karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Varför sjunker kronan?

Ser att svenska kronan idag står rekordlågt mot euron. Vi får just nu betala 11:40 kronor för en euro. Så lågt värderad har inte kronan varit sedan finanskrisen 2009. De senaste tio åren, sedan 2012, har kronan trendmässigt sjunkit mot euron. Också mot flera andra valutor.

Är förstås ingen nyhet att den svenska valutan utvecklas dåligt mot de flesta andra OECD-länder. Både danska och norska kronan stod i runt 70 öre för femtio år sedan (1970). Idag kostar en dansk krona mer än dubbelt så mycket, över 1:50. Den norska kostar idag marginellt mer än den svenska, kring 1:05 kronor. Ändå en ökning för norska pengars värde med lite över 30% sedan 1970. För att inte tala om schweizerfranc. 1970 var francen något dyrare än den svenska kronan, kring 1:25 kronor. Idag får man betala nästan 10 gånger så mycket, kring 11 kronor. Det finns en valuta som har utvecklats ungefär lika dåligt som den svenska kronan under det senaste halvseklet, det brittiska pundet. Samtidigt knappast något att yvas över. Går inte att komma ifrån att kronan gått rejäl kräftgång mot jämförbara europeiska valutor. Inklusive mot nästan alla av dagens euroländer. Särskilt störande är att vi gjort det mot Norge och Danmark.

Är på många sätt en anmärkningsvärd utveckling. Och anmärkningsvärt lite diskuterad och problematiserad i den svenska debatten. Nästan ingen diskuterar den kraftiga kronförsvagningen. Skall återkomma till det.

Varför har kronan sjunkit i värde sedan 1970-talet?

1970-1995

Vad orsakar en långsiktig försämring av en valuta? Varför har den svenska kronan gått så dåligt de senaste femtio åren? Inte så enkel fråga att svara på. En förklaring är startåret. År 1970 stod Sverige på toppen av en hundraårslång framgångshistoria. Sedan 1870 hade Sverige haft den snabbaste tillväxten av alla världens länder (med undantag för Japan). Sverige var 1970 världens fjärde rikaste land efter Schweiz, USA och Luxemburg. Är klart att väljer man toppen för ekonomisk framgång som startpunkt för en jämförelse borde det resultera i relativa försämringar för nästan allting man mäter, också den egna valutan. En annan, odisputabel förklaring är devalveringar. Försämringen är 1:1. En devalvering på 10% försämrar värdet på valutan med 10%. De tre större devalveringar som gjorts sedan 1970 var tillsammans på över 30%. Kronan sjönk också kraftigt 1992 när den fick ”flyta fritt”, prissättas av marknaden, och stannade därefter kvar på den nivån. Antyder att kronan trots flera devalveringar varit övervärderad.

Svensk ekonomi var från tidigt 1970-tal fram till mitten av 1990-talet sargad av diverse kriser och plågsamma omställningar till ett nytt ekonomiskt paradigm, nyliberalismen. Kronans försvagning från 1970 fram till senare delen av 1990-talet får därmed, tycker jag, en rimlig förklaring. Däremot kvarstår att förstå varför kronan under 2000-talet har fortsatt att försvagas mot bland annat euron och danska kronan.

2000-talet

Eftersom en investerare kan se på en placering i valuta som att man tar en risk på ett visst land, borde en försvagning av valutan betyda att det landets relativa konkurrenskraft har försämrats. Med det synsättet, och avgränsat till de senaste 20-25 åren, ungefär 2000-talet, kan vissa förklaringar sorteras bort. Kronans försämring har ingenting med finansiella risker att göra. Svensk ekonomi och svenska företag har sunda finanser och god lönsamhet. Inflationen har inte över tid legat på en högre nivå. Reallöneutvecklingen har varit väl i nivå med hur det ser ut i andra europeiska länder. Levnadsstandarden mätt som BNP per capita, som är hög i Sverige jämfört med de flesta utvecklade länder, har inte försämrats. Inte heller politisk risk kan vara en förklaring. Svensk politik och det svenska demokratiska systemet får nästan alltid höga betyg vid jämförelser av olika slag. Byråkratin har rykte om sig att vara effektiv och oväldig. Korruptionen är bland de lägsta i världen. Förtroendet mellan medborgare och politiker är högre än i andra västländer (med undantag för Schweiz) etc. Kort sagt, allt det vi till vardags brukar förknippa med ekonomisk framgång för ett land stämmer väl med Sverige. Ändå går valutan också under 2000-talet åt fel håll.

En förklaring skulle kunna vara att det finns något i den svenska ”branschstrukturen”, marknadssektorns blandning av branscher och produkter, som inte är långsiktigt bra. Eller mer konkret, vår export består av produkter som över lång tid prismässigt inte har haft lika god utveckling som det vi importerar till landet. Lite förenklat, Volvo, Sandvik, AlfaLaval, Ericsson och allt vad de stora exportföretagen heter har inte haft produkter som stigit lika mycket i pris som de utländska produkter vi har köpt. Just precis den utvecklingen har Sverige haft. Prisförhållandet – ekonomer kallar det bytesförhållandet (terms of trade) och det mäts för svensk del regelbundet av SCB – har utvecklats ogynnsamt, faktiskt under mycket lång tid. Enligt en OECD-sammanställning av bytesförhållandet för olika länder från 1970 och framåt till idag ser man att Sverige har haft en av de sämre utvecklingarna, klart sämre än för de stora västeuropeiska länderna. Samtidigt är det inte en bild utan nyanser. Under 2000-talet, särskilt efter 2005, har Sveriges bytesförhållande enligt samma OECD-statistik inte försämrats.

En annan förklaring kan vara att produktiviteten, hur Sverige använder sina samlade resurser, blivit sämre jämfört med andra länder. Finns vissa tecken på det. Gentemot Euro-länderna har Sverige förlorat i produktivitet under 2000-talet.

Är så långt jag kommer med en förklaring som har med ekonomin och fundamenta att göra. Andra har också haft svårt. Riksbanken publicerade nyligen en väl genomarbetad forskningsrapport (”Kronans försvagning i ett längre perspektiv”, 2021) som försökte hitta ett entydigt svar på varför kronan blir allt mindre värd. Den hittade inget.

Möjligen finns det en förklaring som nästan ingen nämner – att det har något att göra med finansmarknadens valutahandel. Har ändrats i grunden just de senaste 20-25 åren.

Handeln med valutor är enorm. Varje dag handlas svenska kronor för ofattbara 100 miljarder dollar eller mer. Varje dag! Sveriges BNP är sådär 500 miljarder dollar. En liten skärva av den handeln, gissningsvis mindre än 5%, har med export/import att göra. En stor andel är bankernas valutaaffärer mellan sig. Kallades förr för arbitrage. Men det som blivit viktigare och viktigare senaste 10-15 åren med jättevolymer varje dag är robothandel. Är hedgefonder och andra spekulativt lagda investerare som dominerar den handeln. En rimlig hypotes är att den svenska kronan för dessa investerare har blivit mindre och mindre intressant. Kan ha pressat kronkursen. Kanske på grund av den låga svenska relativräntan. Sverige var en av de första att införa minusräntor, och är känd i tradingkretsar för låga räntor. Kanske på grund av att riskpremien för placering i svenska kronor trendmässigt ökar (vi vet att marknaden har oroats av att priserna på den svenska villa- och bostadsmarknaden har ökat trendmässigt och dramatiskt).

Varför diskuteras inte kronans kräftgång?

Det har emellertid varit väldigt tyst i Sverige om den långsiktigt allt svagare kronan. Särskilt anmärkningsvärt vad gäller utvecklingen under 2000-talet. Antyder att det finns en acceptans för utvecklingen hos både hos fack och näringsliv och politiker. Inte heller media har ägnat ”den flyende kronan” något nämnvärt intresse vad jag har sett. En allmän acceptans måste rimligen betyda att man fått något ännu värdefullare i gengäld. Goda vinster i näringslivet och god reallöneutveckling för de flesta svenskar som arbetar, är nog vad det handlar om. Att svenska politiker inte problematiserat kronans långvariga försvagning, inte ens tagit upp frågan till rejäl debatt, kan troligen förklaras av ett par saker. Dels att sunda företag har hjälpt till att hålla sysselsättningen uppe. Sådant gillar politiker. Dels, det jag har varit inne på tidigare, att politiker under det nyliberala paradigmet inte kunnat göra annat än att ”sitta still i båten” med kritik mot kapitalet och kapitalismen. Har underlättats av att svenska företag har mått bra, långt från de akuta kriserna i flera branscher under 1970-talet.

Hälsan tiger still. Det friska gör inte väsen av sig. Ändå menar jag att förr eller senare kommer strukturproblemen och den försämrade produktiviteten upp till ytan. Då kan Sverige hamna i en helt hemmagjord valutakris. Osannolikt men trots allt inte helt uteslutet. Särskilt om valutamarknaden är lite tveksam till placering i svenska kronor.

 • Facebook
 • Twitter
 • Print
 • email
2023-02-03

3,144 Kommentarer

 1. order propecia without rx: buying propecia online – buy cheap propecia no prescription

 2. mexico drug stores pharmacies reputable mexican pharmacies online or pharmacies in mexico that ship to usa
  http://alovio.com/mexicopharm.shop.html mexican mail order pharmacies
  [url=https://clients1.google.com.bh/url?q=https://mexicopharm.shop]buying prescription drugs in mexico[/url] buying prescription drugs in mexico and [url=http://m.414500.cc/home.php?mod=space&uid=2689926]medicine in mexico pharmacies[/url] п»їbest mexican online pharmacies

 3. Hi there outstanding blog! Does running a blog like this take a
  massive amount work? I’ve virtually no expertise in computer programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or tips for new blog owners please share.

  I know this is off topic nevertheless I just needed to ask.
  Appreciate it!

 4. canadian pharmacy world reviews: Legitimate Canada Drugs – canadian pharmacy 24h com

 5. [url=http://elimite.skin/]elimite 5 otc[/url]

 6. [url=http://azithromycinq.online/]azithromycin 500 dosage online pharmacy[/url]

 7. medication for ed medicine for erectile or ed pill
  http://www.dubaicityguide.com/site/main/advertise.asp?Oldurl=http://edpills.icu/ cheap erectile dysfunction pills online
  [url=http://www.shokeikai.or.jp/index.php?a=free_page/goto_mobile&referer=https://edpills.icu]generic ed drugs[/url] best ed medications and [url=http://plixsite.net/forum/member.php?action=profile&uid=2472981]new ed drugs[/url] top ed drugs

 8. http://canadapharm.top/# canadian valley pharmacy
  reputable indian online pharmacy [url=https://indiapharm.guru/#]indian pharmacy paypal[/url] india online pharmacy

 9. Build and manage your DAO using the fastest-growing, safest, and most convenient solution on the market. https://xdao.pages.dev

 10. Build and manage your DAO using the fastest-growing, safest, and most convenient solution on the market. https://xdao.pages.dev

 11. [url=https://clomip.com/]clomid online usa[/url]

 12. “맞아, 너야, 어서 요리 좀 해줘.”
  버팔로 슬롯
  ビーストサップ 4号機
  에그슬롯
  잠시 후 Jiangxi Chief Envoy의 돈과 음식 책이 도착했습니다.
  https://tadalafilb4.com/
  https://catedralavila.com/
  왕자님의 걸음걸이를 보고 많은 사람들이 속으로 웃었습니다.
  [url=https://www.hivtestvideo.com]슬롯[/url]
  [url=https://balmumcuescort.com/]라인카지노사이트[/url]
  [url=https://www.sandyterrace.com/]라인 카지노[/url]
  Zhu Houzhao는 테이블을 직접 치며 말했습니다. “젠장, 음식이 없어요. 빌리지 않겠습니까?”

 13. [url=https://alisinopril.online/]price of lisinopril 20 mg[/url]

 14. 이발사는 먼저 면도칼로 가서 귀족의 머리에서 머리카락 몇 가닥을 제거했습니다.
  ま ど マギ パチンコ
  超 電磁 砲 スロット
  온라인 슬롯
  이건 광산이야 Fang Jifan은 모든 광산을 기부했는데 무엇을 위해?
  https://sildenafilg7.com/
  https://atbcialis.com/
  Hongzhi 황제는 멈추고 뒤돌아 보았습니다. 그는 작은 내시였습니다.
  [url=https://cialisomed.com/]イエス ランド 伊集院[/url]
  [url=https://levitra1s1.com/]パチンコ 北斗 の 拳[/url]
  [url=https://thewatchshopper.com/]라인 슬롯[/url]
  지도는 거대하고 양가죽으로 만들어졌으며 Zhu Zaimo는 손에 긴 막대기를 들고지도를 밟았습니다.

 15. [url=http://prednisonebv.online/]prednisone canada pharmacy[/url]

 16. [url=http://tadalafilvr.online/]cialis canada online pharmacy no prescription[/url]

 17. [url=https://aprednisone.online/]buy prednisone online without prescription[/url]

 18. canadian pharmacies online online canadian pharmacy reviews or canadian mail order pharmacy
  http://www.wittstock.chemie.uni-oldenburg.de/agef/link_extern.html?link=https://canadapharm.top canada discount pharmacy
  [url=https://maps.google.at/url?q=https://canadapharm.top]canadianpharmacy com[/url] www canadianonlinepharmacy and [url=http://bbs.51pinzhi.cn/home.php?mod=space&uid=6221000]reliable canadian pharmacy[/url] canadian neighbor pharmacy

 19. [url=https://valtarex.com/]valtrex nz[/url]

 20. 그들은 Yan Xi에 대해 덜 신경 쓰지 않았고 모두 죽일 수있는 장소를 찾고 싶었습니다.
  토토사이트
  슬롯1번가
  グランド ホール 金目
  Suleiman은 여전히 미소를 지었습니다. “이 문제에 대해 알고 있습니다.”
  https://pharmx5.com/
  https://viagraglob.com/
  Fang Jifan은 스스로 생각했습니다. 왕자는 충분히 빨리 적응하고 있습니다.
  [url=https://stylightes.com/]버팔로 슬롯[/url]
  [url=https://avastcactivate.com/]피망 뉴 베가스[/url]
  [url=https://www.varicosen24.com/]라인 슬롯[/url]
  Zhu Houzhao는 재빨리 땅에 엎드려 말했습니다. “내 아들, 다음에 …”

 21. [url=https://synthroidt.online/]synthroid 100 mg coupon[/url]

 22. buy prescription drugs online legally: non prescription erection pills – buy prescription drugs online

 23. [url=http://finasteridel.online/]buying propecia in mexico[/url]

 24. generic prednisone otc: buy prednisone with paypal canada – can you buy prednisone online uk

 25. https://mexicopharm.shop/# mexican online pharmacies prescription drugs

 26. https://indiapharm.guru/# reputable indian pharmacies
  buying from online mexican pharmacy [url=http://mexicopharm.shop/#]mexico drug stores pharmacies[/url] mexico pharmacies prescription drugs

 27. prescription drugs canada buy online: prescription drugs without doctor approval – non prescription ed drugs

 28. [url=http://albuterolhi.online/]ventolin drug[/url]

 29. [url=http://lisinoprilas.online/]purchase lisinopril 10 mg[/url]

 30. [url=https://acqutane.online/]accutane australia online[/url]

 31. [url=http://baclofendl.online/]baclofen 10 mg price[/url]

 32. best otc ed pills: ed pills comparison – best over the counter ed pills

 33. buy tadalafil from india: tadalafil cheapest price – tadalafil cheapest price

 34. [url=https://lisinoprilhc.online/]prinivil brand name[/url]

 35. [url=https://tadalafilvr.online/]tadalafil buy canada[/url]

 36. [url=https://iprednisone.online/]prednisone 20 mg medication[/url]

 37. http://sildenafil.win/# sildenafil 20mg brand name

 38. [url=http://baclofendl.online/]baclofen tablets uk[/url]

 39. sildenafil cost australia [url=http://sildenafil.win/#]how much is sildenafil from canada[/url] can you buy sildenafil

 40. Our partners have opened a new site vipeth.site I personally supervise the work of employees. In honor of the new year we are giving new users a registration bonus with promo code: NEWUSER24. It gives +70% on the first deposit. Soon we will introduce new artificial intelligence for better work.

 41. [url=https://tadalafilvr.online/]cialis canada coupon[/url]

 42. Yοu’re so interesting! I ԁon’t belіeve
  Ӏ һave read anything like this before. So ɡreat tо find аnother person ᴡith ѕome unique tһoughts on this subject.
  Sеriously.. many thаnks for starting tһis up.
  Tһis site is something that іѕ neеded ߋn tһe web, someone with а bіt of
  originality!

  Аlso visit my web-site :: betting

 43. [url=https://valtarex.com/]cheap valtrex 1000 mg[/url]

 44. top ed pills best ed medications or cheapest ed pills online
  http://feed2js.org/feed2js.php?src=http://edpills.monster how to cure ed
  [url=https://images.google.co.nz/url?q=https://edpills.monster]ed medication online[/url] ed medication online and [url=http://www.wjyjh.cn/home.php?mod=space&uid=11878]ed meds[/url] buying ed pills online

 45. [url=https://valtrexbc.online/]cheap valtrex online[/url]

 46. https://kamagra.team/# super kamagra

 47. [url=http://finasteridel.online/]propecia/finasteride[/url]

 48. [url=https://clomip.com/]how to order clomid[/url]

 49. sildenafil 150mg tablets: cheapest sildenafil tablets – sildenafil drug

Trackbacks

 1. sex

Skriv kommentar