karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Japans kollaps är oundviklig, och den kommer snart

Kyle Bass är en amerikansk investerare mest känd för att han såg subprime-kraschen komma och tjänade enormt mycket pengar, $590 miljoner, sådär 4 miljarder kronor, på att investera kort (=spekulera i nedgång) i amerikanska bostadsobligationer och andra subprime-relaterade papper. Nu spekulerar han i att Japan står inför en krasch.

I en Myron Scholes-föreläsning vid Booth School of Business vid universitet i Chicago för några dagar sedan, den 6 mars, berättade han mera om varför han ser Japans ekonomiska kollaps som oundviklig, och att den kommer snart.

Det är klart att en person som spekulerat miljarder i den japanska ekonomins fall, har all anledning i världen att måla med mörka färger. Samtidigt blir jag misstänksam. Vill han påskynda processen? Vill han spekulera i dem som nu börjar spekulera? Det finns ett antal öppna frågor. Men även om jag tar bort hälften av det mörka blir det tillräckligt mycket kvar för att jag skall bli djupt oroad. Och han är långt från ensam om att förutse Japans fall. Hans resonemang är dessutom kunnigt, seriöst och faktaspäckat. Japan är världens tredje största ekonomi, och ett omedelbart fallissemang, ungefär som vid Mexico-krisen 1994, skulle få enorma återverkningar. Då devalverades peson med 60%. Vad skulle hända om yenen devalverades i samma storleksordning? De stora länderna ser allt mera skakiga ut. Eller som någon uttryckte det i det efterföljande Q/A-avsnittet: ”Every G 7 country seems to be broke”. Väl värt att lyssna till!

Titta på föreläsningen här (58 minuter)

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2013-03-19

Skriv kommentar