karl-henrik pettersson

karlhenrikpettersson.se

Filosofiska tankar om företagande och ekonomi

Vilket samhälle vill vi ha? Hur mycket marknad? Hur mycket politik? Varför dessa ekonomiska orättvisor?

Vi lever i ett mer orättvist samhälle än vi tror – och i ett mycket mer orättvist samhälle än vi skulle önska

Två amerikanska forskare, från Harvard Business School respektive Duke University, har gjort en studie över hur amerikanen tror att rikedomarna i landet är fördelade (”Estimated”), och hur dom tycker att de borde vara fördelade (”Ideal”). Dessa uppskattningar jämförs sedan mot hur det faktiskt ser ut (”Actual”). Resultatet är sammanfattat i den här figuren (klicka för större bild). Den mörkt blå färgen motsvarar de 20% av amerikanerna som äger mest, den röda färgen de 20% som äger näst mest etc. 5500 personer, slumpmässigt fördelade över landet, ingick i studien. Studien redovisar förhållandena år 2005.  Läs mera här.

Resultatet är minst sagt tankeväckande. Man kan av det övre bandet (”Actual”) förstå att de 20% rikaste amerikanerna äger knappa 85% av USAs samlade rikedom. Man kan för övrigt också se att de 40% fattigaste amerikanerna i verkligheten äger så lite att det inte ens syns i det övre bandet, den lila respektive ljusblå färgen saknas helt enkelt.

Man ser också att amerikanen intalar sig (”Estimated”) att så sned kan rikedomen inte vara fördelad. Amerikanen tror att de 20% rikaste äger lite mer än hälften – och att även de fattigaste grupperna åtminstone äger lite grann (vilket alltså inte stämmer).

Det nedre bandet i figuren, det som beskriver hur rikedomen skulle vara fördelad om amerikanen fick önsketänka (”Ideal”), är också intressant. Avståndet mellan den faktiska situationen (det övre bandet) och hur det idealt skulle se ut (det nedre bandet) är påfallande stort.

Ändå mer intressant blir det när man fördelar svaren på olika undergrupper i undersökningen vilket framgår av den här bilden. Mest slående är att även de amerikaner där man skulle förvänta sig dagens sneda förmögenhetsfördelning inte är något att prata om, känner att det har gått för långt. Eller som författarna uttrycker det:

All demographic groups – even those not usually associated with wealth distribution such as Republicans and the wealthy – desired a more equal distribution of wealth than the status quo.

 

“Americans prefer Sweden”

Ett avsnitt i studien har underrubriken “Americans prefer Sweden”. Bakgrunden var att de som ingick i undersökningen parvis fick välja mellan tre arketyper av förmögenhetsfördelningar – den helt lika fördelade (=20% på den rikaste femtedelen, 20% på den näst rikaste etc.), den amerikanska faktiska fördelningen och den svenska faktiska fördelningen. USA och Sverige var anonymiserade, det vill säga ingen som svarade visste vad det var för fördelningar man valde mellan.

Den som skulle svara ställdes inför ett slags ”John Rawlskt dilemma”, de fick veta att om de skulle bli medborgare i någon av dessa tre arketypnationer skulle de slumpmässigt fördelas på endera av de fem kategorierna – från att kunna bli en av dem som tillhörde den rikaste femtedelen av befolkningen till att hamna i den fattigaste femtedelen. Med andra ord ett val som påminner om det som filosofen John Rawl kallar att stå bakom ”okunnighetens slöja”.

Resultatet blir att ”Americans prefer Sweden”. I själva verket säger sig 92% av alla svaranden föredra den svenska fördelningen när den jämförs med den amerikanska (se figur). Bara 10% av alla amerikaner vill enligt studien ha den egna faktiska förmögenhetsfördelningen. Det sägs i studien att det resultatet gäller oavsett kön, ekonomisk ställning eller politiska preferenser.

Också det ganska tänkvärt.

  • Facebook
  • Twitter
  • Print
  • email
2010-12-07

Skriv kommentar