karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Välfärdsstatens renässans (5): Tiden arbetar för välfärdsstatsmodellen

Det här är den femte och sista artikeln om välfärdsstaten. Mera precist kommer jag till slutsatsen att den europeiska välfärdsstaten står inför en renässans, och dess politiska motpol och kombattant i västvärlden, ”Small government”-strategin, inför stora utmaningar, i varje fall i sin amerikanska tappning.

Det första argumentet för välfärdsstatsmodellens renässans har varit att ”Small government”-modellen idag har egna allvarliga problem. Allt från usel infrastruktur till överinvesteringar i delar av den privata sektorn. Och dessutom (vilket jag inte har diskuterat) med politiska låsningar mellan republikaner och demokrater som får seriösa debattörer och statsvetare som Fareed Zackaria och Francis Fukuyama att vara pessimistiska när det gäller möjligheten att politiskt åtgärda det som inom kort måste åtgärdas i det amerikanska samhället. Det andra argumentet har varit att de europeiska välfärdsstaterna inte längre är ekonomiskt underlägsna USA. Det var länge en icke-ifrågasatt sanning att välfärdsstaterna i Europa var ekonomiskt om inte outvecklade, så i varje fall mindre dynamiska än USA. Det är svårt att hävda att det gäller idag. Även om USA fortsatt tillhör världens mest konkurrenskraftiga länder, och även om inget annat land inom överskådlig tid storleksmässigt kommer att kunna jämföras med USA, har det vid en närmare granskning visat sig att även de europeiska välfärdsstaterna står upp väl i allt som bestämmer framtidens tillväxtutveckling. Det tredje, och avgörande, argumentet har varit att människorna i välfärdstaterna mår bättre.

Det finns också ett fjärde argument. Tiden arbetar för välfärdsstatsmodellen. Inkomstskillnaderna kommer att växa i takt med att globaliseringen fortsätter, och då krävs politiska åtgärder för att dämpa effekterna. Den europeiska välfärdsstaten är bättre rustad på den punkten än den amerikanska ”Small government”-modellen.

Det som skulle visas, är visat – den europeiska välfärdsstatsmodellen står inför en renässans.

Samtliga artiklar som pdf-fil finns här.

Litteratur:
”2009 Report Card for American Infrastructure”, American Society of Civil Engineers, March 2009;
”The Global Competitiveness Report, 2010-2011, (2010), Word Economic Forum, Genève;
Acs, Z. J. & Szerb, L., (2010), “The Global Entrepreneurship and Development Index”, paper presented at the DRUID Conference, Imperial College Business School, June 2010, London;
Snowdon, C., (2010), The Spirit Level Delusion: Fact-checking the Left’s New Theory of Everything, Democracy Institute;
Ferguson, N., 2009, I pengarnas tid – finansvärldens historia, Albert Bonniers förlag, Stockholm
Reinhart, C. M. & Rogoff, K. S., (2009),This Time is Different, Princeton University Press, Princeton;
Wilkinson, R. & Pickett, K., (2009), The Spirit Level, Penguin Books, London;
Woolhandler, S. et al, 2003, ”Costs of Health Care Administration in the United States and Canada”, The New England Journal of Medicine, Volume 349, No. 8, August 21, 2003, s 768 ff;

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2011-09-24

1 Kommentar

  1. Remarkable! Its actually awesome piece of writing,
    I have got much clear idea regarding from this article.

Skriv kommentar