karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Vad amerikanska huspriser kan berätta

Case-Shiller är det mest kända, och mest respekterade, av de index som visar prisutvecklingen på den amerikanska småhusmarknaden. Barry Ritholtz presenterade häromdagen (8 februari) den här grafen grundad på Case-Shiller. Den visar att det som har skett med priserna på den amerikanska småhusmarknaden efter 2008/2009 års kris är något ganska enastående – det största prisfallet någonsin sedan slutet på 1800-talet (räknat i löpande priser). Det näst största prisfallet var kopplat till 1930-talskrisen. Notera att y-axeln har en logaritmisk skala. Kurvan visar med andra ord trenden i utvecklingen. Man kan till exempel se att priserna stigit i stort sett i samma årstakt under 60 år, från slutet av andra världskriget och fram till att subprime-krisen slog till i början av 2007.

Med absolut skala på y-axeln skulle det i stället se ut som i nedanstående bild (hämtad från Robert Shillers bok Irrational Exuberance). Den är på sätt och vis ännu mer suggestiv.

Man kan se från den röda kurvan (fasta priser) att ett småhus grovt sett kostade lika mycket i slutet av 1990-talet som 50 år tidigare, 1950. Ja, man kan till och med säga att ett hus i slutet av 1800-talet kostade lika mycket som hundra år senare. Mot slutet av 1990-talet hände bevisligen något dramatiskt med huspriserna. Marknaden gick i spinn gödd av en avreglerad finanssektor och den allmänt mer marknadsorienterade politik som i USA föddes med Ronald Reagan, och som efter 1980 spridit sig över västvärlden och blivit det dominerande ekonomisk-politiska paradigmet, inte minst i USA. Det skapade stor dynamik i ekonomin, god tillväxt (men orättvist fördelad), och uppenbarligen snabbt stigande huspriser. Men det finns en hake. Paradigment har ett inbyggt spekulativt drag, det inser man med hjälp av de här två bilderna. Det är finansiella sektorn som när den släpps fri kopplar loss sig själv från utvecklingen i real sektor, och blir mer och mer riskbenägen. Till exempel medverkar till att en småhus-bubbla kan utvecklas. Förr eller senare värker det ut i en finansiell bubbla som spricker. Det var vad som skedde i och med subprime-krisen.

Det tankeväckande, och inte så lite skrämmande, är att finanssektorns spekulationer, och tendens att ”leva sitt eget liv”, fortsätter. Jag skulle inte bli förvånad om den amerikanska finanssektorn som bäst håller på att bädda för nästa ”subprime”-kris.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2012-02-11

10 Kommentarer

 1. js安全 hello my website is js安全

 2. klik313 hello my website is klik313

 3. awata hello my website is awata

 4. twimate hello my website is twimate

 5. nusa168 hello my website is nusa168

 6. Kodular hello my website is Kodular

 7. liga138 hello my website is liga138

 8. aka 4d hello my website is aka 4d

 9. jetfire hello my website is jetfire

 10. https://interpharm.pro/# us online pharmacy reviews
  canadian pharmacy no prescription – internationalpharmacy.icu This pharmacy has a wonderful community feel.

Skriv kommentar