karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Rysslands historiska bagage (1) En tradition av auktoritärt styre

Det är en intressant fråga vad vi idag menar med ett auktoritärt styre. I gamla tider, efter 1400-talet då tsaren var fri från mongolerna och fram till revolutionen 1917, var betydelsen, starkt förenklat, att ”tsaren gör som han vill” – bestämmer i sista hand över alla väsentliga beslut (politiken), är överbefälhavare (militären), är högste polischef, högste överåklagare och högste domare (rättssamhället). Tsaren äger också alla landets tillgångar – land, djur, andra naturresurser, byggnader och även människors bohag. Under livegenskapen, och den varade fram till 1861, var till och med ungefär en tredjedel av ryssarna själva bokstavligen tsarens egendom.

Det auktoritära ledarskapet fortsatte under Sovjettiden. Historiker har visat att i själva verket har det bara varit vid några få tillfällen under de senaste århundradena – de två sista decennierna av tsartiden, just före den kommunistiska revolutionen 1917 samt i slutet av 1900-talet under Michael Gorbatjov och Boris Jeltsin – som det överhuvudtaget har funnits tydliga demokratiska tendenser i det ryska samhället.

Efter Vladimir Putins tillträde som president år 2000 har pendeln påtagligt svängt tillbaka åt det auktoritära hållet, särskilt tydligt efter 2012 då han påbörjade sin tredje presidentperiod. För mer om hur Putins auktoritära styre ser ut i praktiken, se Vad skiljer Rysslands styre från västerländsk demokrati?

Jag läste att Vladimir Putins gode vän, dåvarande guvernören i St. Petersburg, Valentina Matvijenko, i en intervju (redan 2004) hade sagt att ryssarna tack vare Putin hade fått det autokratiska styre som de var vana vid och ville ha. Hon förklarade att ”den ryska mentaliteten behöver en herre, en tsar, en president, med ett ord: en boss”. Om det är sant, och många säger samma sak, är naturligtvis den intressanta frågan varför ryssen behöver en ”boss”. En hypotes kan vara att det har något att göra med landets storlek, det har bara kunnat hållas samman med entydighet i ledarskapet och en fast hand. En annan hypotes, minst lika sannolik, är att det hänger samman med den rysk-ortodoxa civilisationens värderingar. Det är hur som helst en stark historisk tradition.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2019-05-01

29 Kommentarer

 1. Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

 2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/pl/register?ref=V2H9AFPY

 3. Soul: Persona hello my website is belajar siswa

 4. catur win hello my website is sosok seperti

 5. dompet777 slot hello my website is mamibet bandar

 6. khalqihi meaning hello my website is Back to

 7. gunung elbrus hello my website is film bookep

 8. peakboy age hello my website is tempat penjualan

 9. lapakbo live hello my website is lgbtq protest

 10. gogeta death hello my website is durian sebelum

 11. Sharkman Karate hello my website is petir hongkong

 12. jsEncrypt hello my website is jsEncrypt

 13. sontek hello my website is sontek

 14. dnitez hello my website is dnitez

 15. kemzo hello my website is kemzo

 16. exeller hello my website is exeller

 17. 178 slot hello my website is 178 slot

 18. sera77 hello my website is sera77

 19. kh aad hello my website is kh aad

 20. Itch hello my website is Itch

 21. Breast, This is a good website Breast

 22. Libido, This is a good website Libido

 23. Impotence, This is a good website Impotence

 24. Scrotum, This is a good website Scrotum

 25. Perineum, This is a good website Perineum

 26. Sildenafil, This is a good website Sildenafil

 27. Aphrodisiac, This is a good website Aphrodisiac

 28. Stamina, This is a good website Stamina

 29. Genitalia, This is a good website Genitalia

Skriv kommentar