karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Only capitalism can save the world?

”Only capitalism can save the world” var temat för en stor debatt I Sydney för ett par månader sedan. Temat var inte ett påstående eftersom upplägget av debatten var ett ”för och emot” med möjlighet för de som var där att efteråt lägga sin röst på den sida man tyckte hade vunnit. Videon är visserligen lång (100 minuter) men för den som är intresserad av grundfrågan är den värd tiden.

Jag noterar speciellt två saker. Resurs- och miljöfrågorna tar idag av allt att döma mera plats i en australiensisk debatt än vad de skulle ha gjort om vi skulle ha haft samma debatt i Sverige. Jag tror det i varje fall. Det är det ena. Det andra är att båda ”sidor”, både de som trodde att ”only capitalism can save the world”, och de som argumenterade emot, trodde inte på att kapitalismen i sin nuvarande frisläppta, västerländska tappning skulle överleva. Det är lite förvånande får man säga. Kanske inte att en Greenpeaceföreträdare eller en känd författare med vänstersympatier tycker så. Men att alla åtta deltagarna mer eller mindre tydligt hade den uppfattningen var överraskande. Varför tyckte man så? Ja, av resurs- och miljöskäl och eftersom kapitalismen inte har någon broms. Eller som en av deltagarna uttryckte det: ”Kapitalismen kan inte köra långsamt, än mindre backa även om alla inser att det är önskvärt”.

Kapitalismen/marknadsekonomin måste med politiska medel kontrolleras mycket hårdare, det tycktes alla vara överens om. Däremot hade ingen av deltagarna i diskussionen något särskilt tydligt svar på hur den modellen skulle se ut. Föga förvånande får man säga.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-10-26

3 Kommentarer

Trackbacks

  1. รับเทคอนกรีต สมุทรสาคร
  2. ทํานายฝัน
  3. ราคาบอลวันนี้

Skriv kommentar