karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Vad vill vi ha för slags samhälle?

Publiceras augusti 2021

Boken som pappersbok eller e-bok kan köpas här. Eller ladda gratis ner hela boken som pdf-fil här (kan läsas på platta eller dator).

Lite bakgrund

Under de senaste tio åren, har jag då och då skrivit om ekonomi och politik här på bloggen. Det har blivit nästan 500 artiklar. Sedan 2009 har mer än 150 000 artiklar laddats ner. Särskilt sådant som handlar om begrepp och ord verkar populärt. Artikeln Ett samhälle – vad är det? har exempelvis idag (maj 2021) mer än 15 000 nedladdningar. Men även några av de lite längre, mer analytiska posterna verkar intressera många. Till exempel har en artikelserie om det autokratiska ryska samhället mängder av nedladdningar.

Boken är ett urval av de mest lästa. Men där finns också några poster som tycks ha gått bloggbesökaren obemärkt förbi men som jag bedömer som viktiga för sammanhanget och helheten.

Vem är boken tänkt för? Ja, för alla som tycker att samhällsfrågor är viktigt. Som förstår att politik är viktigare är det mesta. Som är oroad av demokratins kris. Som undrar över vad nyliberalism betyder. Som vill förstå hur USA har kunnat få en president som Trump. Eller att autokrater som Orban, Erdogan och Putin tycks attrahera också i Väst etc.

Många, det är min erfarenhet av bloggen, är beredda att ta sig an synbart ganska trista ämnen för att lära sig mer. Vem skulle till exempel kunna tro att artikeln Vad skiljer Rysslands styre från en västerländsk demokrati? skulle ha nästan 3000 nedladdningar. Intresset för samhällsfrågor har dessutom ökat med tiden. Inte minst efter finanskrisen 2008/2009. Politik och samhälle är numera heta frågor för många.

Innehållsförteckningen ger en snapshot av vad boken mer i detalj handlar om. Själv tycker jag att den med fördel skall läsas a la carte. Man plockar ut de texter eller avsnitt man är intresserad av. Resten skippar man. Åtminstone för tillfället.

Tre smakprov ur boken

Vad menas med kapitalism? (1 sida)
Varför befinner sig USAs samhällsmodell i kris? (3 sidor)
Mycket kapitalism och mycket mer politik än idag, så ser antagligen framtidens samhällsmodell ut (4 sidor)

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email

Kommentarsfunktionen stängd.