karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Kan Ryssland bli som vilket västland som helst? Knappast: Det historiska bagaget (4)

Namnlös bild18Jag skall i ett antal artiklar granska Ryssland, och vad som just nu sker där politiskt och ekonomiskt. Det görs i fyra delar. Först ett avsnitt om den ryska historien. Att historien är betydelsefull för den som vill förstå vad som sker i ett land är trivialt. Mitt intryck är att den är extra viktig för den som vill förstå Ryssland, och det som sker, och har skett, i rysk politik efter Sovjets fall.

Det andra avsnittet är ett försök att precisera begreppet auktoritärt styre modell Putins Ryssland, vad skiljer det från en västerländsk demokrati? En grundläggande fråga, med västögon en närmast ödesmättad fråga, för Ryssland är om man från dagens läge skall gå i riktning mot västerländsk demokrati eller mot än mer autokrati.

Den tredje delen handlar om de politiska utmaningar som Ryssland står inför idag. Och ju mer man förstår av dagens Ryssland, desto större verkar utmaningarna. Demografin är ett exempel.

De tre första avsnitten är i det stora hela faktabaserade i meningen att det jag skriver är grundat i vad jag läst i litteraturen. Det fjärde avsnittet – Vad kommer att hända framåt med Ryssland? – är däremot personligt och spekulativt.

Putins Ryssland i grafer & tabeller

Inledning

Det historiska bagaget (1) (om traditionen med auktoritärt styre och om religionens stora betydelse)

Det historiska bagaget (2) (om privat äganderätt)

Det historiska bagaget (3) (om den lågt utvecklade känslan för demokrati, rättsstat och liberala friheter och om pendlandet i synen på Europa)

Det historiska bagaget (4)

6. 70-års sovjetstyre. När man vet lite om tiden före revolutionen 1917 och lite om tiden efter, och när man vet hur västvärlden har utvecklats ekonomiskt under 1900-talet, framstår Sovjetkommunismen som en katastrofal historisk parentes. Ekonomiskt är det bokstavligen rätt att tala om sjuttio förlorade år. Kommunismen var en intellektuell konstruktion som samvetslösa ledare ”tryckte på” folket till oöverskådliga kostnader för medborgarna (Det har beräknats att under Lenin och Stalin, alltså från 1917 och fram till 1953, dödades och svältdog mellan 23-30 miljoner ryssar, andra världskrigets stupade soldater oräknade) och miljön (ett av Sovjetsamhällets kännetecken var miljöförstöring i gigantisk skala). Man förstår lättare varför Václav Havel med sin erfarenhet av öststatskommunism var en så stark motståndare till all politisk ideologi. Samhällen och människor kan inte styras med ideologi eller annan social ingenjörskonst menade han.

Även om brottet med kommunismen som ideologi och politiskt system blev radikalt när Sovjetunionen upplöstes 1991 och Boris Jeltsin försökte liberalisera och demokratisera landet, tycks alla iakttagare vara överens om att mycket av Sovjetsamhället blev kvar i form av moral, normer, beteenden, och informella institutioner. Men också i form av faktiska strukturer. Alla företag var under Sovjettiden i praktiken statsägda företag. Det är en rimlig hypotes att det finns ett samband mellan det förhållandet och att staten idag, efter de återsocialiseringar som skett, äger ca 50% av de stora företagen i landet. På politikens område kan det finnas en koppling mellan Sovjettidens enpartisystem och svårigheterna och viljan att i dagens Ryssland få ett parlamentariskt system att fungera. Ett annat sannolikt arv från kommunismen är statens överordnade plats. Det tycks som om den välkända Sovjettesen att först kommer statens intressen och därefter medborgarnas, har levt vidare in i Putinsamhället. Antalet statstjänstemän har ökat under Putins tid vid makten. Och det är omvittnat av många att en speciell del av byråkratin, säkerhetstjänsten KGB (som bytt namn till FSB), gradvis efter år 2000 fått ett allt större inflytande i det ryska samhället, och även i politiken.

Och människorna, och naturligtvis alla dem som själva upplevt livet i det sovjetiska samhället, har av allt döma fortfarande kvar vissa av de värderingar och beteenden som Sovjetsamhället stod för. Tendensen i dag tycks i själva verket vara att allt fler ryssar ser nostalgiskt tillbaka på Sovjettiden. Ganska exakt 50 procent av invånarna i Ryssland säger sig ha en positiv eller huvudsakligen positiv uppfattning om Josef Stalin. Det framgick av en undersökning som det oberoende opinionsinstitutet Levada gjorde i april 2013. (Motsvarande siffra för Boris Jeltsin var 22 procent, exakt densamma som för hans företrädare Michail Gorbatjov. Putin har sällan lägre rating än 60%, för det mesta kring 80% i opinionsmätningarna.).

Journalisten Kalle Knivillä som rest runt i Ryssland och intervjuat vanliga ryssar skriver i sin bok Putins Folk: ”Många av de människor jag träffar i Ryssland säger först att de inte känner någon nostalgi för Sovjettiden. Ändå tar det inte många minuter innan det dyker upp ett minne av de fina lekplatserna, eller något om hur mycket billigare tågbiljetterna var då, hur rättvist samhället var jämfört med dagens stora inkomstskillnader, allt som var gratis. Och framför allt var det ordning och reda.”

Mot den bakgrunden är det inte förvånade att det också i den officiella retoriken läggs allt mer vikt på kontinuiteten från Sovjettiden. De flesta tycks överens om att Sovjettiden kastar långa skuggor in över dagens Ryssland.

Man behöver inte utgå från att historien bestämmer framtiden. Det gör den naturligtvis inte. Men i Rysslands fall är det historiska bagaget utan tvivel tungt. Det finns Rysslandskännare som menar att Rysslands öde är förseglat i historien, att traumatiska händelser som ryska revolutionen och sovjettiden inte släpper sig grepp utan styr i hög grad också dagens Ryssland. Och att den ortodoxa trons starka ställning hos det ryska folket undergräver, åtminstone bromsar, västerländsk rationalitet och modernitet. Ryssland kan inte förstås med sunt förnuft har någon sagt.

Mot det synsättet finns naturligtvis alla dem som är övertygade om att Ryssland, som vilket samhälle som helst, låter sig påverkas och omformas med politik och vanliga människor agerande i vardagen och i sina yrkesroller. Har jag någon egen uppfattning i det valet? Ja, jag delar förstås den senare uppfattningen men jag tror att Ryssland i sitt historiska bagage och i sin religion har krafter som mycket mer påverkar dagens samhälle än vad historien och religionen gör i till exempel USA eller Tyskland, för att inte tala om i det sekulära Sverige.

Utöver det historiska arvet finns ytterligare en faktor med grundläggande betydelse för vad som sker i Ryssland idag, och det har varit grundläggande så länge det har funnits en rysk nation.

7. De särpräglade naturliga förutsättningarna. Att den naturliga miljön har bidragit till att forma den ryska identiteten har många historiker pekat på. De enorma avstånden, det kärva klimatet, det glesbefolkade Sibirien med bara 30% av befolkningen (nu dessutom snabb sjunkande), de många grannfolken, allt har rimligen under historiens gång bidragit till att forma moral och värderingar. Men också strukturer, arbetsformer och politik. Hur håller exempelvis en regim ihop en nation med dessa förutsättningar? Det ligger nära till hands att göra det med, förutom militära medel, ett auktoritärt ledarskap, en egen religion som går i takt med den världsliga makten, en särpräglad kultur, och med ett gemensamt språk. Och man förstår att i äldre tider var Ryssland ett land, åtminstone öster om Ural, där medborgarna var höggradigt isolerade från omvärlden och måste basera sitt liv på självhushåll. Den samhällsmodellen har rimligen funnits kvar mycket längre i Ryssland än i till exempel Europa. Det sätter med säkerhet sina spår. Det kan exempelvis ha påverkat förståelsen för hur en marknad fungerar, i synnerhet eftersom marknadsekonomi inte var Sovjetkommunismens ”cup of tea”.

Litteratur:
Kniivilä, K., 2014, Putins folk, Rysslands tysta majoritet, Atlas, Stockholm;

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2015-09-24

83 Kommentarer

 1. farmacia online barata Рfarmacia online madrid farmacias online seguras en espa̱a

 2. farmacia online barata – farmacia barata farmacia barata

 3. farmacia barata – farmacia 24h farmacias online baratas

 4. Acheter kamagra site fiable

 5. Acheter médicaments sans ordonnance sur internet: Pharmacie en ligne livraison rapide Pharmacie en ligne livraison gratuite
  Pharmacies en ligne certifiées https://edpharmacie.pro/# – pharmacie en ligne

 6. https://edapotheke.store/# п»їonline apotheke

 7. pharmacie en ligne https://edpharmacie.pro/# – Pharmacie en ligne livraison rapide

 8. farmacie online autorizzate elenco farmacie online autorizzate elenco or acquisto farmaci con ricetta
  http://cbkhome.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=itfarmacia.pro farmacia online miglior prezzo
  farmacia online comprare farmaci online con ricetta and п»їfarmacia online migliore farmacia online

 9. Pharmacie en ligne livraison gratuite https://edpharmacie.pro/# – pharmacie ouverte

 10. Pharmacie en ligne livraison gratuite https://edpharmacie.pro/# – pharmacie ouverte 24/24

 11. pharmacie ouverte 24/24 https://edpharmacie.pro/# – Pharmacie en ligne fiable

 12. online apotheke deutschland: Viagra kaufen – versandapotheke deutschland

 13. Pharmacie en ligne livraison rapide https://edpharmacie.pro/# – Pharmacie en ligne fiable

 14. mexico drug stores pharmacies: mexico drug stores pharmacies – reputable mexican pharmacies online

 15. buying from online mexican pharmacy buying from online mexican pharmacy or mexican pharmaceuticals online
  http://1800mysongs.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mexicopharm.store mexico pharmacies prescription drugs
  п»їbest mexican online pharmacies best online pharmacies in mexico and best online pharmacies in mexico reputable mexican pharmacies online

 16. canada pharmacy 24h: canada drug pharmacy prescription drugs canada buy online
  best mail order pharmacy canada https://canadapharm.store/# canadian world pharmacy

 17. Everything information about medication. canadian drug pharmacy: cheap canadian pharmacy – canadian pharmacy oxycodone

 18. canada drugs reviews: canada online pharmacy buy canadian drugs
  canada pharmacy online https://canadapharm.store/# legit canadian pharmacy online

 19. top 10 online pharmacy in india: buy medicines online in india – india online pharmacy

 20. Their global presence ensures prompt medication deliveries. certified canadian pharmacy: best mail order pharmacy canada – canadianpharmacymeds com

 21. mail order pharmacy india: legitimate online pharmacies india best india pharmacy
  world pharmacy india https://indiapharm.cheap/# – online pharmacy india

 22. canadian pharmacy world: canadian pharmacy uk delivery – canadian pharmacy phone number

 23. indian pharmacy paypal: india pharmacy best online pharmacy india
  india pharmacy https://indiapharm.cheap/# – top online pharmacy india

 24. buying prescription drugs in mexico online: mexican rx online – medication from mexico pharmacy

 25. A trusted name in international pharmacy circles. best canadian online pharmacy reviews: cheapest pharmacy canada – buying from canadian pharmacies

 26. mexico drug stores pharmacies buying prescription drugs in mexico online or buying prescription drugs in mexico
  http://davidmstanton.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mexicopharm.store buying prescription drugs in mexico online
  pharmacies in mexico that ship to usa buying prescription drugs in mexico online and medication from mexico pharmacy best online pharmacies in mexico

 27. canadian pharmacies that deliver to the us canadian pharmacy meds or buy canadian drugs
  http://londonjewellerytour.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=canadapharm.store canadian drug
  onlinecanadianpharmacy 24 reliable canadian online pharmacy and best canadian pharmacy online cheapest pharmacy canada

 28. indian pharmacy online: indian pharmacy paypal – india pharmacy

Skriv kommentar