karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Varför är det så oroligt på aktiemarknaden?

Aktiekurserna har idag (torsdagen den 22 september 2011) fallit kraftigt, med mellan 4-5 procent i Europa och nästan lika mycket i New York (Stockholm -4.7%). Experterna säger att det i första hand beror på att risken för en recession har ökat, det är det marknaden diskonterar. Visst, det kan vara en delförklaring men viktigare är att marknaden misstror politikernas förmåga att tackla de utmaningar de står inför. Och det gäller både Europas politiker och USAs. I fallet Europa handlar det om en nästan genant oförmåga att ta sig an det oundvikliga, nedskrivningen av Greklands statsskuld.  Alla bankmänniskor vet att ju längre man dröjer med rekonstruktionen av ett konkursmässigt företag, desto dyrare blir den, desto mer måste banken skriva ner. Det vore märkligt om det inte också gällde för länder. Det blir allt tydligare att anledningen till handlingsförlamningen är motsättningar inom EU-kretsen, plus att ECB drar åt eget håll. I sin tur säkert beroende på att eurokonstruktionen är feltänkt. Problemet för dagen är att det är svårt att se en politisk lösning utan ännu värre kaos. Det diskonterar aktiemarknaden och sedan början av juni har kurserna sjunkit närmast trendmässigt. Och just nu verkar det närma sig ett avgörande, osäkerheten är mycket hög.

Och USA ger sitt bidrag till osäkerheten. Här är problemen av annan karaktär, men även i fallet USA handlar det om politiska tillkortakommanden, kort sagt att Washington är beslutsförlamad, beslut som bör fattas (tex hur jobbkrisen och statsskulden skall hanteras) kommer uppenbarligen inte att fattas, i värsta fall kommer vi att få en deadlock fram till presidentvalet om ett år. För Obama verkar inte ha kraften och ledarskapet att bryta dödläget i kongressen.

Även om vi för dagen pratar mest om det akuta läget i Grekland, är förmodligen Italien Europas och Eurons verkliga probersten. Där finns, överlagrat, ett internt politiskt problem genom att Berlusconi-regeringen är svag och trött. CDS-marknaden misstror det stora åtstramningsprogram som beslutades för en tid sedan. Det framgår av det här diagrammet från dagens CDS-handel (klicka för större bild). Det skall läsas så att den som vill försäkra sig mot default i Italiens femåriga statsobligationer får betala drygt 4% per år vilket, som syns av kurvan, är närmast rekord, fram till och med maj var kostnaden bara 1-1,5%. CDS-marknaden och aktiemarknaden tecknar samma dystra bild.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2011-09-22

Skriv kommentar