karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Måste vi skapa en ny kapitalism?

Den här frågan diskuterades av en panel under första dagen av Davos-mötet. Det är värt att titta på diskussionen. Johan Schück gjorde idag (26 januari) en bra sammanfattning av samtalet i Dagens Nyheter (läs artikeln här)

 

Titta på samtalet här (ca 60 minuter)

Blev vi klokare? Behöver vi då skapa en ny kapitalism? Så formulerad är frågan fel ställd. Om vi med kapitalism menar det ekonomiska system som vi håller oss med västvärlden för att effektivt producera de varor och tjänster vi behöver så kan vi enkelt konstatera att kapitalismen befinner sig i ständig omvandling – och är mycket bra på just det. Det blir med andra ord trivialt att fråga om kapitalismen behöver omskapas. Den ändras ständigt.

Att spelreglerna för kapitalismen, alltså de ramar för kapitalismen/marknadsekonomin som politikerna beslutar om, behöver ändras, är väl däremot alldeles klart. På en punkt är det särskilt tydligt. Den globala finanssektorn har blivit en gökunge i det ekonomiska systemet i den meningen att den har blivit för stor, för spekulativ och därmed för riskfylld. Det konkreta beviset för det är att kopplingen till real sektor försvunnit. Med andra ord, finanssektorns utveckling följer inte längre BNP-utvecklingen. Att det är ett politiskt problem hänger samman med att stabiliteten i den globala ekonomin försämras. Eller uttryckt mera konkret. Risken för en ny finanskrasch ökar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2012-01-26

51 Kommentarer

  1. canada drug pharmacy: buying drugs from canada – cheap canadian pharmacy

Skriv kommentar