karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Om möten man inte glömmer, Carlo Derkert

OmslagHögupplöst

Jag har skrivit en bok om mitt liv, En bankdirektör med skägg, som kommer ut våren 2015 på Ekerlids Förlag (utgivningsdag 17 februari). Även om jag inte tycker om ordet självbiografi, det låter egenkärt i överkant, är det nog just självbiografi de allra flesta skulle kalla det. Jag skriver helt enkelt om vad som har hänt mig i den stora världen under livet, och det har hänt mycket (kolla nedan vad några som redan läst boken tycker). Boken kommer att finnas både som pappersbok och e-bok, och kan på vanligt sätt köpas i bokhandeln.

Kort presentation (“baksidan”)

Läs vad några som redan har läst boken tycker

Köp boken t ex här

Om möten man inte glömmer

Olof Palme ; Jan Wallander ; Per Åsbrink (1) ; Per Åsbrink (2) ; Ingvar Trogen, Sören Mannheimer, Bengt Tengroth mfl ; Gunnar Sträng ; Härje Stenberg ; Göran Johansson ; Richard Normann ; Erik Huss

Carlo Derkert

Jag är stor bokkonsument, och har varit det från tidiga tonår. Men ett annat kulturområde har bitit sig fast och funnits med hela mitt vuxna liv, modern konst. Jag tror att jag måste tacka Carlo Derkert för att det blev så. Jag skriver i boken (sid 84-85) om mitt ”möte” med Carlo Derkert.

”Böckerna har utan tvivel dominerat min kulturkonsumtion från gymnasieåren fram till idag. Men det finns ett annat område som också har funnits med hela tiden – modern konst. Jag fick smak för den moderna konsten när jag som student i början av 1960-talet under ett par vintrar gick på kurs för Carlo Derkert, då intendent på Moderna Museet. Han var en formidabel introduktör till ett konstområde, ett pedagogiskt geni, och jag lärde mig mycket. Vi fick bildligt ta honom i handen, lyssna på hans spännande berättelser om konstverk och konstnärer, och vandra runt på Moderna Museet som just vid den här tiden, i mitten av 1960-talet, hade fyllt på sina samlingar och i ett slag blivit ett betydande europeiskt museum för modern konst. Det som hade hänt var en intressant kulturhändelse i sig. Museet fick nämligen, oväntat för de flesta, 5 miljoner kronor i statsanslag för inköp av konst (det motsvarar 50 miljoner i dagens penningvärde). Det stora beloppet i kombination med en handlingskraftig ledning för museet, det var på den tiden som Pontus Hultén var museichef, och relativt låga priser, gjorde att Moderna Museet i Stockholm på kort tid kunde skaffa sig några fantastiska verk av konstnärer som Schwitters, Rauschenberg, Johns, Picasso, Giacometti, Dalí, de Chirico och andra. Min egen favorit är Georgio de Chiricos Barnets hjärna, den köptes med de här pengarna. Hur som helst, det är ingen tvekan om att Carlo Derkert och alla besöken på Moderna Museet under 1960-talet var det som la grunden för det intresse för modern konst som jag haft med mig sedan dess.”

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2015-02-15

Skriv kommentar