karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Putins utmaningar: (2) En sårbar ekonomi med dåliga framtidsutsikter

Namnlös bild9Jag skall i ett antal artiklar granska Ryssland, och vad som just nu sker där politiskt och ekonomiskt. Det görs i fyra delar. Först ett avsnitt om den ryska historien. Att historien är betydelsefull för den som vill förstå vad som sker i ett land är trivialt. Mitt intryck är att den är extra viktig för den som vill förstå Ryssland, och det som sker, och har skett, i rysk politik efter Sovjets fall.

Det andra avsnittet är ett försök att precisera begreppet auktoritärt styre modell Putins Ryssland, vad skiljer det från en västerländsk demokrati? En grundläggande fråga, med västögon en närmast ödesmättad fråga, för Ryssland är om man från dagens läge skall gå i riktning mot västerländsk demokrati eller mot än mer autokrati.

Den tredje delen handlar om de politiska utmaningar som Ryssland står inför idag. Och ju mer man förstår av dagens Ryssland, desto större verkar utmaningarna. Demografin är ett exempel.

De tre första avsnitten är i det stora hela faktabaserade i meningen att det jag skriver är grundat i vad jag läst i litteraturen. Det fjärde avsnittet – Vad kommer att hända framåt med Ryssland? – är däremot personligt och spekulativt.

Putins Ryssland i grafer & tabeller

Inledning

Det historiska bagaget (1) (om traditionen med auktoritärt styre och om religionens stora betydelse)

Det historiska bagaget (2) (om privat äganderätt)

Det historiska bagaget (3) (om den lågt utvecklade känslan för demokrati, rättsstat och liberala friheter och om pendlandet i synen på Europa)

Det historiska bagaget (4) (om Sovjetstyrets påverkan på dagens Ryssland och om landets särpräglade naturliga förutsättningar)

Vad skiljer Rysslands styre från en västlig demokrati?

Putins utmaningar: (1) En katastrofal befolkningsutveckling

Putins utmaningar: (3) En stor och mäktig byråkrati

Putins utmaningar: (2) En sårbar ekonomi med dåliga framtidsutsikter

Enligt WTO består Rysslands export till över 70% av naturresurser, främst olja och gas men också gruvprodukter. Särskilt oljeexporten är problematisk. Priserna kan fluktuera dramatiskt, under det senaste året har det debiterade oljepriset för Ural (som är beteckningen för rysk olja) mer än halverats till fn under $50 per fat. Det finns problem också i handelsmönstret. EU dominerar totalt, uppemot hälften av både den ryska exporten (46%) och importen (43%) sker idag med Europa (vilket är en tankeväckande iakttagelse i tider av politiska motsättningar och ekonomiska sanktioner).

Det sätter fokus på sårbarheten. En odifferentierad ekonomi som den ryska med exporten dominerad av några få priskänsliga produkter är samhällsekonomiskt farlig, det är dagsläget för den ryska ekonomin med sjunkande oljeinkomster och underskott i statsbudgeten ett handfast bevis för. Men det är bara det kortsiktiga problemet. Om en stor del av industriproduktionen som i Ryssland sker i statliga företag, och har gjort det under lång tid, under decennier, och om etableringen av dessa företag skett på icke-kapitalistiska grunder (typ regionalpolitik), har det skapats en struktur som är sårbar i sig. Det finns exempelvis idag i Ryssland 314 så kallade ”monogorods”, städer som står och faller med ett enda stort företag, oftast med en enda produkt (som inte behöver vara naturresursbaserad men ofta är det). Regeringen tror enligt en ny studie att 94 av dessa hotas av nedläggning.

Den låga differentieringen leder också till andra sårbarheter. Kraftiga valutafall (och det har vi i Ryssland idag) brukar efter en tid leda till att exporten ökar, de egna produkterna blir helt enkelt billigare på världsmarknaden och säljer mer, och så småningom uppvärderas valutan. Den modellen fungerar inte för Ryssland. Om två-tredjedelar av exporten består av olja och gas finns det inte finns särskilt mycket annat att exportera, framförallt väldigt lite av avancerad teknologi som ger stora bidrag till tillväxten i ekonomin. Rysslands export av teknologi till västvärlden är försumbar. Till andra länder sker en viss högteknologiexport, särskilt av vapen men också av kärnreaktorer, flygplan mm.

Mot detta skall sägas att den ryska regeringen medvetet byggt upp buffertar i form av mycket stora statliga fonder, fn över $400 miljarder, att användas vid stora inkomst- och tillväxtsvängningar i ekonomin. Det utnyttjades 2009, och det används just nu, 2015, för att dämpa åtstramningen i ekonomin till följd av oljeprisfallet. Det anses också att Putin-regimen redan från början fört en ansvarsfull ekonomisk politik. Statsskulden är låg, och Ryssland har under hela 2000-talet haft en positiv bytesbalans, det vill säga överskott i utlandsaffärerna. Däremot har det privata kapitalflödet från utlandet varit negativt under nästan hela 2000-talet. Det senare är ett uttryck för sjunkande utländska direktinvesteringar, och privat kapitalutflöde från ryska investerare.

Det finns flera skäl till varför framtidsutsikterna för rysk ekonomi är dystra. Det starka beroendet av fossila bränslen för både export, statsfinanser och BNP-tillväxt är ett skäl. Även om olja och gas under överskådlig tid kommer att användas, kommer en kombination av energisparåtgärder, förnyelsebar energi till konkurrenskraftiga priser, och effektivare utvinningsmetoder typ fracking sannolikt att dämpa efterfrågan och påverka lönsamheten i traditionell oljeutvinning, ”pumpning”, som är det som dominerar i Ryssland. Utvecklingen av frackingtekniken går idag så snabbt att break-even för många USA-producenter redan ligger under $50 per fat. Det finns seriösa bedömare som hävdar att oljepriset till följd av nya utvinningstekniker aldrig mer kommer tillbaka till 100-dollarsnivån. Det skall ställas mot att den ryska statsbudgeten 2015 skulle ha krävt ett oljepris på $105 för att balanseras. Rysslands framtidsutsikter vad gäller pumpad oljeproduktion framstår inte som särskilt ljusa med det vi idag vet om vad som är på gång i oljeutvinningen.

Ett andra skäl är att den ryska ekonomin under de senaste 20 åren har kännetecknats av, relativt sett, låga investeringar i industrin. Det gäller inte minst i ny teknologi. Det har visserligen under 2000-talet skapats statliga utvecklingsföretag med stort riskkapital för att investera i ny teknologi. Enligt de flesta bedömare i Väst är emellertid oddsen för framgång i sådana statsledda teknologisatsningar låg, och sannolikheten för felinvesteringar hög. Det är samtidigt för tidigt att bedöma vad det får för resultat i form av nya företag och BNP-tillväxt.

Ett tredje skäl hänger samman med att småföretagssektorn spelar en jämförelsevis liten roll i rysk ekonomi. Bara ca 20% av Rysslands BNP produceras av småföretag, i Väst ligger motsvarande siffra närmare 50%, i Kina ännu högre. Det får negativa följder inte bara för tillväxten och dynamiken i ekonomin, utan också för jobbskapandet. Merparten av nyanställningarna i privat sektor kommer numera från småföretag.

Ett fjärde skäl är att de statliga företagen svarar för en stor, och växande andel av produktionen i rysk ekonomi. Det statliga ägandet i företagssektorn ökade från 30% till 50% under tioårsperioden 2003-2013. Att en så stor del av företagandet är statligt kan leda till crowding out-effekter för privata företag, särskilt de små företagen får svårt att konkurrera om kompetens, bank- och riskkapital etc. Till det kan läggas andra nackdelar om erfarenhetsmässigt gäller för statliga företag.

Ett femte – och långsiktigt avgörande – skäl till dystra framtidsutsikter är att entreprenörskap och innovation är outvecklad i rysk ekonomi. Word Economic Forum (WEF), som kontinuerligt jämför olika länders konkurrenskraft, ger i sin senaste mätning Ryssland en mycket låg rating i ”Innovation”, till och med lägre än genomsnittet för övriga BRIC-länder, och naturligtvis väsentligt lägre än i västländerna (OECD) som är de som man i första hand konkurrerar med på världsmarknaden för teknologiskt avancerade produkter. Ryssland ligger sämre till än andra BRIC-länder också i tre andra avseenden i WEF-undersökningen – vad gäller ”Financial market development”, ”Business sophistication”, och, inte särskilt förvånande, ”Institutions” (det vill säga sådant som en fungerande rättsstat, tydlig äganderätt etc.).

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2015-09-30

294 Kommentarer

 1. buying prescription drugs in mexico: mexican mail order pharmacies pharmacies in mexico that ship to usa
  mexico drug stores pharmacies https://mexicopharmacy.store/ mexican rx online

 2. mexican online pharmacies prescription drugs: mexican online pharmacies prescription drugs buying prescription drugs in mexico
  buying from online mexican pharmacy https://mexicopharmacy.store/ pharmacies in mexico that ship to usa

 3. mexican drugstore online: mexican online pharmacies prescription drugs mexican border pharmacies shipping to usa
  medicine in mexico pharmacies https://mexicopharmacy.store/ mexican mail order pharmacies

 4. buying prescription drugs in mexico online: pharmacies in mexico that ship to usa mexico drug stores pharmacies
  buying prescription drugs in mexico https://mexicopharmacy.store/ buying prescription drugs in mexico

 5. prescriptions online: order medication online – no prescription drugs canada

 6. Hey there, You have performed an excellent job. I will definitely digg it and for my part recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 7. mexican drugstore online: top mail order pharmacy from Mexico – buying prescription drugs in mexico

 8. pharmacy online canada mexican pharmacies online cheap or safe canadian online pharmacy
  https://cse.google.com.pr/url?q=https://buydrugsonline.top canadian online pharmacy for viagra
  non prescription medicine pharmacy mexican pharmacies that ship and canadian pharmacy rx canadian prescription drugstore

 9. https://ordermedicationonline.pro/# prescription drug pricing

 10. legitimate online pharmacy usa prescription drugs prices or my canadian drug store
  http://americanpatriotbeer.com/verify.php?redirect=http://ordermedicationonline.pro prescription prices
  no prescription drugs canada canadian pharmacies online legitimate and canada drugs online pharmacy online drugstore coupon

 11. india pharmacy mail order world pharmacy india or indian pharmacy
  https://cse.google.iq/url?sa=t&url=https://indiapharmacy.site Online medicine order
  india pharmacy online shopping pharmacy india and best online pharmacy india indian pharmacy

 12. reputable indian pharmacies: indian pharmacies safe – top 10 pharmacies in india

 13. Hurrah! Finally I got a weblog from where I know how to truly get useful data regarding my study and knowledge.

 14. http://canadiandrugs.store/# canadian pharmacy prices

 15. Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 16. mexican drugstore online buying from online mexican pharmacy or mexican border pharmacies shipping to usa
  http://maps.google.je/url?q=http://mexicopharmacy.store mexican online pharmacies prescription drugs
  mexican rx online mexican pharmaceuticals online and mexican online pharmacies prescription drugs medicine in mexico pharmacies

 17. medication canadian pharmacy: international online pharmacy – canadian pharmacy

 18. http://claritin.icu/# order ventolin online uk

 19. order neurontin over the counter: gabapentin best price – gabapentin

 20. order generic clomid online: how to buy clomid can you buy clomid without prescription
  can you get clomid price https://clomid.club/ how can i get cheap clomid online

 21. https://gabapentin.life/# neurontin 1200 mg

 22. ventolin australia prescription: ventolin over the counter singapore ventolin tablets 4mg
  where can i buy ventolin https://claritin.icu/ online ventolin

 23. ventolin price: Ventolin inhaler best price – ventolin online canada

 24. http://clomid.club/# order generic clomid pills

 25. paxlovid cost without insurance: Paxlovid without a doctor – paxlovid buy
  http://wellbutrin.rest/# wellbutrin xl 300

 26. neurontin 300 mg caps brand neurontin 100 mg canada or gabapentin medication
  https://images.google.kg/url?q=https://gabapentin.life neurontin 900
  neurontin 600 mg tablet prescription price for neurontin and generic neurontin cost neurontin 200 mg price

 27. generic ventolin inhaler: buy Ventolin inhaler – ventolin without a prescription

 28. neurontin 100mg caps: neurontin 800 mg neurontin capsules 300mg
  neurontin prices generic https://gabapentin.life/ neurontin gabapentin

 29. can you get generic clomid without insurance: Clomiphene Citrate 50 Mg – where buy cheap clomid without prescription
  http://gabapentin.life/# neurontin capsule 400 mg

 30. paxlovid price: paxlovid paxlovid price
  paxlovid buy https://paxlovid.club/ Paxlovid over the counter

 31. buy paxlovid online: paxlovid buy paxlovid cost without insurance
  paxlovid cost without insurance https://paxlovid.club/ paxlovid for sale

 32. where buy generic clomid online order generic clomid pill or can i order cheap clomid without rx
  https://images.google.com.af/url?sa=t&url=https://clomid.club buying clomid without prescription
  can i get clomid prices generic clomid and cost cheap clomid without insurance how to get clomid without prescription

 33. paxlovid cost without insurance: paxlovid for sale paxlovid buy
  paxlovid cost without insurance https://paxlovid.club/ paxlovid

 34. where to buy clomid prices: can i get generic clomid without insurance – can i buy generic clomid now
  https://clomid.club/# where to buy generic clomid pill
  how to get clomid for sale how can i get generic clomid without prescription where to get generic clomid pills

 35. wellbutrin tablets: Wellbutrin prescription – where can i buy wellbutrin

 36. Mature women gangbaqnged dhring super bowlMassive female titsHollie stenson nudeSexuyal misconduct
  byy policePictudes of young girl losinmg hher virginityFree bigg cock amatures videosCuum makes heer gagAdult eastern ssectionals north carolinaPedioc laatex cntoured pillowGreat big tits fuckedNaksd superheroine videosMichell malkin sexxy photoFrree sout african gay picsBazil porn tube streamEdwrd ronk st croix viregin islandsSexxy flat chestTorrnt tep byy step threesome19 anal gets oold pounding teden yearHoww to be a sexy maleCaught having
  sexx on honeymoonCollege girls titsHidden camera vdeo
  xxxGiirl duyal fistingPussay photto of forien womanWife
  dpp fuckSexx ofender frank d vromanSex stereotyps in advertisingLatin wword
  ffor fuck4 oon 1 gang bangMaturfe butts picturesFuck that teen bigPiic raimi
  xxxTurtle shoe ssex https://bit.ly/3codwc4 Vintasge silverplate
  jam setFree exrreme fucking videosJunge nudisat picc https://bit.ly/2H3AybX Black beaquty
  fuck videoTight jean annd tighuts pornYoug slut archivss https://bit.ly/327D63D Sister wigh sexBig breast clip
  free huge ojly picSwanskn and holton inn adult learning https://bit.ly/350PcJv Naruto free gaay pornJuggy dancers nudeMatuee nade https://bit.ly/3lfiQCq Knpwing the sex oof
  babyStripper in fresnoGraznny nude galeies https://bit.ly/3gV8C8M Porrn wijth female teacherMttv rreal world
  nude photosTiit shirt suuit jacket https://tinyurl.com/2nzr7onk Free adveet seex
  southamptonIndana seex offender found in tenneessee january 2008Catt hair on my dick https://cutt.ly/6UsZ1DD Coco austin hardcoreFree men iin pain femdomHumiliating
  a naked mann https://tinyurl.com/ycfcltrx Pictyures oof nked ladiesPenis pills experiment blogKinkly pornn star https://bit.ly/3dqgiPt Slut gsngfuck storiesG stringg micro thong bikiniHairy grl eember https://cutt.ly/pY3LmCG 15mb teenTeen licked out bby milfSize 32
  lingerie https://tinyurl.com/ygo5hrqy Erros ramazzottii officil webHusbaqnd
  licks cum tubesGay norway tromso https://bit.ly/3dHAYSu Sexx toys
  best rice comfort quality2907.05 gros sexal impositionGirrls pissing in toilet https://bit.ly/34U9pB4 Jennifer anniston naked movieWhaat is the largest dick recordedSeex offender list northwest kaansas https://bit.ly/3jL5CM8 Straight boyys
  nakedKardiashian seex tapeC350 ringtone virgin https://bit.ly/3caa6Ku Erotic sensual
  sexual massae locations iin pennsylvaniaNude boy speedosVaginal opening texture https://tinyurl.com/yem49obx Online free celebtity sexx tapesYoung chubby with tiny titsMilf boy ppic https://bit.ly/3GpK3fb Sahdy farona nudeSportts nude oppsLeswbians dominant https://bit.ly/3lYP6eI Teeen adventure racing fuun planningMenn with low spdrm countPoorn videos ftee cclips https://tinyurl.com/vwu4euwh Adult siblings relationshipsSpace virgin 70 s pornYukon swingers https://bit.ly/3dU5md1 Noot in adult populationGrsnt country ssex offfender
  listEllms electroonic libary movie scenes lesbhian https://bit.ly/3xtojef Kenbzi marie lesbian videosDiseco sttu
  and vintage inn cincinnatiAsoan lov lyruc https://cutt.ly/3OpDabpp Girly twinksRedtube lovfing pussyLisst oof
  amateur tube websites https://bit.ly/2TQTW2q Porno sitye frese videosAbducted
  xxxx wivesBraziliaan butts poirn tubve https://bit.ly/34m4lG0 Bitch fuckoed iin theassSolutions pornographyPajamas pics naked https://bit.ly/3xgYmOq Independent
  femake escort orlandoNaked bagdaad anneCum hot sex pictre https://bit.ly/3dXYHhii Teen furniture storesSexyy games nakeed drunkKaara fudking couples https://bit.ly/3wrTuFC Mature woman wrestlingKendra secrets milf humiliationHard
  pussy fucking pornhhub https://cutt.ly/gUKcDLU Asian womrn with
  long hairTeenn blowwjobs xxxSimpple cyst pain in breast
  https://cutt.ly/YUgOD1P Trann dp picsAdult nice teenWomen annd rellationship wityh bisexxual man https://bit.ly/3qwXu6u Free femdom
  torture full length pornCollege girtl dorm sex vidsMusicains bikni https://bit.ly/3cUR4bs Nude
  comics cartoonArabb gay sex picsPublc disgrae fist https://cutt.ly/1U8DF7H Free porn gay pissFuckewd at rumbassVintage jensen https://cutt.ly/4UzWMu4 Japaneae nude picture teenNakd public porn videosGayy een massage https://bit.ly/3qX5PR3 Cumm suot compalationRepair
  family relationships with adult siblingsEros ramazzotti pawrla con mee youtube
  https://tinyurl.com/yeeub2gt Sleeperhold gayTities and blowjobsDaark vopyeur moviees https://tinyurl.com/yg8xakeg Escoprt rreview samanth reddAndyy priscilla fuckedBittorrent podn 2008 jelsoft enterprises ltd https://bit.ly/3GsObuG Austin kinhcaid millf neighborSexy brunette girl gets fucked1967 vintage bolard games https://cutt.ly/jYeQdFL Aduult them pqrty suggestionsMatarazzo
  nudeFunny hpone sex caqll brandy https://bit.ly/2R2G4ky Sexy hittie 2010 jelsoft enterprises ltdWhite homemades asss tubeMothjer gicing soon pussy
  web site https://bit.ly/2SDHJNS Sexxy foliess mp3Tweeni polrn gallerysTeenage
  boys fuck ewch other https://bit.ly/3dr4sTW She is peeingDirty biig asss pornMatue amaeur https://bit.ly/3wgXJDE Sexuyal treatDaughter blowjob ddad videosNorthbrook iil psychiatrist gaay patiants
  https://bit.ly/2RLdZPn Hardcore deepthoatFat wife deep sexAsian massage parloor orange county ca
  https://bit.ly/3uZVP9T Allatyoona swingerTeens and
  babesJacksonville strip baar https://bit.ly/3hpKZW2 Oddities lage clitorisDiftficulty in breaqst feedingXxx poprn comics https://tinyurl.com/ydvqndes Oraal adcult sexAj
  pornstarLesbianns fukin https://tinyurl.com/y9n7sjo6 Chubbhy lkvers fourmTeens parents responsibilitiesDanish orn clips
  https://cutt.ly/nxZFWbd Sexy smoking videosFaake porn forumPleasure island tvv sholw https://tinyurl.com/yhz4j5sp Femxom ives straqp on humiliationXxx bsst sey dress seex clipsGayy bathhouse san juamSwingving
  couples in winnipegVintawge hiltton madrid posterActiuon escorts gainesvilleVintagbe
  jewelriesMini ssex vibratorFt gayy lauderdaleStrdapon lsbian fuckWathing
  friwnd fuck myy wife storyClazmp clitVideoclip
  porno laura angelFucking the receptionistMilf blowjob sonSwinger cllubs portland oregonAn old mman ssex storyHentgai a time to screwLoose erextion dhring sexDickk devos grand rrapids firefightersWhatever
  happened tto dock andd danielleCarnival you pornPattaya nude gogoNaked pigtailVintage canbdle snuffers glas bell shapeLesban daisy chainSt cum comHot mexicann gurl getfing fuckedArnold schwarsenegger
  iis gayDanjiel radcliffe nudesMvies of woman sucking dickScean pornFree
  hhentai strdam full moviesNudist women picutresComb hair vintageNude kesha picsBaare leamn naked nude
  rimes strippedMilf gf nudeSusan geordge titsFree
  nude ughly womanBiig tits iin wifebeater shirtFree polrn ggallerie thumbnail archiveDiett pill safe teenDownload long porn clipsQcard vintageLiingerie retailSkinn slender teensRussian tren pantyhose picsTeres scanlan naked chickenLatex
  pants forr woman

 37. can i purchase generic clomid pill: cost of clomid – generic clomid
  https://clomid.club/# where to get cheap clomid prices
  how can i get generic clomid without dr prescription clomid best price order cheap clomid for sale

 38. https://wellbutrin.rest/# wellbutrin no precription

 39. can you buy generic clomid price: Buy Clomid Shipped From Canada – how to get cheap clomid without a prescription
  https://clomid.club/# how can i get clomid without a prescription
  where to buy cheap clomid without dr prescription where can i get cheap clomid where buy cheap clomid without insurance

 40. ventolin canadian pharmacy ventolin canada or ventolin tablet 4mg
  https://images.google.com/url?q=http://claritin.icu order ventolin online uk
  buy ventolin over the counter uk proventil ventolin and ventolin otc canada buy ventolin over the counter

 41. can you get generic clomid without insurance: Buy Clomid Online – buy clomid no prescription
  https://clomid.club/# where buy generic clomid without a prescription
  can you get generic clomid for sale clomid best price can i get generic clomid without insurance

 42. 75 mg wellbutrin: Wellbutrin prescription – 150 wellbutrin tablets
  https://clomid.club/# can i get cheap clomid without rx

Skriv kommentar