karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Hur står det till med Europa idag?

EU-politikerna, framför allt i Italien och Spanien, gjorde en insats för att lugna finansmarknaden för en månad sedan. Frågan är om det har fungerat. Den här grafen (från Bloombergs, klicka för större bild) visar hur priset på en kreditförsäkring (CDS) för ett tänkt lån till PIIGS länderna (Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien) har utvecklat sig det senaste året. Nedåthacket i kurvan i slutet av juli var marknadens omedelbara reaktion på politikernas dådkraft (inte minst att Berlusconi drev igenom ett åtstramningsprogram i Italien på över 400 miljarder euro). Men uppenbarligen är inte marknaden övertygad (=kurvan vänder upp igen). Marknadens budskap till politikerna är, kort sagt, vi tror inte på er!

Det andra diagrammet visar prisutvecklingen för en försäkring för ett lån till den grekiska staten. Kurvan visar samma mönster, fast på högre nivå. Ett CDS på en grekisk statsobligation kostar enligt grafen idag 2250 punkter, 22,5%, av lånesumman för varje år under löptiden. Det är detsamma som att säga finansmarknaden inte tror på den lösning för Grekland som EU-politikerna och ECB tänker sig. Det är logiskt för ingen, bortsett från EU-politikerna när de står på barrikaderna, verkar i dag tro att det inte måste till stora nedskrivningar av den grekiska statsskulden, kanske uppemot 50%, för att landet överhuvudtaget skall ha en chans att ekonomiskt normaliseras.

Vilket blir då svaret på frågan – Hur står det till med Europa idag? Ja, att läget är fortsatt allvarligt. Finansmarknaden ser av allt att döma inget ljus i tunneln. Det skall sägas att diagrammen visar hur det såg ut på marknaden i går, måndagen den 29 augusti.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2011-08-30

Skriv kommentar