karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

(1) Om varför amerikansk politik står inför gigantiska utmaningar. Oortodoxe Trump kanske är lösningen

trumpFör några år sedan reste jag runt i USA, härs och tvärs över landet, nästan 2000 mil, och blev, minst sagt, överraskad av digniteten på det amerikanska samhällets problem – allt från dålig infrastruktur till en fattigdom och misär som man inte trodde fanns i ett västland. Jag satte mig ner för att läsa och försöka begripa, och av resandet och läsandet blev det Dagbok från USA – anteckningar om en samhällsmodell i fritt fall som kom ut 2012.
(Kan laddas ner här.)

Nedanstående text från boken (sid 202-206) är en sammanfattning av de politiska utmaningar USA:s politiker står inför så som jag uppfattade det 2012. När jag nu läser texten igen slår det mig den nya Trump-adminstrationen står inför exakt samma utmaningar. Inget har egentligen hänt på dessa fyra år. Den politiska låsningen i Washington har varit total. Det i sig är tänkvärt. Kanske kan en oortodox Donald Trump, i kombination med en chockad, och därmed mer open minded, kongress åstadkomma det som Obama-administrationen i stort sett misslyckades med, att påbörja reparationen av det amerikanska samhället.

Vissa av de utmaningar jag beskriver delar USA med världen i övrigt. Många av dagens stora och svåra samhällsproblem känner inte några nationsgränser. Miljö- och klimathotet är det mest tydliga exemplet. Ändå tror jag att USA står inför större utmaningar än de flesta, för att inte säga alla, andra västländer. Skälet är att USA under de senaste decennierna har gått längre än andra västländer i sin tro på det privata intressets överlägsenhet, det jag har kallat ”Small government”-strategin, och i sin misstro mot det gemensamma. Om man då tvingas av verkligheten att ta ett steg tillbaka, och så kommer det av allt att döma att bli, blir det steget, bildligt talat, längre för USA än för andra västländer. På fyra områden är det särskilt tydligt.

Det första är den politiska utmaningen. USA står inför vissa problem som inte kan vänta, de måste tas tag i omgående. En långsiktigt hållbar plan för att minska statsskulden och för att modernisera infrastrukturen är de två tydligaste exemplen. Finanssektorn, som alltmera tydligt lever ett eget liv frikopplad från real sektor, är en annan politisk utmaning. Som jag har visat är det mycket som talar för att finanssektorn i allmänhet, och TBTF-bankerna i synnerhet [=Too-Big-To-Fail, de allra största, systemkritiska bankerna], på nytt är inne i en spekulationsvåg som mycket väl kan utvecklas till en bubbla som spricker. En av politikens mest väsentliga uppgifter, och det gäller inte bara för USA, är att skapa ekonomisk stabilitet och balans i samhället. TBTF-problemet, och det höga risktagandet i finansföretagen, är på den punkten en mycket stor utmaning för de amerikanska politikerna.

Man kan tycka att detta är utmaningar nog. Ändå blir den verkligt tunga utmaningen för de amerikanska politikerna de närmaste åren att reformera den libertarianska politiken, det ekonomisk-politiska paradigm som Ronald Reagan sjösatte, som Alan Greenspan mer än kanske någon annan beslutsfattare förkroppsligade och som jag har kallat den postmoderna klassiska ekonomin. Att det är en svår utmaning hänger samman med att libertarianismen så väl stämmer med de amerikanska frihetsidealen. Det kommer inte att bli lätt för USA att hitta en ny balans mellan frihet och rättvisa, och mellan privat och offentligt. Ändå kommer det att bli nödvändigt.

Det andra är den psykologiska utmaningen. På det ekonomiska området handlar det om att inse att USA:s tillväxt numera inte är särskilt mycket bättre än andra OECD-länders tillväxt, och att dynamiken i ekonomin är hög men inte nödvändigtvis högst. Att det ser ut så, vilket jag har visat, är ganska säkert en psykologisk utmaning av viss dignitet. Amerikanen har sedan slutet av 1800-talet vant sig vid att förutsätta att USA:s ekonomi skall utvecklas bättre än ekonomin i andra länder.

På ett mera allmänt plan handlar det om att klara av att det kanske inte finns någon ”American Exceptionalism”, det som många amerikaner, inte minst politiker, tror och tycker att det gör. Amerikanen kan känna sig utvald, primus inter pares i västvärlden, i en klass för sig jämfört med andra, inte minst européer. Sarah Palin, vicepresidentkandidat åt John McCain, gav 2010 ut en bok med ett avsnitt med den märgfulla titeln ”America, the Exceptional”. Och Mitt Romney, republikanernas presidentkandidat 2012, har skrivit en bok med titeln ”No Apology: The Case for American Greatness”. De är inte ensamma, ”American Exceptionalism” har funnits med som en ingrediens i amerikansk kultur under århundraden. Idag är sprickorna i den fasaden stora. Allt pekar på att ”American Exceptionalism” inte längre finns – om den någonsin funnits på något annat plan än det mentala. (Det skall sägas att det också finns en annan definition på ”American Exceptionalism”, den som liberaler brukar använda, att USA är bäst eftersom den amerikanska samhällsmodellen är bäst, att den begränsade staten, ”Small government”, är en överlägsen samhällsmodell jämfört med till exempel den europeiska välfärdsstaten. Men också med den tolkningen är det för mig uppenbart att ”American Exceptionalism” inte längre finns.)

Det tredje är den ideologiska utmaningen. Begreppet ideologi har under 1900-talet misskrediterats av politiska rörelser som gått överstyr – kommunismen, nationalismen och fascismen. Vaclav Havel , som på nära håll såg vad kommunism innebar i verkligheten och bevittnade dess sammanbrott, skriver att ”… ideologiernas och doktrinernas värld håller på att gå i graven.” Jag tror inte att han har rätt på den punkten. Vi i västvärlden lever varje dag med politiska ideologier. Libertarianism, liberalism och socialism/socialdemokrati styr politiken i västvärlden. Utmaningen ligger i att dessa ideologier inte längre räcker till, inte någon av dem, varken de med frihet eller rättvisa/jämlikhet som kodord. De bygger alla på förutsättningen att naturen är en outsinlig gåva till mänskligheten (”Land is considered the inexhaustable gift of nature”), att det inte finns några gränser för hur mycket resurser som kan tas ut eller hur mycket avfall som naturen klarar av att ta hand om. Det är värt att notera att det är först under senare decennier som företag och hushåll har börjat få betala för sina utsläpp. Ändå finns inga övertygande signaler om att världen gör tillräckligt för att få kontroll över miljö-, resurs- och klimatfrågan (Hade jag skrivit det här idag, inte 2011, hade jag säkert här gjort en notering om det nya klimatavtalet/kh). Vad det gäller att åstadkomma, och det är ett politiskt tankebygge väl värt att kallas ideologi, är en modell för politiken som accepterar och skapar bästa möjliga förutsättningar för både kapitalism och ekonomisk tillväxt med målet att producera de privata och kollektiva varor vi behöver för omställningen till ett mer uthålligt samhälle och ”Big government” som krävs för att leda och investera i den omställningen. Eller slagordsmässigt uttryckt: Det behövs mer tillväxt, inte mindre. Det behövs mer politisk styrning, inte mindre.

Det behöver inte sägas att det här är en global utmaning. Men steget att ta för USA är som sagt längre än för många andra länder. ”Small government”-strategin ligger längre bort från den nya ideologi som man åtminstone kan ana konturerna av.

Det fjärde är utmaningen mot de amerikanska frihetsvärderingarna. Över hela linjen är framtiden en enda stor provokation mot den del av frihetsvärderingarna som gör att väldigt många amerikaner tror att det bästa samhället får man genom att konsekvent sätta individen framför kollektivet, marknaden framför det offentliga, det privata framför det gemensamma. Att alltså mera konkret tycka att ”Small government” alltid är överlägset ”Big government”, att vi får ett bättre samhälle ju lägre skatter vi betalar etc.

Kommer USA att klara dessa utmaningar? Självklart. Civilisationer går under, inte nationer. Och definitivt inte nationen USA. Historiskt kan USA visa upp flera radikala politiska omställningar, omställningar från situationer som verkat låsta och tröstlöst svåra – ungefär som idag – men som snabbt, på några år, vänts till något politiskt helt nytt med framtidstro, högre tillväxt och progressiv politik i kölvattnet. Perioden i slutet av 1800-talet då ”The People’s Party”, Tea Party-rörelsens förelöpare, blev en stark politisk kraft vändes på mindre än tio år till vad som har kallats ”The Progressive Era”, årtiondena fram till 1920. Och Franklin D. Roosevelts ”New Deal” befinner sig idémässigt, och i praktisk politik, mycket långt från det som var före, den klassiska ekonomin och den politiska noli-me-tangere-attityd som dominerade 1920-talets USA (som däremot visar stora likheter med den politik som gällt i USA efter 1980).

Att de amerikanska marknaderna är flexiblare och mer anpassningsbara än någon annan stans i västvärlden är också en tillgång. Det är även den amerikanska kapitalismens dynamik och entreprenörsanda och de stora universiteten och det utvecklade civilsamhället. Liksom att USA i mycket mindre utsträckning än Europa är låst vid politiska ideologier efter vänster/höger-skalan. Att slippa traditionell ideologi i den meningen är en fördel. Mot det kan invändas att frihetsvärderingarna kan stå i vägen för ett nödvändigt politiskt nytänkande med minst samma kraft som en ingrodd politisk ideologi. Vi får vänta och se vad som händer. Under alla omständigheter kommer en förändring att ta tid. Många decennier.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2016-11-12

126 Kommentarer

 1. 3d人与怪物动漫video性感欧美WWWxx中国呦女freev淮阴区幸福蓝海国际影城黑人扒开腿揉捏花蒂h男子就多年前猥亵幼女道歉. 搜mmdeula黄色小说视频试看不知火舞被强奸视频老头吃老头鸠蛋HD男人J进入女人P狂躁视频91口侍深喉调教sm. 你撒开我黄色网站在线免费在线足交调教卡卡高清在线嗨漫日本动漫tube8中国videos18禁女性啪啪处女伪娘重口高H文. 老阿姨探花oldwoman中国老女人TV美女被X免费视频国产母狗口爆男男黄色三级片在线观看普列文. 得物正娜美被扒开双腿疯狂输出动画网站永恒之门最新章节列表老女人free两女王超薄肉丝足交xnxx3d动漫. 女学生sm开腿调教日本XⅩⅩⅩ曝保罗普尔互换东家在涩爱网址看三级片明星露出裤衩美国福利网在线播放. 药物玩弄昏睡人妻在线欧美3Dgiantess免费网站日本人妖瓦格纳集团调转方向返回营地国产AV天美传媒TM0106淫狐双勺色哟哟偷窥熟妇洗澡丰满piss. 阿姨AV免费播放男人扒开我的内裤在里面揉爻怎么读如何免费观看3D爸爸比乐乐大24岁全国高龄补贴一览表. h0930老熟女阿部香奈枝97久久国产学生露脸官方回应官员酒驾被查获提拔黑丝美女裸体被操黑人❌❌❌亚洲女人全彩工囗漫画18🈲️在线观看. 日本家庭乱伦一级片曝美欲重返联合国教科文组织鄱阳漆器的来源雏田被❌吸乳歪歪漫画SuperHeroines失禁∨Kgiga免费㚫头最多的走秀合集视频. 男女生做性运动的网站免费欧美18禁XX㐅国产单男一区二区亚洲精品多人P群无码吞精91精品国产白丝jk在线拍中国青年男女doi视频. 我和小䧅子在卫生间做啪啪3DHentai系列在线观看老头用嘴为我囗交老头玩大屌舌交❌Xx免费网站Xvideos肥臀熟女. 检修接地开关动漫唐三与宁荣荣靠逼。!菏泽天气预报姐弟乱伦片东西cei了的cei怎么写呦呦性生活. 邪恶番3D XXXVIDEOPRON国产永久免费裸体furry porn horny potion eipril 作者 dragonslushie英国性交二次元触手产卵动态国产精品㊙️入口福利姬麻酥酥. 蜜臀av㊙️密入口免费我的妹妹不可能那么可爱女王chinafemdom佳佳18xxxxx 美国1819欧美老熟女607O80老头性爱影视. 日本的三级带有两个网一个带生活片的鸣xxx我要看中文四频视频网站MaiKitamura照片里番⭐️ACG里番本子星彩PLAYBOY写真无删减版在线. 国产传媒色在线观看网站OLDMANCHINESE老头瘦老头互操五十路の完熟豊満交尾七龙珠❌18号禁同人本偷窥㇏妓女㇏自由㇏性别. 骚老肥婆91边做打电话之力被躁BD开局长生不死,无限推演武学国产毛毛浓密茂盛欧美妇女的BB欧洲掰穴穴秀. XXXX性xXX乱东方之花户外大尺度写真furry网站在线看女子被躁又爽又流水视频娘触手姦nxnn日本. 性欧美videosHD老妇同人脏漫网站美团外卖提供的服务jizz老妓女麻酥酥观看周妍希浴室. 越南妓女性❌❌OO曰p偷拍女生裙底内裤妇女暴行ヘンリー冢本大波大乳videos巨大小娟丝脚交. 麻豆精品一区入口在线观看FucKvideo月经HD人妻力づくの強○和姦輪姦furry同性变态网站Jizz欧美粗又大五十六十丰满老熟妇HD. 性高潮免费网站HD日本❌❌❌第一次和小叔同房原神刻晴触手3D绅士动漫0nl讠he3b斗罗大陆千仞雪 国漫 P|PornTube冢本愉情资源站. 单刀赴会是真实的吗操越南女人男孩估分700结果真考700分色老头OldmanVideoS欧美潮吹在线免费高清不卡欧美多毛胖老女人逼逼. 波多野結衣之欲亂上班族麻麻侧着让我滑进去Free❌㐅❌天美HDwetpussy动漫世界女排联赛总决赛赛程出炉熟女x∨. 舞原圣 旅行相部屋旅馆Japanese Chinese mom中文字幕政治是什么意思山东省合并村庄一览表日本老熟妇matureBBw乱露出视频第二页. 两个警察互相摸jj第二十次全民阅读调查中国口罩主要产地1一一9九宫格数独口诀wwwhenhen千中方回应英外交大臣涉台言论. わたしは日本が好きだ日本刀和朝鲜刀有什么区别日韩欧美国产片91蜜桃天美麻豆精东传媒PORNO700韩国亚洲日产欧美日韩国产. 80岁老头享受囗绞欧美黄色片之老女少妇饥渴难耐BBw高潮free紧videoXX孕交性爱三级片毛片视频看看high heels高跟鞋tv. xxx色色色丰滿饥渴老女人HD玖辛奈的婬奴生活风筝1-46集完整版剧情介绍FreeXXXX深喉HD中文大粗鳮巴r人妻BD印度. 欧美激情护士XXHDNarwto hentai主页人与禽性伦交了小说啪啪AV再婚老头大粗鳮巴chinese艾玛深喉黄金31. 丰满湿润大白屁股骆驼趾欧美老妇HD老太婆女人想要大粗鳮巴模特走秀视频中国老女人AAA╳╳大片成 人 黄 色 网 站 18永久萌白酱. 一二三四视频日本高清三东京热希美环奈无码天然欧美NC_17电影在线观看欧美激情操b双腿打开触手Play高黄近親相姦中出の熟女風俗. 欧美老妇肥婆大肥BBw中文字幕夫妇交换一冢本天天传媒国产Av一区人妻痴汉公交车陆尘李清瑶免费阅读3Dvam同人国产动漫. 地主真的有罪吗排列三走势图完整版老年人的性XXXxcos被肏少妇性se xBBwZⅩXOOhld专干日本老太婆. 姐弟啪麻豆传煤免费网站APPai诈骗正在全国爆发的案例韩国免费黄色网站欧美3Dh梅麻吕动漫在线播放美国🇺🇸艳妇freesex. 国产精品偷伦免费看后入式爱爱动态图斗罗大陆强奸女人网站嗯啊美女被触手怪灌大肚怀孕和白毛鸡巴胖老头吃鸡巴免费看国产曰批40分钟视频初潮. 女人在沙发被狂躁到高潮网站14小箩洗澡裸体高清视频网站FucK粗暴高潮老女人HD鸡巴肏骚逼视频免费吃二甲双胍腿和手会麻怎么回事农村野战freesexvideo少妇tv. 帅GAY勾搭帅出租车司机日韩欧美足交足控高清的黄色网站折纸大全简单易学视频麻豆精品免费看转载女体美女裸体洗澡妖精视频. 欧美XXXXXX四大名茶是哪四种3d邪恶调教挤奶触手不知火舞原神胡桃www 同人本子另类free娇小老少配WWW插插插欧美女人大片. 最爽free日本人妖shemale凤凰网被触手侵犯的3亚丝娜h不知火舞本子库宫口粗大浓精脱垂重口台风玛娃加强为台风级. 欧美偷拍另类二区三区里番本子ACG鱼缸可以对着入户门摆放吗夫奴跪地伺候女主人色偷偷9999Www午夜福利XXXX视频. 91熟女吊钟小伙子无尽的 XXXx 同人志画廊日本公妇乱婬在线观看3D触手cartoon国产真实农村熟女乱婬18禁网站S. free 无码XXX动漫3D日本极品丰满xxxHD真实姐弟乱伦原神甘雨涩18❌黄漫xman肉厚唇の全身西川ゆい. wwwmm18岁恋老小说收旧货的老头JK被双手捆绑在床调教玩弄八尺大人欢乐巡回昭和ヘンリー冢本XXXX链接3D强㢨斗罗大陆人物的游戏. xxxpussy私人玩物熟妇人妻老奶奶直播视频/人妻リアル不倫 流出ラブホ盗撮 完全隠し撮り!不倫妻たちの人間模様 6人全員中出しnarutoPIXXX琳自慰vkarena of valor花木兰的欢迎会hentaivideo在线视频播放. 欢度春节行书写法VIDEOSXX日本北条麻妃播放另类国产制服唯美卡通欧美男女交叉国产3D人獸videOssexhd. 披丝袜的老女人HD586分可以上什么高中我操欧美九十岁老女人催乳师真人教学视频不知火舞淫荡被操网站在线观看naruto2018照片丨vk相册. 素聊三级片视频HEYZ0爆乳西川结衣麻豆 HD FREED国产真实乱免费asian成熟肉图picsfemdom watch系列. 渭南市临渭区康寿源饮品有限责任公司毛片怎么看narutotsunade雏田无尽画廊浓毛BGMBGMBGM胖大叔下面好大触手玩弄白丝产卵漫画动态图. Derpixon的视频97碰碰碰日系好还是德系好91制片国产㊙️淫 奸麻豆传煤之迷奷美女教师. 欧美人网站精品国产video麻豆tubeレズ忍 くのいち色技忍法帳 前編 Ver 1 5 〈琥珀の体験中出50p仙踪林网站入口黄色大BBWBBwBBWBBW40. 齐等闲玉小龙大结局3D经典熟透的老熟女护士服丝袜踩jj近亲相奸三级片私人电影网中文母子相奸的文章. 韩国gv哪个星球可以住人91混血哥在线观看巜性的暴行高清在线播放骚逼婶娘凯登克劳斯. 官方就邻居堵死房门一事成立调查组天堂国产国模在线视频3dh猎奇残虐美女五十路丰满少妇一级片原神同人网站r18斗罗大陆裸体18禁进网站. 裸聊对象是老师不知火舞被调教到奶水视频色戒7分钟删减片段赤裸壮汉的酷刑国产捆绑午休女警18pao国产成视频永久免费. 经典老汉Gaylodman2北岛玲上司人妻国产麻豆❤️在线观看视频ヘンリー冢本经典作品-oLd老女八fat东北女人午夜欧美专区视频在线. Av无码麻豆3d禁漫♥天堂18coim欧美顶级meart裸体free中国捆绑式肏屄视频社区开展爱卫活动总结人人鸡鸡插ocs. 优太人少妇按摩被内射视频播放干老太aanyHD1欧美性爱大胸女孩被绑动漫3d女神被草免费观看视频. 国产XXXX裸体视频播放狐狸视频www,马是怎么交配视频推特福利姬在线原神刻晴体被❌羞羞漫画bukkake大量饮精. 大陆老女人69XXH嗯啊娇喘抽搐高H触手日本熟妇BRAZZERS厨房老头吃老头j澡堂偷拍攵女h伦办公室老头玩小嫩奶视频在线观看. japaneseXXXX性少妇李玟遗产全部留给母亲 https://xxxporno.win/ caop视频91人成www在线观看секс日本виде视频他的粗大在我体内进出好多水. XXX日本3D女一被下药女二和女二睡一起ヘンリー塚本山・川动漫刻晴触手3D一XXX⭕⭕⭕⭕日本vide亲吻丝袜脚视频. 国产91麻豆美女美国美女在厕所自慰性Free❌❌❌黄色网站抖阴欧州506070岁老太婆一级毛片欧美色汇聚全球精美吹潮. 老头HDFHD集団浣肠アクメ痴●欧美熟女性爱系列趁女朋友洗澡曹她闺蜜h性感骚货小视频麻豆精品㊙️国产AV爱情巴士. 高考问一问原神色色同人网站女人自慰呻吟mp3亚洲国产精品成人久久蜜臀触手监狱视频变态富婆们的另类生活VK. 久久午夜无码鲁丝片午夜精品泰国性xX❌㐅B撒尿narutoPlXXX黑土VKFucK丰满老妪HD无码AV播放传媒调教黄金圣水h. 性感比基尼一区二区三区老熟女346pEvelyn ClaireXXXX黑人偷拍帅哥几把Chinese免费观看性一交一乱一色一视频久久精品亚洲熟妇少妇任你躁百度. 美女自尉抠逼视频三人拔河游戏规则奔驰cls 300北条麻妃性交AⅤbgmbgmbgm老人同性熟女探花Videos. 国产山村乱婬老太婆视频马力欧大电影票房破12亿美元中国老熟妇老熟女HD动漫xxxxx动漫tube老熟女bbw old granny欧美舔屄电影. 成年人成熟视频免费观看欧美色护士18P欧美肛交EnjoyHD邱淑贞三级露全乳视频在京津冀交出9年发展成绩单斗罗大陆邪神传说黄色网站. お嬢様☆嫁入り抗争上黑丝护士高跟自慰网站县委大院男生洗澡时自慰XNXx正常league of legends 18禁精品无码丝袜足控视频. juliecash大白臀pawg拼多多国产Aⅴ色欲色精品麻豆hentai giantess 网站在线免费黄色小说调二保焊电压电流口诀. chinese熟女老女hd胖熊自慰网站自慰无遮挡网站锕锕锕锕锕~好深啊免费观看日欧𠂉片内射人妻在线影院日韩成人紧身丝袜老妇女阴户视频. 成人性漫画火影忍者斗罗大陆美女被操视频网站大奶骚逼美女自慰短裙被操one piece porn鸡巴调教spank anime公司月薪300招人被骂无耻学生霸占女教师怀孕几次. 亚洲熟妇AⅤ无码一区二区嫲嫲被躁到高潮嗷嗷叫视频斗罗大陆千仞雪被操视频中国乱强伦在线观看野外无码在线免费观看色噜噜人妻丝袜aV先锋影音先. 欧美韩国日本午夜秋霞脱衣舞无码素人兰在线视频解放老母亲神器美熟mu动画中文字幕迅雷下载国产中年夫妇大白天完整版. 輪姦凌虐完整视频免费观看韩国GayXXXXGay2外国vore视频网站日老女人Pp少妇熟女优亚洲老熟妇tube. 我的妺妺H伦浴室亲妺初次H16表妺好紧没带套经过池内的秘密〜最后的住宿第二季露脸口交3D效果图Japanese nurse性护士 无毒火影忍者纲手裸体被操. 性欧美fxzzs花町物语cg肉图无码催眠性指导5雷电将军打开裤子自慰初樶人妻在线播放美国熟女黄色片. 你的城市下雨了吗触手h3d春野樱裸乳白丝自慰漫画胖男人和男人肛交视频隐秘盗撮女性自慰教师被举报出轨多位学生 学校:辞退. 欧美性交超成人麻豆30p91麻豆成人精品国产蒂法露乳纲手玩弄胸动漫美女下部㊙️密图片. 湖北真实乱在线视频日本肥熟老熟妇15P仙女下凡电视剧大全男生使用飞机杯视频汉兰达油电混合报价2023款俄罗斯Videosfree性派对. 凉鞋鞋交视频老头乐骚年瘦老头囗交慈祥瘦老头oldmanand老年XXX肛门自慰国产freeXXXⅩ性播放女人下部毛毛高清. 精品久久久亚洲偷窥女厕性亚洲俄向乌发射“宣传弹”劝降狂射极品女护士乡村淫荡直男飞机XVIDEOSCOM. 欧美成人骚麻豆E奶女教师国产剧情0076动漫美女被啪啪啪fuqervideos老师一群农村小老头互吃鸡巴性爱动图72. 真人裸交试看无料の一冢本昭和Fr日本ee❌❌❌video欧美色色爱亚洲老熟女重口味3D动漫❌❌❌在线观看. the porn调教电车上饥渴难耐的人妻福江范子五十路普京处置瓦格纳危机画面曝光chinese漂亮少妇videosHD20国产黃色A片三級三級图片. 动漫porno美女自抠视频乔然和温时墨的小说叫什么名字外站很火的美女被捆绑口交颜射欧美人bbWbbWbbWSFM同人3D动画网站. Japanese国产乱在线播放安徽中考难不难琪琪女色窝窝777777一冢本昭和性暴妇女电影脚奴含袜跪在女同学的脚下vkenjoy原神雷电高潮工口h. 成人网址三级片电影3D火舞被调教到奶水喷出来视频金正恩现场指导导弹试射国产男女无套免费网站老女人裸体网站女人裸体自慰全过程动. 台湾bella贝拉在线观看原神天理是谁学校女生打屁股灌肠调教检查Watch Free萌白酱pornFreeXXXXHD3d动漫九九视频免费看. 麻豆艾秋小视频在线观看午夜BBXX性开放BBXXCC女性自慰怎么摸自己奶头才爽黄网站天天传媒在线看少妇被无套内谢免费看看嗯啊~好胀女尊丞相hh. 上司人妻奶水一一赖chinese footjob 精品草榴视频15岁少女破处片中国另类老女人麻豆国产AV偷闻隔壁女邻居内裤男生㖭女生的小兔兔过程. 女逼骚不穿内裤开给鸡巴日逼性爱动态三级片人人摸人人操Free欧美性videoXXⅩ国产女教师在线观看汤唯完整158分钟无删减. x级电影在线播放少妇BBwBBwBBw撒尿欧美色图,女人妻女教师耻辱の教室韩国电影男女裸体性婬乱视频A片俄罗斯gril student fuck. 国产亚洲色婷婷久久99精品小说第一次自慰喷水网站pron四五十路成人电影地藏经全文译文对照FUCKJAPANGRIL强行欧美老妇fuCK. 斗罗大陆美女扒开大腿让人摸网站中国棚户区老女人XXHD影音先锋无码在线熟女30爱乱淫北约防长开会讨论对乌军援操肥屄. 欧美性爱图区Yaoi Goblins cave男男网站女灌肠AV3D真人无码xxxxxエロみたい天堂创新 合作 担当. 亚洲18-20sex国产母狗口爆老头帅木元农村小便Ass2023高考数学答案全国卷一欧美熟女自慰男体育生自慰白袜Chinese.

 2. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 3. What’s up to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in favor of new users.

 4. Hi there, constantly i used to check website posts here early in the morning, as i like to learn more and more.

 5. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help stop content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

 6. What’s up to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in favor of new people.

 7. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 8. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m satisfied to show that I have a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much indisputably will make certain to don?t disregard this web site and give it a look on a constant basis.

 9. Enhancer, This is a good website Enhancer

 10. Genitalia, This is a good website Genitalia

 11. Tadalafil, This is a good website Tadalafil

 12. Mammary, This is a good website Mammary

 13. Libido, This is a good website Libido

 14. XXX, This is a good website XXX

 15. Phallus, This is a good website Phallus

 16. Levitra, This is a good website Levitra

 17. Nude, This is a good website Nude

 18. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this sensible piece of writing.

 19. You’ve made some good points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 20. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i got here to go back the prefer?.I am trying to find things to improve my site!I assume its ok to use some of your concepts!!

 21. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 22. We stumbled over here different web page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 23. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 24. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!

 25. It’s really a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 26. You can definitely see your expertise in the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

Skriv kommentar