karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Dagbok från Nya Zeeland

Så här står det i förordet, det säger det mesta:

Det här är mina anteckningar från tiden på Nya Zeeland. De skrevs ner samma dag, eller någon gång ibland på morgonen dagen efter, och är alltså dagboksanteckningar i ordets rätta mening.

Varför Nya Zeeland? Ja, jag har jag länge varit fascinerad av detta lilla land på andra sidan jordklotet som under lång tid, liksom Sverige, tillhörde världens rikaste mätt i inkomst per capita, och som hade en omskriven välfärdsstatsmodell, men som sedan fick allvarliga problem med sin ekonomi. Dessutom kom problemen ungefär samtidigt, från sent 1960-tal och framåt, som också Sverige började åka rutschkana ner i listan över världens rikaste. Överhuvudtaget är parallellerna till Sverige vad gäller ekonomi och politik många. Vi tillhör båda den informella klubben ”Små Stater i Den Globala Ekonomins Periferi”.

Intresset för det nyzeeländska samhället löper som en röd tråd genom dagboken. Den handlar mycket mera om och hur människor har det sett med en besökares ögon, och om utsikterna för ett litet land långt borta att konkurrera på en global marknad, också betraktat utifrån, än om vilka sevärdheter jag har råkat komma förbi eller. Det betyder inte att jag är opåverkad av alla märkvärdigheter jag har fått se. Mest märkvärdig av allt är den nyzeeländska naturen.
 

Ladda ner boken (87 sidor) här

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-12-26

1 Kommentar

Trackbacks

  1. รับซื้อ Notebook

Skriv kommentar