karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Är det en ny finanskris på gång? Det har kommit oroande tecken de senaste dagarna.

Jag råkade idag (23 augusti) få se den här bilden på Bloombergs (klicka för större bild). Det man kan se är uppseendeväckande. Bilden visar hur högt priset är för att (via en så kallad CDS, Credit Default Swap) försäkra sig mot en situation där Bank of America inte kan betala tillbaka sina lån, i det här fallet handlar försäkringen om bankens upplåning med fem års löptid. Bilden visar också (på den vertikala axeln) att priset för försäkringen idag är knappa 4% (400 basis points), det betyder att den som har ett lån på säg $100 miljoner till banken och vill vara på säkra sidan får betala $4 miljoner per år för det skyddet.

Den första puckeln på kurvan visar priset för en sådan försäkring under finanskrisen 2008/2009. Det som skett de senaste dagarna är med andra ord att marknaden anser att Bank of America är en lika stor risk idag som mitt uppe i värsta finanskrisen, månaderna efter Lehman-kraschen.

Det är så anmärkningsvärt att man nästan inte tror att det är sant. Men det är det. Då blir den grundläggande frågan om kurvan speglar en specifik risk, en risk som är begränsad till just Bank of America. Eller om det är en systemrisk, en risk som gäller alla stora amerikanska banker. Ett visst hum om det får man när man granskar vad priset är för att försäkra sig mot lån till amerikanska storbanker mera allmänt. Det visar det här diagrammet (som också är från idag). Och man blir inte lugnad. Det är uppenbart att CDS-marknaden betraktar de amerikanska bankerna som en väsentligt större risk idag än för bara ett par veckor sedan.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2011-08-24

1 Kommentar

Skriv kommentar