karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Tillväxt – vad är det?

Med tillväxt menas för det mesta, åtminstone i alla ekonomiska och politiska sammanhang, bruttonationalproduktens (BNPs) tillväxt. BNP mäts då från produktionssidan, det vill säga BNP-tillväxt blir ett uttryck för hur landets samlade produktion utvecklas i termer av förädlingsvärde. När vi talar om att ett lands BNP-tillväxt ett visst år exempelvis har varit 2 procent skulle vi lika gärna kunna ha sagt att landets förädlingsvärde hade ökat med 2 procent.

Vad är då förädlingsvärde? Ja, helt enkelt det värde som arbete och kapital gemensamt åstadkommit i ett land under en viss period, den samlade produktionens värde. Förädlingsvärdet skapas både i privat och offentlig sektor – den helt dominerande delen i privat sektor. Sveriges BNP uppgick år 2007 till cirka 3 100 miljarder kronor. ”Näringslivets bidrag till BNP” (som är en term hämtad från nationalräkenskaperna) svarade för 2 500 miljarder kronor – eller i runda tal 80 procent. På nivån 77-80 procent med en stigande tendens har näringslivets, den privata sektorns, bidrag till BNP legat under den senaste 25-årsperioden. Längre tillbaka i tiden var den privata sektorns, “marknadens”, bidrag till BNP ännu större vilket den här intressanta tabellen visar (hämtad från Statistisk Årsbok 2010).

BNP-måttet, som började användas under 1940-talet, är inte fulländat. Det brukar sägas att det är ett dåligt mått på välfärdsnivån bland annat eftersom det värdemässigt likställer genuint välfärdshöjande verksamheter med sådana som handlar om att röja upp efter företagens och medborgarnas framfart. Jag är av olika skäl skeptisk till det argumentet – på ungefär följande grunder. Det sägs att dessa ”röja upp”-aktiviteter tenderar att ge en överskattning av BNP sett i välfärdsperspektiv. De borde behandlas ungefär som avskrivningar eller nedskrivningar i den ekonomiska kalkylen, något som belastar resultatet. Men givet en specifik situation, till exempel att det förekommer toxiskt avfall från en viss produktion, är det välfärdshöjande att på olika sätt försöka ta hand om avfallet och eliminera gifterna. Det kokar ner till att vi som beslutsfattare inte är perfekta – att vi då och då fattar felaktiga beslut, att vi inte alltid tar hänsyn till de långsiktiga effekterna vid en investering etc. Och då måste vi rätta till de misstag som har gjorts – och det kräver resurser. Den resursanvändningen måste rimligen väga lika tungt i BNP som all annan resursanvändning.

Det finns däremot en annan brist som är svår att bortse från. Allt det arbete som görs, och allt det realkapital som används, utanför den formella ekonomin – i hushållen, i ”byta-tjänster-med-varandra-ekonomin”, i delar av den grå och svarta ekonomin etc. – räknas inte in i BNP. Blandas inte en registrerad betalning in i transaktionen kommer den helt enkelt inte med i statistiken. BNP handlar om betalda aktiviteter i samhället.

En anteckning om vad nationalekonomin säger om tillväxt

”Economic growth rests on three key variables identified already by Smith: the saving rate, efficiency, and the depreciation of capital” skriver Thorleif Gylfason sammanfattningsvis i sin bok Understanding Economic Growth (SNS 1998). 

Två kommentarer måste göras till den formuleringen. Den första faktorn, sparandegraden, är naturligtvis spegelbilden av kapitalbildningen. Redan i landet Bröd & Skådespel (läs om landet Bröd & Skådespel här) stod det klart att i ett slutet samhälle blir det inga investeringar utan sparande. Ju högre relativt sparande och därmed kapitalbildning under en viss period, desto större är förutsättningarna för att den relativa tillväxten blir hög i de perioder som kommer därefter. 

Det sambandet gäller naturligtvis fortfarande. Men det har luckrats upp i det öppna samhället. Moderna finansiella marknader gör sparandet i det egna landet mindre avgörande för kapitalbildningen. Är de projekt som redovisas för finansiärerna tillräckligt attraktiva, det vill säga har de en förväntad avkastning givet en viss risk som är minst lika bra som de alternativ som finns på marknaden, då kan investeringen finansieras och då kan landet tillgodogöra sig det tillskott till tillväxten som investeringen leder till.

Den andra kommentaren är att det tillväxtbegrepp som avses i Gylfasons formulering är ett annat än det vi här diskuterar. Vi definierar BNP-tillväxt i produktionstermer, som förädlingsvärdets utveckling under en viss period. Det har inte Adam Smith gjort när han sagt att ekonomisk tillväxt också påverkas av avskrivningar. Avskrivningarna har inget att göra med förädlingsvärdets utveckling, de påverkar helt enkelt inte tillväxten.

Att avskrivningar däremot är relevant i ett inkomstperspektiv är uppenbart. Har man i landet tidigare investerat fel, måste kostnaderna för det tas ur det samlade förädlingsvärdet och inkomsten sjunker. Strukturarbetslöshet, företagsnedläggningar, låg lönsamhet i vissa sektorer etc. är de yttre tecknen i den reala ekonomin. Det syns i det enskilda företagets resultaträkning som avskrivningar på ekonomiskt föråldrat kapital och andra kostnader, till exempel avgångsvederlag. I nationalräkenskaperna omvandlas dessa kostnader till minusposter som tär på faktorinkomsterna, kort sagt blir det mindre över för löner och kapitalinkomster. Denna tredje post, avskrivningarna, var sannolikt mycket stor i många OECD-länder, och definitivt i Sverige, under 1980-talet. Vi fick då med stora omstruktureringskostnader och därmed lägre inkomst betala för de felallokeringar som gjordes under framförallt 1960- och 1970-talen.

Vad är det som idag bestämmer ett lands relativa tillväxt?  

Givet dessa kommentarer skulle den moderna tillväxtforskningens slutsatser kunna formuleras så att ett lands relativa tillväxt kretsar kring fyra nyckelord – resurserna, effektiviteten, strukturen och utvecklingsförmågan. Eller uttryckt på annat sätt. Relativ tillväxt i ett land följer av:

  • hur stor kapitalbildningen är relativt sett, det vill säga hur mycket satsar landet jämfört med andra på att bygga ut den samlade kapitalstocken respektive i hur stor utsträckning kommer fler människor i arbete och arbetar flera timmar (resurskomponenten),
  • hur effektiva landets företag och icke-marknadsorganisationer, typ myndigheter, är på att göra dessa resurser produktiva, det vill säga hur bra är man relativt andra på att effektivt producera för marknaden respektive i offentlig sektor. Denna andra faktor består i praktiken av två delar. Dels handlar det om den relativa effektiviteten givet en viss struktur och organisation (effektivitetskomponenten). Dels om den relativa effektivitet som kan åstadkommas genom omstrukturering och omorganisation av produktionen (strukturomvandlingskomponenten), respektive
  • hur effektiva landets företag och icke-marknadsorganisationer är på att få fram fler nya attraktiva produkter som kunderna är beredda att köpa mycket av respektive betala bra för (utvecklingskomponenten).

Resurskomponenten är den kvantitativa storheten. Vi inser att sådant som högre kapacitetsutnyttjande, fler människor i arbete, ökad nettoinvandring, ökade bruttoinvesteringar etc. påverkar BNP-tillväxten positivt.

Den andra faktorn, effektivitetskomponenten, skulle vi kort och gott kunna kalla ”effektiv produktion”. Ett företag med effektiv produktion är med andra ord bättre än konkurrenterna på att producera en viss given produkt utan mer djupgående strukturförändringar och utan att nya produkter kommer in i bilden. När alla företag, organisationer, myndigheter etc. i ett land betraktas som en helhet, och det är ju det vi gör vid BNP-beräkningarna, blir en hög effektivitet i denna mening givetvis en omständighet av betydelse för den ekonomiska tillväxten. Men ändå har den en med tiden minskande betydelse för den relativa tillväxten.

Anledningen är att det tycks, kort sagt, som om strukturomvandling och utveckling mer och mer tar över från produktion som förädlingsvärdeskapande kraft i de högt utvecklade västländerna. Företagen får för varje år som går allt svårare att tjäna pengar på bara effektiv produktion. Det blir ekonomiskt alltmera tvingande att ständigt se över produktionens struktur och ständigt utveckla nya produkter.

Strukturomvandlingskomponenten sätter fokus på organisation och management. Sambandet mellan den relativa BNP-tillväxten och företagens organisatoriska förmåga visavi andra länders företag är sannolikt mycket stark – och vi talar då också om organisation i meningen struktur, hur företagen samarbetar och strukturerar sin produktion. De så kallade nätverksföretagen är ett konkret exempel på företags- och branschnivån. De nätverksföretag som har lyckats, Dell kan vara ett exempel, har hittat nya sätt att organisera produktionen på som väsentligt höjt produktiviteten och effektiviteten. Det har i sin tur skapat stora marknadsframgångar och förädlingsvärden.
   
Utvecklingskomponenten talar för sig själv. Om ett land har, relativt sett, många företag som har lyckats få fram nya attraktiva produkter till marknaden, och om dessa produkter tillverkas i landet, är det högst sannolikt att, allt annat lika, landets relativa tillväxt har ökat. Det finns många skäl till det. En ny produkt skapar för det mesta ett tidsbegränsat monopol som ger goda möjligheter att ta ut höga priser. Vi vet att priselasticiteten på nya produkter normalt är lägre än på etablerade produkter och det bör få positiva effekter på förädlingsvärdet.

 ___________________________________________
Detta är en lätt redigerad och uppdaterad text hämtad från kapitel 9 i Det nya företagets samhälle (SNS, 2004).

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-10-10

127 Kommentarer

  1. Быстровозводимые строения – это актуальные конструкции, которые различаются повышенной быстротой возведения и мобильностью. Они представляют собой строения, образующиеся из заранее сделанных деталей или узлов, которые могут быть скоро собраны на участке строительства.
    Расчет ангара из металлоконструкций калькулятор располагают гибкостью и адаптируемостью, что дает возможность легко менять и модифицировать их в соответствии с пожеланиями покупателя. Это экономически успешное а также экологически надежное решение, которое в последние лета приняло широкое распространение.

  2. Быстровозводимые здания – это современные строения, которые различаются громадной быстротой строительства и мобильностью. Они представляют собой постройки, состоящие из заранее созданных деталей или блоков, которые имеют возможность быть быстро смонтированы в территории застройки.
    Стоимость быстровозводимых зданий из сэндвич панелей отличаются гибкостью также адаптируемостью, что разрешает просто менять а также модифицировать их в соответствии с интересами покупателя. Это экономически результативное а также экологически надежное решение, которое в последние годы приняло обширное распространение.

  3. I think the admin of this site is actually working hard in support
    of his site, since here every information is quality based data.

  4. Fastidious response in return of this matter with firm arguments and telling everything
    on the topic of that.

  5. It’s very effortless to find out any matter on web as compared to textbooks,
    as I found this post at this site.

  6. Thanks for sharing your thoughts about website. Regards

  7. Thank you for the good writeup. It in fact was once a enjoyment account it.
    Look complicated to more delivered agreeable from you!
    However, how can we keep up a correspondence?

  8. you’re actually a excellent webmaster. The site loading pace is amazing.
    It seems that you are doing any unique trick. In addition,
    The contents are masterpiece. you have performed a fantastic
    activity in this topic!

  9. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and
    i was just wondering if you get a lot of spam responses?
    If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  10. I do believe all the concepts you’ve presented in your post.
    They are really convincing and can definitely work.

    Nonetheless, the posts are very brief for starters. Could you please extend them a little from subsequent time?
    Thank you for the post.

  11. Hola! I’ve been reading your site for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Texas!
    Just wanted to say keep up the good job!

  12. Now I am going to do my breakfast, afterward having my breakfast coming again to read other
    news.

  13. You are so cool! I don’t believe I’ve read through a single thing like this before.
    So good to find somebody with genuine thoughts on this topic.
    Seriously.. thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with some originality!

  14. I was able to find good info from your blog posts.

  15. Hello! I’ve been following your blog for a while now and finally got the bravery to go
    ahead and give you a shout out from Huffman Tx!
    Just wanted to mention keep up the good job!

  16. My brother recommended I may like this website. He used to be totally right.

    This put up truly made my day. You cann’t imagine simply how much
    time I had spent for this information! Thanks!

  17. I’d like to find out more? I’d care to find out more details.

  18. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
    relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about,
    why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could
    be giving us something informative to read?

  19. I think this is among the most vital information for me.
    And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web
    site style is perfect, the articles is really excellent :
    D. Good job, cheers

  20. Excellent blog right here! Also your site rather a lot up fast!
    What host are you the usage of? Can I am getting your associate link for
    your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

  21. Asking questions are actually good thing if you are not understanding anything entirely, but this post gives pleasant
    understanding yet.

  22. This blog was… how do you say it? Relevant!!
    Finally I have found something which helped me. Cheers!

  23. You really make it appear so easy along with your presentation but I to find this
    matter to be really something that I feel I might by no
    means understand. It kind of feels too complicated and extremely broad for me.
    I am having a look ahead to your subsequent submit, I’ll try to get the grasp of it!

  24. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble
    with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks
    of hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  25. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
    You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
    If you ever want to take some of the load off,
    I’d absolutely love to write some material for your blog
    in exchange for a link back to mine. Please blast me
    an e-mail if interested. Thank you!

  26. obviously like your website but you need to
    test the spelling on several of your posts.

    Many of them are rife with spelling issues
    and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I’ll surely come again again.

  27. First of all I would like to say terrific blog!
    I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
    I was interested to find out how you center
    yourself and clear your mind before writing. I’ve had a tough time clearing
    my mind in getting my thoughts out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
    15 minutes are generally lost simply just trying to figure out
    how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!

Skriv kommentar