karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Groveda

Groveda, den plats där jag numera tillbringar det mesta av min tid, är en östgötsk bondgård belägen lite mer än 3 mil söder om Linköping, mellan Brokind och Rimforsa mitt i vackra Kindabygden och Stångådalen. Det här är gammal kulturmark. Det har funnits bofasta människor i trakten under 4000 år eller mer. Det är också här jag är född.

Groveda finns första gången omskriven i ett dokument från 1557, för 450 år sedan, och på gården finns mängder med dokumentation från sent 1700-tal och framåt. Det materialet använde jag när jag för några år sedan för KSLA, Kungliga Skogs- och lantbruksakademien, skrev Grovedas ekonomiska historia.

   

Klicka för större bild

Ladda ner ett avsnitt, Grovedakonkursen1862, (kapitel 6). Boken är slut på förlaget. Finns på diverse bibliotek, kolla på Libris.

Peter Gerdehag, i mitt tycke Sveriges främste landskapsfotograf, har tagit ett antal bilder av Groveda med omgivning (de flesta finns i boken) som berättar sin egen historia.

This slideshow requires JavaScript.

Författaren Torgny Lindgren, som under en tid bodde granne till Groveda, skrev så här till mig i ett brev:

”Under några år gick min dagliga promenad förbi det vackra gula huset mestadels i medlut för att den härliga utsikten skulle vara med (det var under sommarmånaderna). Det är inte utan att jag avundas den som haft förmånen att äga detta som barndomshem.”

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email

1 Kommentar

  1. Hej Karl-Henrik
    Jag håller på en släktforskning åt min sambo och hittade då en Samuel Bengtsson Kindgren född 1759 24/8 i Groveda, Tjärstad, son till Bengt Jonsson och Helena Månsdotter. Då jag googlade Groveda hamnade jag på din sida och läste både det ena och det andra, men det tycks vara okänt vem som bodde i Groveda 1759. Eller sitter du på någon information vi skulle kunna ha glädje av? Kyrkoarkiven ger oss inte mycket mer.

    Mvh Niklas, Karlstad

Skriv kommentar