karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Är det så att vi idag har en mer positiv syn på arbetet än för 50 år sedan?

Jag tittade häromkvällen (återigen) på filmen Revolutionary Road på en av TV-kanalerna. Det gjorde jag i första hand eftersom boken med samma namn är en av mina amerikanska bokfavoriter. 1950-talets USA, mera precist lägre medelklassliv i Conneticut, är miljön för boken och filmen.

Jag påminns om en sak när jag ser filmen – att Frank Wheeler, historiens huvudperson, sett med dagens ögon har ett mycket omodernt förhållande till sitt arbete. Arbetet är ett nödvändigt ont för honom, det gäller att göra så lite som möjligt, och helst skall man slippa tänka. ”Jag har världens tristaste jobb”, säger han, och nöjer sig med det. Attityden känns förlegad. För Frank Wheeler är ingen person på samhällets botten. Tvärtom, han är ung, collegeutbildad och har fast arbete.

Mera precist levde Frank Wheeler med hustru April och två barn medelklassliv i eget hus på Revolutionary Road i ett förortsområde till New York någonstans i Connecticut. April var hemmafru, och Frank tog varje morgon tåget till stan och arbetet på Knox Kontorsmaskiner. Han arbetade på ”Marketing” på femtonde våningen på huvudkontoret i, det som typiskt amerikanskt kallas, Knox Building.

Han kunde inte förneka att han hyste en viss tillgivenhet för själva stället, Femtonde Våningen. Genom åren hade han upptäckt att den påverkade honom på ett annat sätt än de andra våningarna; den var varken mer eller mindre trivsam, men den var annorlunda eftersom den var “hans”. Den var hans dagliga, dryga uthållighetsprov, hans personliga mått på leda. Den hade lärt honom nya sätt att fördela timmarna under dagen — snart dags att åka ner och ta en kopp kaffe, snart dags att gå ut och äta lunch, snart dags att åka hem — och de tröstlösa, bortkastade timmar som interfolierade dessa nöjen hade han kommit att anpassa sig till på samma sätt som en sjukling anpassar sig till en obevekligt återkommande smärta. Den var en del av honom.

En sak får man klart för sig. Det är inte bara Frank som har den här synen på arbetet. Alla på Marketing på Knox Kontorsmaskiner, åtminstone alla icke-chefer, verkar tycka att arbetet är trist, att man måste arbeta eftersom det är enda sättet att överleva men att det är en sport att försöka komma undan med så lite ansträngning som möjligt, det gäller att få tiden att gå. Arbetet erbjuder ingen utmaning, framförallt ingen intellektuell utmaning. Eller som Frank uttrycker det: ”Jag menar att den stora fördelen med ett ställe som Knox är att man liksom kan stänga av hjärnan klockan nio varje morgon och låta den vara avstängd hela dagen, och ingen märker ett dugg.”

Om man accepterar att Richard Yates, författaren till Revolutionary Road, faktiskt ger en sann beskrivning av hur den amerikanska lägre medelklassmannen såg på sitt arbete, och betedde sig på sitt arbete, blir den logiska följdfrågan – hur gick det till, hur var det överhuvudtaget möjligt att år ut och år in kunna ha den här legära attityden till det egna arbetet? För det tillhör bilden, att på den här tiden var det inte ovanligt att det arbete en person hade i trettioårsåldern, det var det arbete han (för det var nästan alltid en man som lönearbetade) räknade med att kunna behålla till pensionen.

Det finns egentligen bara en tänkbar förklaring till varför Frank Wheelers uppförande på arbetsplatsen för oss idag verkar så främmande – synen på arbetet är helt enkelt en annan numera. Jag tror att vi har glömt att det faktiskt bara är några få decennier sedan anställda ganska allmänt, alls inte bara i USA utan i västvärlden i stort, hade den inställning till arbetet som Frank Wheeler står för. Då fanns det också mer av motsättningar mellan chefer och underställda, mer av ”vi mot dom”, högre chefer och ägare mot de anställda. Jag kommer ihåg att jag vid ett tillfälle i början av 1980-talet deltog i en företagsledarutbildning i Schweiz med verkställande direktörer från hela världen. Något av det mest slående var att vi som kom från Nordeuropa var de enda som ifrågasatte det kloka i att se på arbetskraften som ”motståndare” till företagets ledning. För verkställande direktörer från USA, Sydamerika och för den delen, Sydeuropa, var det något främmande, ”vi mot dom”-attityden var fortfarande en självklarhet. Personalen, definierat som i stort sett alla som inte var högre chefer, var något som måste kontrolleras och hållas i strama tyglar. Det är bara tre decennier sedan. Visst, det finns givetvis även idag ett motsatsförhållande mellan arbete och kapital när det gäller fördelningen av överskottet, kort sagt hur stor löneandelen skall vara, men den tiden är borta sedan länge i välskötta organisationer när ”vi mot dom”-känslan fick prägla vardagen.

Det finns också en mer handfast förklaring Tiderna var extraordinärt goda. 1950- och 1960-talen var ”de två gyllene decennierna”, det var vad de kallades i USA men också på sina håll i Europa, till exempel i Sverige. BNP- tillväxten var mycket hög, och talar vi om USA vet vi att en stor del av tillväxten gick till medelklassen. Med andra ord, Frank Wheeler och medelklassamerikanen mera allmänt, såg varje år sina reallöner stiga. Enkelt kan man säga att det fanns inga incitament att arbeta flera timmar eller mera hängivet, löneökningarna kom ändå. Det var det ena. Det andra hade att göra med det produktionssystem som dominerade vid den här tiden – det vertikalt integrerade storföretaget. ”Storföretagseran” nådde sin höjdpunkt vid den här tiden. Med andra ord, storföretaget var en ännu ohotad produktions- och vinstmaskin som producerade standardiserade varor och tjänster till en massmarknad och gjorde det så effektivt och lönsamt att det även på företagsplanet saknades incitament att ta sig an den slack, och de ineffektiviteter, som uppenbarligen fanns i så gott som varje organisation. Allt det här kom att radikalt ändras ett par årtionden senare, från 1980-talets början och framåt.

Jag skall inte säga att jag är säker på den här analysen. Men mycket talar ändå för att den är korrekt, att den syn på arbetet som en ”normaliserad” anställd har idag i till exempel Sverige, och för den delen även USA, är radikalt annorlunda än den som Frank Wheeler hade för drygt 50 år sedan. Och ”vi mot dom”-tänkandet har, om inte försvunnit, långt från samma substans som det hade under 1950- och 1960-talen. Det är alltså min hypotes att vi i väst på bara några decennier har genomlevt en slags revolution på det här området. Möjligen har förändringen gått så långsamt att vi knappt märkt att det faktiskt skett ett paradigmskifte i synen på arbetet.

Litteratur:

Yates, R., 2009, Revolutionary Road, Norstedts, Stockholm;

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2015-02-22

144 Kommentarer

  1. zizo hello my website is zizo

  2. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However think about if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of the greatest in its niche. Superb blog!

  3. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

  4. Can I simply say what a relief to find somebody who actually knows what they’re talking about online. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to look at this and understand this side of the story. I can’t believe you aren’t more popular because you definitely have the gift.

  5. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  6. Thank you a bunch for sharing this with all people you really realize what you are talking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We may have a link exchange agreement among us

  7. This is my first time pay a visit at here and i am really happy to read all at alone place.

  8. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  9. Ahaa, its good conversation about this piece of writing here at this webpage, I have read all that, so now me also commenting here.

  10. Hi to every body, it’s my first pay a visit of this website; this webpage contains remarkable and truly good information designed for readers.

  11. What’s up to all, the contents present at this web site are truly remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

  12. What’s up colleagues, its enormous paragraph about cultureand completely defined, keep it up
    all the time.

  13. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  14. Thank you for sharing your info. I really
    appreciate your efforts and I will be waiting for your further
    post thank you once again.

  15. I like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!
    Keep up the very good works guys I’ve you guys
    to blogroll.

  16. Hi, I check your blog like every week. Your story-telling
    style is awesome, keep doing what you’re doing!

  17. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and
    wanted to mention that I have truly loved surfing around your weblog posts.

    After all I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping you write once
    more very soon!

  18. Howdy, I do believe your web site might be having web browser compatibility
    problems. When I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.

    I just wanted to provide you with a quick heads up!
    Aside from that, fantastic blog!

  19. I will immediately seize your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink
    or newsletter service. Do you have any? Please let me recognise so that I could subscribe.
    Thanks.

  20. I need to to thank you for this good read!! I absolutely
    loved every bit of it. I’ve got you book-marked to look at new stuff you post…

  21. Hi, i feel that i noticed you visited my site
    so i got here to go back the want?.I’m attempting to in finding things
    to enhance my site!I assume its good enough to use a few of your concepts!!

  22. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
    Simple but very accurate info… Thanks for sharing this one.

    A must read post!

  23. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before
    but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
    Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  24. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, let alone
    the content!

  25. I’m not that much of a online reader to be honest but your
    blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark
    your site to come back down the road. Cheers

  26. Hey there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard
    on. Any suggestions?

  27. Быстровозводимые строения – это актуальные сооружения, которые отличаются высокой быстротой строительства и гибкостью. Они представляют собой сооруженные объекты, заключающиеся из эскизно выделанных деталей либо компонентов, которые способны быть быстрыми темпами собраны в месте развития.
    Быстровозводимые здания из сэндвич панелей располагают гибкостью и адаптируемостью, что дозволяет просто изменять а также модифицировать их в соответствии с запросами покупателя. Это экономически продуктивное а также экологически стойкое решение, которое в крайние годы заполучило маштабное распространение.

  28. I will right away snatch your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service.
    Do you’ve any? Please permit me realize in order that I could subscribe.

    Thanks.

  29. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
    I must say you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Safari.
    Superb Blog!

  30. I’m not sure why but this blog is loading very slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?

    I’ll check back later and see if the problem
    still exists.

  31. What’s up to every one, the contents present at this web site are actually amazing for people knowledge, well, keep up
    the nice work fellows.

  32. Ahaa, its pleasant conversation concerning this article at
    this place at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting here.

  33. Great web site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours
    nowadays. I truly appreciate people like you!

    Take care!!

  34. Keep this going please, great job!

  35. hello!,I love your writing very so much! percentage we be in contact extra about your post on AOL?
    I need a specialist in this area to resolve my problem.
    Maybe that’s you! Looking ahead to peer you.

  36. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your
    post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to
    write content for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a
    few of the subjects you write with regards to here.
    Again, awesome website!

  37. Hello friends, its fantastic article regarding cultureand completely defined, keep it up all the time.

  38. I do agree with all of the ideas you’ve presented to
    your post. They are really convincing and can definitely work.
    Still, the posts are very quick for novices. May just you please extend them a
    bit from subsequent time? Thanks for the post.

  39. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

  40. Fine way of telling, and pleasant paragraph to obtain information regarding
    my presentation topic, which i am going to convey in institution of higher education.

  41. After I initially commented I appear to have clicked on the
    -Notify me when new comments are added- checkbox and
    now whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact
    same comment. Is there a way you can remove me from that service?
    Thanks a lot!

  42. I have read so many posts concerning the blogger lovers except this piece of writing is in fact a nice post, keep it up.

  43. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

Skriv kommentar