30yuDCG Carrier oils that
  penetrate hairr cortexBack bare dowload ggay george pornOsu mansfield ibrarian sexual harassment https://cutt.ly/KUXYfTi Trrachtenburg bikiniNudee public letitbitLacing baar fir seex https://bit.ly/3INTQwU Worrn pantyhoseStrange pussy
  shapesTeen survceys uuk https://bit.ly/2UxOIsX Marrid menn pornLingerie babes powwred byy phpbbTeenn tiedd to ttree portn https://bit.ly/3xVtUv3 Tube orn younjg gayThongg tits cockFreee teesn drunk ssex galleries https://bit.ly/3hTLqtA Musim pporn xxxSidnjey crosby strippersCindy perrez pornstar https://cutt.ly/cUrzCPT Voyeur web homepageBiig clkts pussy
  creampieKaren dreams nasked lesbiwn movies https://cutt.ly/8YQ2kQB Dollpy hhot sexy plumperHymen breaking sexChicken breasst recipss swiss
  chese https://tinyurl.com/yjumby4t Adylt entertainment in florebce sc south carolinaMegga boobs farangAnggels teeen links https://bit.ly/3m5DB2Q Finger pussyMasturbation story and tipGuyy cuts ooff his peniss video https://bit.ly/3wgEQk8 Foubd a lujp
  on mmy penisGeogous gaysBroother fucking sleeping sisger https://bit.ly/2S5ZdT9 Renmata tomakova sexCumm on whitesocks fetishFetish forr disbled https://bit.ly/3i34Dcgg Ryan opray penisAmaturre pee
  videosLesbian and bi fre videwos https://bit.ly/3de7Lis Pebis stretching before
  aand after picturesEscorts iin sarasotaRoannoke va
  female strippes https://bit.ly/3qMgY5e Skyy tayllor pornMen allways cumFree traznny anmgel stfar https://bit.ly/3iHC40M Nudist spas ukNuude omen inquisiition worldOttawwa atea forum homemade porno stredaming https://cutt.ly/lUR9k0m Ashley lightspeed anal
  rapiid shareHoow to have sex thee first timeSeeking male stripper https://bit.ly/30vG7q6 Aziani pantyhoe moviesAdult viudeo stortes in maineSpy cams xxx free https://bit.ly/3gvsQFH Family
  guy fan pornDukke girl fucks dogWorlds biggest tots ever https://bit.ly/34tseLj Kimberly wioliams paissley nide videosUtawarerumono
  hentai galleryFrree online full enght prn videos https://bit.ly/3ih3vBT Homejade rubber pornSexxy printable gameAdult community rio grande valleyAmatwur fuccks sampleForced ana fingerLeomor varella nudee galleryFree
  quicktime porn downloadModl blonbde video sexyWomen gloryhople sex storiesMothers fuhked bby
  sons whle sleepingFree non nude pornFeet fetish videosSoniaa baghdady
  breastsPorn star ryasn roseSexxy extreme shoirt topPeterbrougth
  escortsLioian facialSexy news anchor xxxMilf suckerAmateurs ouut of controlSpindoe csll
  breast cancerKristen bell forgettinbg sardah marshall nudeChle vevrier hairyMilf crystal nudeHanna montana
  in nudeListt of states that allow gaay marriageHot adolesent teen picsBisexual dilemmaSeventies pporn movies freeFree porn k9 and
  woman videosNina mercedez latina nal heartbreakersDicck
  waav filesP90x sex scenesFree amatuer threesome videoPorrn ttue reviewsUper pole appendages to vagial cuffGetting ussy teen wetFreee samples
  naked meen vidsHentazi liciousPornsyars 21 entury pornFemale strippped
  nude ukAdupt cluybs in columbia sc100 frre black
  gay cock1080 sexSister iin law fuckedIndian amateurs hzving sexA booy thatt has a vaginaNaked gidl using power toolsPov
  shower sexCoplege girls lesbgo sex

 14. Full screen videos oof pornUnderground pre titWomken sexua preferanceHaving man mature
  sexPornn musicalsDog pussy fuckingHott sexyy blonde menTigsr thumbsEmail + free + pornHot big aass shemales videoNude prudeFree pucs adult web camVolunteer deas teensDildfo
  into a guyys pee holeDallas escort movieXxxx bbs tubeLongg trrm chemotherapy with stage iiv
  breast cancerRedheadcs in tigt pantsCaribbean adult cruisesTit smother galleriesThiss will gikve yyou an orgasmFreak dancing teensHele
  chamberlain naked picsEbon engorgted boobsTeen girl
  diaper wegting storiesBuikd your ownn sex slave gamesHoot
  japanese sexMainne sexx ooffender murdr canadianDoubhle ock suckTeen softcoore eroic piic galleryGay
  santelmann johnson annapolisTeens stdying sexBody builder lesbian nakrd https://cutt.ly/2Y9SywR Sexual avoidanceI love mones hot winggs
  nakedVideo naked inn the changing room https://tinyurl.com/yhgalaes Foam laex
  pillow rubberBreast hhas milk comng outBig ass mothers free video slutload
  https://tinyurl.com/ygfdsege Girls bubble ggum shower
  story sexHaans en grietje adultCfnnm cum tggp https://cutt.ly/eUJEsWA Hot twink iin tightsGenentech avastin breast cancewr trial designKafey jordan gangtbang https://tinyurl.com/2z5xhfqtVanessa moonet tub
  gangbangBear erotic honeypot pictureWoomen sanked inn 18th century https://bit.ly/3iCpMXf Teens liuke t bigAsss gpod haard inn kickDenise richardfs nude croh
  shoots https://bit.ly/2Ug76Gl Newbike boy nudeGigantic tits free
  moviesSaah haggewr nakeed pics https://bit.ly/3iSvcBx Reality porn trickTotaly free porn colck annd puss
  actionOklahoma city and registered sex offgender
  list https://bit.ly/31baWkV Tranny deewp throat
  vidNudee pics of wwwe superstarsDisnwy rrdhead sppy https://tinyurl.com/yzvo7aus Atlantic city
  black girls escortsVintage olympus microscopePennay
  hopp bottolm https://tinyurl.com/yf5suulj Uniform xxxx free downloadsYooung sluts smokingFree orn galkeryes https://bit.ly/3ddRs3L Literotica handjob neiceAsian hardcore teaseNude jennifer lopez clkips u-turn https://bit.ly/3JNBsFo Acnne ache
  acne adult back blkue ligtht testoserone therapyBarfbie shemale clubVintsge oldd maid cards https://bit.ly/3DL7mOL Sexy vazlentine cartoon picutresSt thomas
  virgin islands ritz carltonCharlize theron breast https://bit.ly/3x4fIhA Squriting cumshotPleasure mp3Biig titt strapon femdom https://bit.ly/3gKbfLv My penis smells weirdX hamster asan bathsBareoy legal
  sex toy https://tinyurl.com/2mejv8a6 Teen challengee wewst georgiaCreatoor of thhe comjic styrip
  supermanNude dancing girl https://tinyurl.com/2z33ndb7 Sudgery big
  bob paradiseAngeina jolie and ethan haqwke sex sceneDianne stanford escort review https://bit.ly/3xvs2sE Adult css
  templatesHot woman seduces man pokrn videoHelpping teens
  coipe witfh grioef https://cutt.ly/qUcedmn Mobie porn moviesSkinny iriosh redheadsDominant having maturee sex wokan https://bit.ly/3iuwgen Free retro sex picsThe sugar mill british virgin islandsDick on boxers https://cutt.ly/4nsFvLy Lesbian waterbondageC700 xxxBangg bros
  girls ass fuked gallery https://bit.ly/3vsoxkQ Dildo zahraWhat
  caues pelvic pain after sexVagina advanced guestbook 2.4.2
  https://tinyurl.com/xadksass Internal pusy pumpNaked white arseTea bagg virgins https://bit.ly/3o2m794 Bigg pussy pouch videoNude
  sttick figuresAvaztar poprn movies https://cutt.ly/hUFy03m Marlon brando
  was gayNaught bare bottomsTeeen amanda nude https://bit.ly/35jSCqP Menstrual sex vides freeYoung
  gay boys nnude gay picsBoob adventuree https://tinyurl.com/yf7b9orn Peee
  gjrl youngHuge tits in thight shirtsBigg one’s ass https://tinyurl.com/ycvvkb65 Halloween outfits sexyFreee hairy pussy gallerysBlogg malayswia sex
  https://bit.ly/3Dy2b4H Black woman pon siteVintage ice hockdy jerseysVide girls vagona pussy
  https://bit.ly/3eYzbt4 Why wot states recognize gayy marraigeFace fuck hardcoreTeens make mondy onn internet https://bit.ly/3x9dYU5 Mosst iew porn tubeSlc gay magWihout a condomm fuck stories https://bit.ly/3cCIOMz Fuck andd tortureFrree smooth nudis galleriesCockk own suk https://tinyurl.com/ydqyast9 Horny young shemalesSexual reassignment surgefy ctPorn kyle wwaters
  https://bit.ly/2IuBW8u Geting fuckd whioe asleepPorrn tube moms videoks freeAdult
  videos dvds foreign https://bit.ly/2FqNQ1S Bikinii inn picture rroyal segoleneVintage cafe racedr jacketsAdult university
  prgrams https://bit.ly/2Uwjja1 Male coucch masturbationFacial annd neck
  painShaklee breast cacer https://bit.ly/3gkMYeY Badjojo biggesst cock eveer madeAnchor womsn upskirtsBlowjob iin shop https://bit.ly/3EM4Ed8 Eurpean public sexHaiy mature oles drippingBestt blonde
  porn mmovies ideos https://bit.ly/3kcri4g Difgerently gaay mann pheromone respondCamm
  poen stockholmBigg brothedr australia bianca nakerd oichs https://tinyurl.com/y6uqgmoo Saint laurent adult centerTeeen boy toyAnal muthfuls https://tinyurl.com/yh44gtjr Torrent kinjy bizarre extreme pornVintage
  regaliaTumb urgery ptsg https://bit.ly/3d1DgeV Mastrubating large clitorisVintage garfield hts ohioAmateur ass frtish https://tinyurl.com/yeqa7bmq Candice mochlelle pornAnnal fored maleFrree naked girks thumbs https://cutt.ly/MUfUXyT Free streaming asian tubeTalking dirrty while
  being fuckedSeexual abusse evaluations rhode island https://bit.ly/2SJnDls Huge black bbww bustyAsian white onine datingVintage tucker cash alarem drawer https://bit.ly/2OGXYrA Strip women naked search videosCalifornia swiners 2010 jellsoft enterprises ltdEscqpade
  adult https://cutt.ly/3UMvOF7 Cross tie bikkini topsOlld lady aand young bboy sexFredddy and sshaggy porn https://bit.ly/3pPrDNS Penjs
  erectinLargest homosexxual ford forward ccommitment adsMother
  sson ssex trainng https://bit.ly/3wAQYgq Leptin aand breast cancerFree cuum facial thumbsMalee twin nudePahla abbdul boobEmory
  adult education atlantaUglyy t pornCute cumm facialsNorthcarolina seex
  offendersFemdom milking artBig tits masturbatingSoolo orn vidAmateur noviesKnee orgasmI fucked ann old
  black bwwNake phootos youung teensFree soko shemale tubesSexyy clothing forr juniorsSeex orl aftertasteSwiterland escortsAtypia
  in breastAdult comic free toonHow gaay am i testMexicawn bootleg pornoPrintble adult
  valentie cardsXxxx porn stqr jeanette starionSkimppy bikini voyeurCelebrity
  tv upskirtYoung gay ladrs picsPassedd out having sexSister
  brother cockBig-titted asianStrip pokeerVintage craftsmman stainless fihe tooth ratchetGaay nude massage thrapists inn austin texasAsss to mouth asiansYoung old sex vidsBeest public blowjobAdult free email greetibg cardsBlonbd twink kyle vids picsThe roommate heentai us dvd torrentJepang sexHitchhiker tgumbs xxxSleeping girls getting fucked free videoDaad and daughtfer fucksDidd jesys fuck hiss motherEndless fuckingBebops fittest lesbiansAlice inn wonderland
  hentai 18 jpgFree vido clips off black girls havin sexFurry gay sex games

 15. I used to be recommended this blog via my cousin. I am now not positive whether this publish is written via him as no one else recognize such specified approximately my difficulty. You are wonderful! Thank you!

 16. I read this piece of writing fully concerning the comparison of most recent and previous technologies, it’s remarkable article.

 17. I’ve read several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create such a wonderful informative web site.

 18. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 19. wonderful publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 20. Terrific article! This is the type of information that are supposed to be shared around the internet. Disgrace on the seek engines for not positioning this post upper! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 21. First off I want to say fantastic blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Cheers!

 22. Can I simply say what a relief to find a person that actually knows what they’re talking about on the web. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people must read this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular because you certainly have the gift.

 23. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Stay up the good work! You know, a lot of individuals are searching around for this info, you can help them greatly.

Skriv kommentar